Κορονοϊός: Πονοκέφαλος οι νέες εστίες κρουσμάτων – Ανησυχία για τους δεκάδες θετικούς υγειονομικούς

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, με νέες εστίες του να «ξεφυτρώνουν» ανά την χώρα και να οδηγούν σε τριψήφιο αριθμό τα ημερήσια κρούσματα.

Αναζητείται η πηγή μετάδοσης του ιού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα και μεταξύ των γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα. Από τα 195 εγχώρια τα 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ εντοπίστηκαν και 22 εισαγόμενα. Και πάλι η Αττική με 89 κρούσματα είναι πρώτη στην λίστα των περιφερειών και η Θεσσαλονίκη δεύτερη με 44. Δυστυχώς άλλοι δύο συνάνθρωποι μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου COVID-19 ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 235.

Διασωληνωμένοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς 30 συνάνθρωποι μας, ενώ έχουν καταγραφεί και 31 νέες εισαγωγές ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19, το τελευταίο 24ωρο.

Νέες εστίες κρουσμάτων

Παράλληλα, πονοκέφαλο προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η νέα εστία του κορονοϊού που εντοπίστηκε στον οίκο Ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Δεκαπέντε τρόφιμοι έχουν ήδη βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα σε νοσοκομεία αναφοράς. Ενώ έχουν επίσης βρεθεί θετικοί και επτά εργαζόμενοι στη δομή, που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Με ύποπτα συμπτώματα έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ελέγχεται μια ακόμα ηλικιωμένοι τρόφιμος, που εμφάνισε αδιαθεσία πριν από λίγες ώρες.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην «Εστία Παπαγεωργίου» εντοπίστηκε στις 14 Αυγούστου, ακολούθησε διαγνωστικός μοριακός έλεγχος στην ηλικιωμένη τρόφιμο και όταν αυτός βγήκε θετικός, διευρύνθηκε ο έλεγχος. Επί του παρόντος λοιπόν νοσούν 22 άτομα από τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και όλοι απεύχονται να συμβεί ότι και στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 6 ηλικιωμένοι τρόφιμοι που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Κι ενώ στην περίπτωση της «Αγίας Κυριακής» από την ιχνηλάτηση των επαφών κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του ατόμου που αποτέλεσε τον ξενιστή του ιού, στην περίπτωση της «Εστίας Παπαγεωργίου» παραμένει προς το παρόν άγνωστη η πηγή μετάδοσης, με τους υπεύθυνους της δομής να δηλώνουν ότι τηρούνται πιστά όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Μια ξεχωριστή εστία του κορονοϊού αποτελούν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό τον μήνα Αύγουστο.

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί κατά τον μοριακό έλεγχο 14 συνολικά γιατροί, που εργάζονται στην κλινική αναφοράς για τη νόσο COVID-19. Μάλιστα, 3 Λοιμωξιολόγοι που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν επιστρέψει από καλοκαιρινή άδεια, όπως οι υπόλοιποι, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη διασπορά του ιού. Επίσης στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης τα κρούσματα στους υγειονομικούς έχουν φτάσει τα 6, ενώ στο «Παπανικολάου» τα 9. Υπενθυμίζεται ότι στη Λάρισα έχουν επίσης εντοπιστεί 20 υγειονομικοί θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο το φαινόμενο της μαζικότητας των κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία δημιουργεί έντονο προβληματισμό και φόβο στους υγειονομικούς. «Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα κρούσματα μεταξύ των νοσοκομείων ήταν σποραδικά. Τώρα έχουν νοσοκομεία-εστίες του κορονοϊού», αποδίδοντας το φαινόμενο στο γεγονός ότι πολλά άτομα τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία είναι ασυμπτωματικά.

«Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορονοϊού», λέει ο κ. Γιαννάκος και καταγγέλλει ότι με έγγραφό του το υπουργείο Υγείας ζητά από τους υγειονομικούς που επιστρέφουν από θερινή άδεια να συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται, περιμένοντας να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου.

«Τα τεστ μπορεί να κάνουν έως και δύο ημέρες για να βγουν. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε κανονικά στα πόστα μας, θέτοντας άθελά μας σε κίνδυνο ασθενείς και συναδέλφους. Το υπουργείο με έγγραφό του μας ζητά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τηρώντας τα μέτρα προστασίας, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των κενών που δημιουργούν οι κατ’ οίκον καραντίνες», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος ζητά να αυξηθούν τα παρεχόμενα μέσα ατομικής προστασίας προς τους υγειονομικούς, ώστε όπως λέει «να μην αναγκαζόμαστε να απολυμαίνουμε τα ίδια γάντια ξανά και ξανά κατά την 8ωρη βάρδια μας» και να γίνεται τεστ κορονοϊού στους υγειονομικούς τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, όπως ισχύει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.