Κορονοϊός: Προς σύσταση για χορήγηση β’ δόσης του εμβολίου Johnson & Johnson

Για την εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έναντι του κορνοϊού εν μέσω κλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος ενημερώνουν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Έχουν περάσει περισσότεροι από 10 μήνες που μας απασχολούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό. Τα εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, τα mRNA εμβόλια, παρουσιάστηκαν -σύμφωνα με τους δημιουργούς τους Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί- με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός. Από συνέντευξή τους, έχοντας γνώση τις επιθέσεις που δέχεται η επιστήμη και οι επιστήμονες, ξεχωρίζω την αιδιόδοξη τοποθέτησή τους. Πιστεύουν ότι μετά την πανδημία θα είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που θα είναι ευγνώμων στην επιστήμη» ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«mRNA εμβόλιο για την πρόληψη ιώσεων που προκαλούν πανδημία, mRNA εμβόλια σε εξέλιξη για τη θεραπεία του καρκίνου. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 1990 και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά από το 2012», συνέχισε.

«Τα εμβόλια είχαν αρχικά μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Η μέχρι τώρα εμπειρία καταδεικνύει τα mRNA εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε.

«Πολλά είναι τα ερωτήματα για τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν από κορονοϊό. Θα αναφερθούμε σε αυτό το θέμα και σήμερα. Η σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι η χορήγηση μετά από νόσηση μιας δόσης. Έχει ενδιαφέρον αυτή η υβριδική ανοσία, που αποκτά ένα άτομο όταν νοσεί και συνέχεια εμβολιάζεται» πρόσθεσε.

«Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι αποτελεσματικότερη από τη φυσική ανοσία» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Όσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η απόφαση αυτή είναι προς έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το εν λόγω εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% με τη δεύτερη δόση.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Για «μεγάλη κινητικότητα» σε ό,τι αφορά την αναμνηστική ή τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί καθώς την πρώτη δόση κάνουν καθημερινά 6.000 πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην τρίτη δόση από τους ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να κάνουν την αναμνηστική τους δόση. Είμαστε στους 202.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση, οι άνω των 50 είναι αυτοί που δικαιούνται να την κάνουν και οι ευπαθείς ομάδες. Είμαστε στα 6.543.000 με πρώτη δόση και 6.300.000 που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτό σε ποσοστά σημαίνει ότι στο σύνολο του πληθυσμού έχουν κάνει την πρώτη δόση περίπου το 62% και στον ενήλικο πληθυσμό περίπου το 70 με 71%. Γίνονται κάθε μέρα κάποιες πρώτες δόσεις οι οποίες είναι περίπου 6.000», δήλωσε.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.