Κορονοϊός: Υφεση στον δείκτη μεταδοτικότητας Rt στην Αττική – Ποιος νομός είναι στο “κόκκινο”

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νίκου Καρδούλα ο δείκτης μεταδοτικότητας παρουσιάζει σταθερότητα στην Ελλάδα, μικρή ύφεση στην Αττική, αλλά έξαρση στη Θεσσαλία.

Πολύτιμες πληροφορίες και μία ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα έρχονται μέσα από την επικαιροποιημένη καταγραφή του δείκτη μεταδοτικότητας του ιού (Rt) στην Ελλάδα και ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στη Περιφέρεια της Θεσσαλίας όπου μάλιστα έχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω και των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Ιανό».

Το βασικό συμπέρασμα της εβδομάδας 17-23 Σεπτεμβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 10-16 Σεπτεμβρίου είναι πως η κατάσταση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) κρατήθηκε σταθερός για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ και αξιοποιεί μέσω της στατιστικής μελέτης ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Καρδούλας που παρουσιάζει το ethnos.gr

Στο 1,15 στην Ελλάδα με φθίνουσα τάση

Ο δείκτης το μήνα Σεπτέμβριο στην Ελληνική Επικράτεια διέγραψε πορεία από το 0,90 μέχρι το 1,24. Εκτιμάται πως στις 23 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο 1,15 με φθίνουσα τάση δημιουργώντας προσδοκίες για αποτύπωση της μείωσης και στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πίνακας-1: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στην Ελλάδα:

Βελτίωση στην Αττική

Αισθητή βελτίωση καταγράφεται στην Αττική με τον δείκτη αργά αλλά σταθερά να έχει πορεία φθίνουσα προς τη μονάδα που είναι και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα. Εντός του Σεπτεμβρίου ο δείκτης Rt στην Αττική κυμάνθηκε μεταξύ του 0,95 και του 1,45 και στις 23 Σεπτεμβρίου υπολογίζεται να βρίσκεται στο 1,09 με φθίνουσα πορεία.

Πίνακας-2: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Αττικής:

Επιβάρυνση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Θεσσαλία στο σύνολό της βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, λόγω της έξαρσης στα Τρίκαλα και της αύξησης στη Λάρισα. Έτσι στη συγκεκριμένη περιφέρεια από το 0,61 δείκτη Rt φτάσαμε στο 1,65 που είναι και η τιμή για τις 23 Σεπτεμβρίου αποδεικνύοντας και τη δυναμική στη μετάδοση της νόσου.

Πίνακας-3: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Στα «κόκκινα» τα Τρίκαλα

Δυστυχώς όμως στο κόκκινο βρίσκονται και πάλι τα Τρίκαλα, όπου εάν η αυξητική τάση συνεχισθεί και την επόμενη εβδομάδα, ίσως χρειασθούν και επιπλέον μέτρα για τον συγκεκριμένο νομό. Μάλιστα ο νομός Τρικάλων είναι μεταξύ των νομών που κατέγραψε εκρηκτική μεταδοτικότητα μέσα στο Σεπτέμβριο καθώς από το 0,77 φτάσαμε στο 2,41 στις 10 του μήνα. Μετά από μία πτώση στις 23 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο 1,89 με ξεκάθαρη ανοδική τάση.

Πίνακας-4: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στο νομό Τρικάλων:

Ύφεση στη Μαγνησία

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Μαγνησία καθώς από το 0,59, ανέβηκε στο 1,58 στις 19 του μήνα, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,22 στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πίνακας-5: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στο νομό Μαγνησίας:

Μετά την ύφεση μικρή άνοδος στη Λάρισα

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο δείκτης μεταδοτικότητας στο νομό Λαρίσης όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μικρή ύφεση. «Επομένως δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας» παρατηρεί ο Νίκος Καρδούλας.

Πίνακας-6: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στο νομό Λάρισας:

Μικρή αύξηση στη Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα βρίσκουμε την πιο σταθερή πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας αλλά με ανοδικές τάσεις. Από το 0,69 φτάσαμε στο 1,20 αλλά στις 23 του μήνα υπολογίζεται πως βρίσκεται στο 1,16.

Πίνακας-7: Η πορεία του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) το μήνα Σεπτέμβριο στο νομό Καρδίτσας:

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.