Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση lockdown – Πότε θα πέσουμε κάτω από τα 500 κρούσματα

Η έξαρση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά από τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ με τα ημερήσια κρούσματα για δεύτερη ημέρα να βρίσκονται πάνω από τα 3.000. Σοκαριστική επίσης είναι και η αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων που οδηγούν το σύστημα υγείας στα όριά του..

Πότε θα πέσουμε κάτω από τα πεντακόσια κρούσματα

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6». Πρόσθεσε ότι στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την προσέγγισή του ωστόσο δεν έχει νόημα να γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να υπολογιστούν κι άλλα στοιχεία.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία.

Το λεγόμενο ως σύστημα «ακορντεόν» θέτει ουσιαστικά 3 εβδομάδες lockdown και δύο εβδομάδες άνοιγμα της αγοράς και ξανά το ίδιο στη συνέχεια, ώστε να επιτυγχάνεται και ο έλεγχος της πανδημίας και η λειτουργία της οικονομίας. Είναι βιολογικά σημαντικά όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Σημείωσε πάντως ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί και με τους φορείς της αγοράς.

Για τη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις του είναι μάλλον αισιόδοξες, καθώς δήλωσε ότι βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας μετά τις 17 Νοεμβρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα και των πολλών τεστ που διενεργήθηκαν.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη νεολαία αλλά γενικότερα τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας»

Δεδομένη θεωρεί την πανελλαδική παράταση του lockdown, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσάκρης, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου, νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα», τόνισε.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

«Μέτρα Μαρτίου… χθες»

«Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν από την πλευρά του το μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό». «Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε. «Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν» εξήγησε ο γιατρός.

«Είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9, τόνισε «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η κατάσταση φαίνεται ότι είναι δραματική με ανεπαρκείς πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ποιος είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, των ατόμων που νοσηλεύονται και των νεκρών δυστυχώς, αλλά δεν ξέρουμε από ποια κρούσματα και πόσα κρούσματα προέρχονται όλα αυτά και γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στην κοινότητα. Δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες μελέτες που να αντιπροσωπεύουν το σύνολο του πληθυσμού για να καταλάβουμε τι γίνεται» τόνισε.

Σε σχέση με τα μέτρα και αν θα έπρεπε να έχουν κλείσει τα σχολεία σημείωσε: «Για τα σχολεία υπάρχουν από παντού φωνές- από όλο τον κόσμο εννοώ- όχι από τη χώρα ότι είναι θετικό να παραμένουν ανοιχτά. Έχουμε διάφορες ιδιομορφίες στην Ελλάδα και το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορεί να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ο κάθε διευθυντής του σχολείου. Γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν όλα αυτά τα προβλήματα του συνωστισμού των γονέων, του κινδύνου από τα παιδιά να μπορούσαν να διευκολυνθούν. Και αν υπήρχε, αν συνταγογραφούνταν τα τεστ – κάτι που το έχω προτείνει καιρό τώρα – και σωστή ιχνηλάτηση θα μπορούσαμε να έχουμε αποφάσεις σε κάθε σχολείο και να αισθανόμασταν σχετικά ασφαλείς. Αυτό όμως δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Και νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση σχοινοβατεί. Δεν ξέρει πώς να κινηθεί και θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει μία δειγματοληψία μεταξύ των μαθητών. Να ξέρουμε τι ποσοστό παιδιών όντως είναι θετικά. Γιατί αν δεν υπάρχουν θετικά παιδιά είναι κρίμα να κλείσουν τα σχολεία».

40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM για τα λύματα στην Αττική που αποτυπώνουν τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Η προηγούμενη έρευνά του που προκάλεσε σάλο έκανε λόγο για περίπου 60.000 κρούσματα. Πλέον αυτό που φάνηκε προσφάτως σε διάστημα πέντε ημερών δείχνει 40.000 κρούσματα.

Εκτίμησε, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι σαφώς μειωμένα με μια σημαντική ανάσχεση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, o κ. Θωμαΐδης ξεκαθάρισε πως πρέπει να κάνουμε υπομονή 6 με 7 μήνες ώσπου να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή και εμβόλιο.

Έρχονται… απανωτά lockdown

Την τρομακτική εκτίμηση πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν νέα lockdown, προχώρησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι το πότε θα δούμε να αποδίδει το lockdown. Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο.

Τόνισε, δε, ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα lockdown και αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας».

«Οι άνθρωποι που σήμερα χάνουν τη ζωή τους πιθανότατα μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, και το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα θα αποδώσει. Αναμένουμε τις επόμενες 7 με 10 μέρες μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μία με δύο εβδομάδες αργότερα θα δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ.».

Το lockdown μας δίνει την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, για καινούργιες θεραπείες αλλά και το εμβόλιο, ανέφερε η καθηγήτρια και επισήμανε: «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία- και να κατορθώσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων».

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.