Κορονοϊός: Αυτό είναι το Σχέδιο Εμβολιασμών στην Ελλάδα – Όλη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Από το πόσα εμβόλια θα πάρει η Ελλάδα από κάθε φαρμακευτική εταιρεία, μέχρι το πως θα γίνονται οι εμβολιασμοί και σε πόσα κέντρα περιγράφεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών που σας παρουσιάζει το newsit.gr.

Όπως τονίζεται, μετά από εργώδεις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, ορισμένα πρωτότυπα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο προχωρημένης ανάπτυξης ή/και παραγωγής. Τα εμβόλια αυτά υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους. Εφόσον εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ξεκινά η σταδιακή διάθεσή τους.

Ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της ΕΕ θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες – παραγωγούς των εμβολίων. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και αποτρέπεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών για την απόκτησή τους μέσω διμερών συμφωνιών.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας. Συγκεκριμένα, στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η ΕΕ.

Δείτε ακόμα:  Παυλάκης: Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών - «Καμπανάκι» για τον κίνδυνο συνδημίας

Η Ελληνική Κυβέρνηση μερίμνησε εγκαίρως και εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά COVID-19, με στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης με τα οφέλη να είναι ατομικά και συλλογικά.

Πόσα εμβόλια αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

Δείτε όλο το σχέδιο εμβολιασμών

Κατεβάστε ΕΔΩ όλο το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών

Δείτε ακόμα:  Ο Μένιος Φουρθιώτης ξεκινά ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη φυλακή!

newsit.gr