Κορονοϊός: Πόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια της κάθε εταιρείας

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, που έχει πάρει δεσμεύσεις για σχεδόν ένα δισ. δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αναπτύξει το εμβόλιο για τον Covid-19, θα πουλά το εμβόλιό της με τιμή μεταξύ 25 και 30 δολαρίων ανά δόση, μετέδωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι Financial Times.
Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο που θα γίνεται σε δύο δόσεις, θα κοστίζει από 50 έως 60 δολάρια κατ’ άτομο.

Η τιμή είναι αρκετά υψηλότερη από αυτήν της Pfizer (PFE), που, σε αντίθεση με την Moderna δεν έλαβε κρατικό χρήμα για την ανάπτυξη του εμβολίου και θα χρεώνει τις αναπτυγμένες οικονομίες με 20 δολάρια για την κάθε δόση ή 40 δολάρια για τις δύο που απαιτούνται.

Δείτε ακόμα:  ΕΟΦ: Ανακαλεί φάρμακο που απευθύνεται σε καπνιστές

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, αναλυτής τοποθετεί το ποσό που χρεώνει η AstraZeneca (AZN) σε μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ $3 και $4 ανά δόση.
Η τιμή των εμβολίων που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό απειλεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για τη βιομηχανία, καθώς στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η Moderna πάντως απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times. Όπως ανακοίνωσε “συζητούμε με μια σειρά κυβερνήσεων για τη δυνατή παράδοση του εμβολίου mRNA-1273. Οι συζητήσεις αυτές είναι ιδιωτικές και γι’ αυτό δεν τις σχολιάζουμε”.

Δείτε ακόμα:  Κοινό κρυολόγημα: Πως μας προστατεύει από τον κορονοϊό - Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, η κάθε εταιρεία διαπραγματεύεται τους όρους της δικής της συμφωνίας και οι τιμές των εμβολίων δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.
Ενώ κάποιες φαρμακευτικές, όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson (JNJ), έχουν δηλώσει ότι θα πουλούν με δικό τους κόστος τα εμβόλια, η Moderna δεν είναι η μοναδική που επιδιώκει να βγάλει κέρδος.

Ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπούρλα, ανέφερε στον ιστότοπο Barron’s ότι δεν έχει λογική να λένε στις εταιρείες πως δεν πρέπει να βγάζουν κέρδος από τα φάρμακα και τα εμβόλια για τον Covid-19.

Δείτε ακόμα:  Aριστοτέλης Ζαμπάς: Καρκίνος του μαστού - Συμπτώματα - Πρόληψη

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς φαρμάκων σημειώνουν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισ. δολ. για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορωνοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.

Πηγή: newmoney.gr