Κορονοϊός: Ο μεγάλος φόβος και το νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Η Εβδομάδα των Παθών και η… Ανάσταση. Η αγωνία της κυβέρνησης και το νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτές τις φράσεις συνοψίζονται όσα μας… περιμένουν έως το Πάσχα.

Με νέο μήνυμα στους πολίτες, από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα (26.04.2021) υπό την προεδρία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη αυστηρής πειθαρχίας στα μέτρα λίγο πριν… την έξοδο προς την ελευθερία.

Δεδομένης της κόπωσης των πολιτών, αλλά και της απογοήτευσης από τη ματαίωση των σχεδίων για Πάσχα… στο χωριό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα… μήνυμα ελπίδας. Ότι η… Ανάσταση δεν είναι μακριά, αρκεί να πορευτούμε τη Εβδομάδα των Παθών με ασφάλεια και αίσθημα ευθύνης.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία από την κινητικότητα αυτών των ημερών, θα αποτυπωθούν στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας περίπου 15 ήμερες μετά και ενώ η χώρα θα επιχειρεί τα σταδιακά ανοίγματα προς την κανονικότητα, η κυβέρνηση συνιστά αυξημένη προσοχή προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ο σχεδιασμός.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Προβληματίζει τους επιστήμονες νέα μετάλλαξη της Δέλτα

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, η χώρα ξεκινά μικρά βήματα προς την κανονικότητα, με άνοιγμα της εστίασης, για να ακολουθήσουν και τα σχολεία και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και στις 15 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού.

“Όπλα” στα χέρια της της χώρας

Οι εμβολιασμοί. Η χώρα “έσπασε» το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών, με μια δόση, ενώ Μάιο και Ιούνιο αναμένεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση εμβολίων. Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ακολουθούν οι ηλικίες 30-39 με AstraZeneca και την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40.

Δείτε ακόμα:  Καπραβέλος: Να γίνει χωρίς θεατές η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Τα self test. Από σήμερα επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του μέτρου και στους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

Αγωνία για την… “Ανάσταση”

Η Εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι καταλυτικής σημασίας για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της χώρας.

Αγωνία υπάρχει σε κυβέρνηση και ειδικούς για τυχόν αύξηση της διασποράς του ιού από την κινητικότητα στην αγορά.

Η σύσταση για τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας κλπ παραμένει αυστηρή και σε συνδυασμό με τα self test υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κίνδυνος θα είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Ωστόσο η… κινητικότητα έφερε και χαμόγελα, καθώς οι αντοχές της οικονομίας έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους και οι “ανάσες” στα καταστήματα είναι σημαντικές για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα (22/10) στην Ανατολική Αττική

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις συγκεντρώσεις οικογενειών και φίλων.

Οι επιστήμονες “φοβούνται” αύξηση κρουσμάτων, γι’ αυτό και συστήνουν προσοχή στο… πασχαλινό τραπέζι. Να μην υπερβαίνει τα 12 άτομα στον εξωτερικό χώρο και τα 9 στο εσωτερικό του σπιτιού.

Επαγρύπνηση υπάρχει και σε σχέση με την… πασχαλινή έξοδο.

Από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, και ως το Μεγάλο Σάββατο, η αστυνόμευση στις εξόδους των μεγάλων πόλεων θα είναι ακόμη πιο αυστηρή. Ήδη η παρουσία αστυνομίας και τροχαίας στις πύλες εξόδου εκτιμάται ότι έχει φέρει αποτελέσματα και έχει “φρενάρει” τα σχέδια για Πάσχα στο χωριό. Ωστόσο οι πιο κρίσιμες ημέρες είναι ακόμη μπροστά μας.

newsit.gr