Κορονοϊός: Η χειρότερη ημέρα της πανδημίας – Το «μαύρο» ρεκόρ και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

«Μαύρη» ήταν η Τρίτη 24 Αυγούστου καθώς σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα με 4608 μολύνσεις.

Η κατάσταση μόνο ανησυχία προκαλεί καθώς η διασπορά του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι πως η Αττική είχε την Τρίτη 1096 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη 402 κρούσματα και η Κρήτη 344 κρούσματα.

Αρνητική έκπληξη αποτελεί η Ηλεία, στην οποία εντοπίστηκαν 232 κρούσματα ενώ στην Αχαΐα ανιχνεύθηκαν 184, στην Μεσσηνία 146, στην Καβάλα 128, στην Ρόδο 122, στην Κοζάνη 114, στην Εύβοια 105 και στην Λάρισα 104.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι εκτός από τις προηγούμενες περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, άλλες 44 περιοχές καταγράφουν διψήφιο αριθμό!

Το τέλος των διακοπών και η επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα προβληματίζουν τους ειδικούς και την κυβέρνηση η οποία δια στόματος Βασίλη Κικίλια ανακοίνωσε τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα οποία θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η αποφυγή ενός γενικού lockdown καθώς όπως λένε δεν πρέπει να πληρώσουν οι εμβολιασμένοι που αποτελούν και την πλειοψηφία των πολιτών την απόφαση της μειοψηφίας για μη εμβολιασμό.

Μόσιαλος: Τα μέτρα αφορούν το 20% των πολιτών

Τα νέα μέτρα είναι πλέον γεγονός, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους ανεμβολίαστους με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο να παραδέχεται ότι τα ποσοστά στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες.

Επισήμανε ότι τα νέα μέτρα αφορούν ένα ποσοστό 20% των συμπολιτών μας και επέστησε την προσοχή του στα fake news για τα εμβόλια που διακινούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου.

«Είναι αλήθεια ότι είμαστε χαμηλότερα από άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού. Τα φαινόμενα άρνησης υπάρχουν και σε πολλές χώρες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, εκείνοι που το σκέφτονται το εμβόλιο και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και οι αρνητές όλων των εμβολίων γενικά. Και η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν έχουν κάνει τα εμβόλια είναι αυτοί που δεν έχουν κατανοήσει τη χρησιμότητά τους. Η επιστημονική κοινότητα λοιπόν πρέπει να εντείνει την προσπάθεια και να έχουμε πιο στοχευμένα μηνύματα».

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε και στη διασπορά των fake news σχετικά με τον εμβολιασμό. «Θα πρέπει να γίνει αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων και στην Ελλάδα με συστηματικό τρόπο, χωρίς να υποτιμούνται τα εύλογα ερωτήματα των πολιτών που φοβούνται. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολλά όσον αφορά στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι αφορούν ένα 20% του πληθυσμού. «Αντιδράσεις θα υπάρχουν από τους έντονα αρνητές της πανδημίας. Οι πολίτες που εκφράζουν ανησυχία για τα εμβόλια μπορούν να πειστούν. Τα μέτρα δεν αφορούν μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα ένα 56% των συμπατριωτών μας έχουν κάνει μία δόση και πιθανόν να ανέβουμε τις επόμενες ημέρες στο 60%. Σε αυτό να προσθέσουμε ένα ποσοστό 18% όσων είναι κάτω των 18 ετών που δεν θα υποστούν τα μέτρα και τα τεστ θα είναι δωρεάν.

Αν προσθέσουμε τους και 350.000 συμπατριώτες μας που έχουν νοσήσει το προηγούμενο εξάμηνο υπερβαίνει το 80% το ποσοστό αυτών που δεν θα αφορούν τα μέτρα. Μιλάμε δηλαδή για ένα 20% που αφορούν τα μέτρα, αλλά υπάρχει το περιθώριο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Για την μετάλλαξη Δέλτα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτή ο καθηγητής εξήγησε: «Έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα στην αποτροπή της ήπιας ασθένειας. Δεν έχει μειωθεί στην αποτροπή της σοβαρής νόσου από τον κορονοϊό και στην μείωση του ποσοστού όσων νοσηλεύονται. Στο Ισραήλ το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό από 81% είναι ως 100%. Ως την ηλικία των 30 ετών είναι 100% αποτελεσματικό. Τα δεδομένα της Δανίας μας δείχνουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%. Εκεί που υπάρχει μια ανησυχία είναι στην ήπια νόσο όπου ένα 30% ως 40% μπορεί να νοσήσει. Με την μετάλλαξη Άλφα τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα».

Σχολίασε και την βρετανική έρευνα που ανέφερε ότι μετά από τρεις μήνες η προστασία των εμβολίων μειώθηκε. «Δεν σημαίνει ότι επειδή έπεσε ο τίτλος των αντισωμάτων δεν έχουμε προστασία μετά τους τρεις μήνες. Εκτός από την προστασία που παίρνουμε από τα αντισώματα έχουμε και την κυτταρική ανοσία που ίσως να διαρκεί περισσότερο από εξάμηνο και πιθανότερο και πάνω από χρόνο κάτι το οποίο δεν μετρήθηκε στην αγγλική μελέτη. Θα πρέπει να έχουμε μια πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων και να αυξήσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών. Από την πανδημία θα βγούμε κάποια στιγμή. Το θέμα είναι να βγούμε ανώδυνα με αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων και τήρηση των μέτρων ή θα βγούμε επώδυνα.

Αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλοί ανεμβολίαστοι, θα πιεστεί το σύστημα Υγείας και να έχουμε αύξηση των θανάτων».την ερώτηση αν να χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου όλοι απάντησε: «Θα χρειάζονταν αν η ανοσία κρατούσε τρεις με τέσσερις μήνες. Θα σίγουρα κάνουν τρίτη δόση οι ανοσοκατασταλμένοι γιατί δεν διαρκεί πολύ η ανοσία και σε ένα ποσοστό 40% δεν υπάρχει ανταπόκριση του οργανισμού τους και δεν δημιουργούνται αντισώματα και κυτταρική ανοσία. Κατά τη γνώμη μου και τα μέλη των οικογενειών του πρέπει να κανουν την τρίτη δόση».

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και αφορούν τους ανεμβολίαστους, αφορούν στα εξής:

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.