Κορονοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων – Υπό πίεση για άλλες 15 ημέρες το ΕΣΥ

Παρά το βαρύ φορτίο που κουβαλά ο Νοέμβριος – μέχρι χθες, δηλαδή μέσα σε 27 ημέρες είχαν καταγραφεί 1.476 θάνατοι λόγω της επιδημίας κορωνοϊού από τους συνολικά 2.102 που μετρά η χώρα από την αρχή της επιδημίας- ολοκληρώνεται με ένα θετικό δεδομένο: είναι σαφής η μείωση στα νέα κρούσματα, όπως επισήμαναν οι ειδικοί χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Αυτό όμως δεν θα αποτυπωθεί στον ερχόμενο μήνα, όχι τουλάχιστον άμεσα. Ο Δεκέμβριος, ο οποίος θα παραλάβει τη σκυτάλη της επιδημίας, θα χαρακτηριστεί από τη συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, για το πρώτο 15νθήμερο.

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, και τα οποία επικαλέστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα.

Χθες έσπασε το «φράγμα» των 100.000 κρουσμάτων κορωνοϊού, καταγράφηκαν άλλοι 101 θάνατοι, εισήχθησαν περισσότεροι από 400 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, σταθεροποιήθηκε ο δείκτης μετάδοσης κάτω από 1 γενικά στην επικράτεια αλλά πάνω από 1 σε αρκετές περιοχές: το μελανό πρίσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την επέλαση και την επίπτωση της επιδημίας, που αποδίδουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εξηγούν απολύτως γιατί παρατάθηκε το καθολικό «απαγορευτικό» (lockdown) ως τις 7 Δεκεμβρίου. Σε μια δεύτερη ανάγνωση μάλλον δείχνουν επιπλέον σκέψεις και προβληματισμούς, εμπόδια και δυσκολίες, για την άρση των περιορισμών και μετά την… παράταση.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας ότι η πίεση ή η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ θα αποτελέσει τον κρίσιμο ρυθμιστή των συζητήσεων και των εισηγήσεων της Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει στην περίοδο των γιορτών. Αντιθέτως ξεκαθάρισε πως «φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη» και υπενθύμισε ότι «για τις επόμενες 10 μέρες, τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην πιστή εφαρμογή τους».

Η ειδικός αναφέρθηκε σε προγνωστικό μοντέλο που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων στις αρχές της εβδομάδας, βάσει του οποίου μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων.

«Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στις πόλεις μας, και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε, τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα, αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μίας πανδημίας» κατέληξε η ίδια.
meth

Πέφτει η καμπύλη, αλλά όχι και το επιδημιολογικό φορτίο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι ειδικοί, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 25.000 στη χώρα.

Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600.

Ωστόσο, σε τουλάχιστον 18 περιοχές της χώρας, παρά την εφαρμογή του lockdown, τα κρούσματα αυξάνουν. Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα είναι περιοχές με πολλά κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της επιδημίας στη χώρα.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε χθες από τον κ. Χαρδαλιά στην αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ανέφερε μάλιστα με νόημα την επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Στόχος όλων των αρμοδίων είναι να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Θεσσαλονίκης όταν τίμησε τον δικό της πολιούχο, Άγιο Δημήτριο, με τον επίλογο να γράφεται στα νοσοκομεία της πόλης.

Σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές ασθενών

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση. Ανά την Ελλάδα νοσηλεύονται σήμερα περίπου 4.300 ασθενείς, πάνω από το 1/4 αυτών στη Θεσσαλονίκη. Με βάση, πάντως, τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται μία μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εντός της προσεχούς εβδομάδας.

«Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες και αεροδιακομιδή ασθενών», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Στην επικράτεια πληρότητα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται σήμερα στο 88%.

Ωστόσο, οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται – κατά μέσο όρο καταγράφονται 85 θάνατοι την ημέρα.

Protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.