Κορονοϊός: Νέα μελέτη σοκ από Λύτρα – Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Αύξηση της θνησιμότητας κατά 21% μεταξύ των ασθενών με Covid καταδεικνύει η νέα μελέτη του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της μελέτης που είχε δημοσιευτεί πέρυσι και αφορούσε το διάστημα από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021. Στο δεύτερο αυτό σκέλος που αναλύει δεδομένα από τον Σεπτέμβριου του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, μελετώνται στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19. Όπως προκύπτει, από αυτούς, οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% – σε σχέση με την πρώτη περίοδο της μελέτης.

Το ποσοστό θνησιμότητας αυτό, σημειώνει ο κ. Λύτρας, «είναι ακόμα μεγαλύτερο αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1/9 η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36%».

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, από όσους δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι κατέληξαν (1.084 ασθενείς – ποσοστό 97.7%) σε σχέση με το 72,7% (9.382 ασθενείς) των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Επιπλέον, μεταξύ των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ.

«Η προηγούμενη ανάλυσή μας έδειξε πώς η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα επηρεάζεται αρνητικά από το φορτίο των ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες. Στόχος μας ήταν να επικαιροποιήσουμε την ανάλυση αυτή ώστε να συμπεριλάβουμε τα μεγάλα κύματα των μεταλλάξεων “Δέλτα” και “Όμικρον” που έπληξαν την Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2022, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’όψιν την επίδραση των εμβολίων» αναφέρεται στη νέα μελέτη.

Παγώνη για μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία των νοσοκομείων

Στην νέα μελέτη που δημοσίευσαν οι καθηγητές Τσιόδρας και Λύτρας και εξετάζει τη θνησιμότητα ασθενών με κορονοϊό στη χώρα, σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (28.09.2022) στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, η θνησιμότητα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη μελέτη των δύο καθηγητών (από απαρχή της πανδημίας του κορονοϊου έως και τον Μάιο του 2021), και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ερωτηθείσα σχετικά με τα νέα αυτά ευρήματα, η Ματίνα Παγώνη είπε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις έρευνες του και να βγάζει τα στοιχεία του, ωστόσο συμπλήρωσε πως «εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία».

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρας μας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση του ιιού φορτίου σε πολλές περιοχές, όπως υπάρχει και μικρή αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες covid και στις μονάδες».

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι σύμφωνα με τις μελέτες θα καλύψουν την Όμικρον 4 και 5 και θα είμαστε καλυμμένοι για 9 μήνες.

Ερωτηθείσα για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν, η Ματίνα Παγώνη απάντησε:

όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
επαγγελματίες υγείας
διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Ξανθός για νέα μελέτη: Όλα τα στοιχεία «δείχνουν» αποτρέψιμους θανάτους λόγω λειτουργικής κατάρρευσης του ΕΣΥ

“Η νέα επιστημονική μελέτη του επικ. καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Θ. Λύτρα ενισχύει την κοινά αποδεκτή στον ιατρικό χώρο άποψη ότι ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην υγειονομική τραγωδία των 33.000 θανάτων στη χώρα μας, ήταν η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ. Όχι λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να ανταποκριθεί στην «πίεση» της πανδημίας, αλλά λόγω της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηριχθεί στον απαιτούμενο βαθμό η δημόσια περίθαλψη, από το πρωτοβάθμιο και προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τα ΤΕΠ, τις κλινικές covid, τις ΜΕΘ και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.”, τονίζει ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

“Ειδικά για τις ΜΕΘ, αποδεικνύεται ότι, παρά τον «υπερδιπλασιασμό» τους, όπως επαίρονταν προκλητικά και παραπειστικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με covid επιδεινώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη και ήταν σε ποσοστά μη αποδεκτά για ευρωπαϊκή χώρα (72,7% εντός ΜΕΘ και 97,7% για ασθενείς εκτός ΜΕΘ).

Η αιτιολογία αυτής της τραγικής εξέλιξης μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, όμως ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς και έμπειρου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ή υποχώρηση των standards ασφάλειας στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής και συνολικά του ΕΣΥ. Επιβεβαιώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η καθοριστική παράμετρος για την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ δεν είναι οι υποδομές και ο εξοπλισμός, αλλά το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Η κυβέρνηση αγνόησε για λόγους ιδεοληπτικούς (επειδή δεν ήθελε την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας) αυτό το στοιχείο, επέλεξε να μην ενισχύσει τα κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ και να μην επιμερίσει το βάρος της covid φροντίδας και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το λειτουργικό black out των νοσοκομείων, τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την πρωτιά στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (βλ. στοιχεία του Our World in Data για την περίοδο Σεπτέμβριος 2021- Σεπτέμβριος 2022).

Οι αντιεπιστημονικές και αμετροεπείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ίσως το λιγότερο. Το μείζον είναι οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τους αποτρέψιμους θανάτους, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τις ανισότητες στην περίθαλψη και την έκρηξη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.?”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από lifo.gr, ant1news.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.