Κορoνοϊός: Σενάρια προώρων εκλογών το φθινόπωρο – Τι απαντά το Μαξίμου, η αντίδραση της Κουμουνδούρου

O ανασχηματισμός, η υποτίμηση-αν και επί εποχής ευρώ δεν προβλέπεται- και οι εκλογές συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν προαναγγέλλονται. Είναι μια βασική πολιτική αρχή. Πάντως έχουμε και μια άλλη συνήθεια τα σενάρια για εκλογές να ξεκινούν την επομένη της… κάλπης. Γιατί, όμως, «φούντωσαν», τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο; Και μάλιστα εν μέσω πανδημίας;

Η απάντηση είναι απλή σε πρώτη ανάλυση, το θετικό κλίμα που υπάρχει υπέρ της κυβέρνησης, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μεγάλη διαφορά ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί καταγράφουν υψηλά ποσοστά στη θετική γνώμη των πολιτών. Είναι τόσο απλή η πολιτική απόφαση και η ανάλυση των γεγονότων; Όχι, αρκεί να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και δούμε την εικόνα π.Κ (προ Κορωνοϊού) και μετά να προσπαθήσουμε να κάνουμε προβολή της κατάστασης μ.Κ (μετά Κορωνοϊού). Αλήθεια ποιος είναι σε θέση να γνωρίζει την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στις ζωές μας και στην οικονομία και, κατ’ επέκταση, στους πολιτικούς συσχετισμούς; Κανένας! Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών έρχονται από την προ Κορωνοϊού εποχή, καθώς η απλή αναλογική που φρόντισε να ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε το «αγκάθι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές αυτές θα είναι με ένα σύστημα αναλογικότερο που επί της ουσίας αποκλείει αυτοδυναμία ενός κόμματος. Επομένως, μιας και οι πιθανότητες συγκυβέρνησης ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενικές, τότε θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με το σύστημα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και με το κλιμακωτό μπόνους. Έτσι με αυτά τα δεδομένα είχαν, ήδη, φουντώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, με την κυβέρνηση να ψάχνει την καλύτερη ημερομηνία και το καλύτερο αφήγημα προκειμένου να πάει σε διπλές κάλπες πιστεύοντας ότι έτσι θα «ακυρώσει» το εκλογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει τον Τσίπρα σε πολιτική αποστρατεία, μετά από 5 συνεχείς ήττες.

Τότε από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέψευδαν το σενάριο των πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι είναι, «ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού».Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου τις προθέσεις του. Επενδύει στην εμπιστοσύνη και στη αξιοπιστία και αντιστρατεύεται τον λαϊκισμό και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.Από τη μία, οι αρχές και οι κανόνες του Πρωθυπουργού και από την άλλη τα γεγονότα. Γιατί όλα αυτά σε κανονικές συνθήκες, σήμερα, όμως, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και η πορεία της χώρας αλλά και ολοκλήρου του πλανήτη μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Γιατί εκλογές το Φθινόπωρο

Η λογική λέει ότι εν μέσω πανδημίας με νεκρούς, κρούσματα και έκτακτα μέτρα δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εκλογές παρά μόνο τρόπους επιβίωσης. Η πολιτική λογική από την άλλη, πρέπει να αναλύει τα σενάρια της επόμενης μέρας. Τι θα γίνει αν δεν σαρώσει της χώρα η πανδημία και η κυβέρνηση βγει ενισχυμένη από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά μπροστά της θα έχει τον οικονομικό κορωνοϊό;

Θα χρειαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθαρή εντολή προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με διαφορετικά μέτρα από αυτά που τον έφεραν στην εξουσία;

Ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος που θα αφήσει ο κορωνοϊός;

Η πανδημία έφερε πολλές αβεβαιότητες στη ζωή μας αλλά επιφυλάσσει περισσότερες για την οικονομία και την πολιτική μελλοντικά. Οι μόνες σταθερές, αυτήν την ώρα, είναι η εμπιστοσύνη που κερδίζει, συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη διαχείριση της κρίσης, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και με εγκωμιαστικά σχόλια στο εξωτερικό. Δύο νέες δημοσκοπήσεις στην εποχή του κορωνοϊού που είδαν το φως της δημοσιότητας στις οποίες οι πολίτες από όλους τους κομματικούς χώρους κρίνουν θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κορωνοϊού έχει ανέβει 23 μονάδες.

Αυτό το πανίσχυρο ρεύμα υπέρ της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να μην βάλει σε πειρασμό κάποιους να μη σκεφτούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και αφού έχουμε περάσει τη δυσκολότερη φάση της πανδημίας. Το ερώτημα είναι αν την εποχή των μνημονίων είχαμε αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύεται από το 4% και να σχηματίζει κυβέρνηση, τι μπορεί να προκαλέσει μια υγειονομική κρίση που ξανασαρώνει κοινωνικές και οικονομικές σταθερές. Το ιστορικό δίδαγμα είναι ότι τα κόμματα μετά από μείζονες κρίσεις έχουν κέρδη και ζημιές ενώ σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε θεμελιακές αλλαγές το πολιτικό σκηνικό. Η δυναμική συσπείρωση των πολιτών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ήταν δεδομένη αν οι εξελίξεις και η αντίδρασή της απέναντι στον κορωνοϊό δεν ήταν αποτελεσματική.

Ο Πρωθυπουργός ανεβάζει συνέχεια τα ποσοστά εμπιστοσύνης από τη διαχείριση της κρίσης, ενώ δεν δίνει περιθώρια στην αντιπολίτευση να βρει χώρο να αναπτύξει κριτική που θα ακούγεται στην κοινωνία. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δόθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Interview. Το 87% λέει ότι οι χειρισμοί Μητσοτάκη είναι σωστοί και μόνο 10% λέει ότι ήταν λάθος. Από την άλλη ακόμα και να δεν κερδίζει η αντιπολίτευση, ωστόσο αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται και η στάση του Αλέξη Τσίπρα με την ωριμότητα που δείχνει απομονώνοντας ακραίες φωνές. Αυτά είναι τα δεδομένα, με την υποσημείωση, όσο η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης παραμένει με θετικό για την κυβέρνηση πρόσημο.

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα την επόμενη ημέρα της επιδημίας στο μέτωπο της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα είναι πρόωρες καθώς δεν γνωρίζουμε τον χρόνο που θα κρατήσει η νόσος. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, η απώλεια της τουριστικής σεζόν, με τους οικονομικούς υπολογισμούς να δείχνουν ζημιά 10- 15 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 20-30 δισ. ευρώ. Οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές εδράζονται στο κακό σενάριο ότι η επόμενη μέρα θα έχει δύσκολες αποφάσεις, χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις, μειώσεις μισθών, απουσία επενδυτών, έκρηξη των κόκκινων δανείων και πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα κι αν υπάρξουν αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα γενναίο πακέτο, κάτι σαν το μεταπολεμικό «σχέδιο Μάρσαλ», και πάλι θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις χωρίς να ξέρει κανείς πότε θα επέστρεφε η κανονικότητα στη χώρα.Επομένως το αφήγημα για πρόωρες εκλογές θα επικεντρώνεται στην ανάγκη για μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα μπορούσε να το υλοποιήσει το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και με τη παρακαταθήκη της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Η απάντηση του Μαξίμου στα σενάρια και η αντίδραση της Κουμουνδούρου

«Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει στα σχέδια του Μαξίμου». Η φράση ανήκει σε κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα είναι ξεκάθαρη η απάντηση που δίνουν σχετικά με τις πληροφορίες να σκέφτεται ο Πρωθυπουργός τέτοια σενάρια, «Είναι σοβαρός. Οι πρόωρες εκλογές είναι ανευθυνότητα». Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό, διαβεβαιώνουν συνομιλητές του, είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, να σωθούν ζωές, να μείνει όρθια η χώρα, η οικονομία και να μην υπάρξουν απολύσεις. «Δεν υφίσταται ως θέμα. Δεν υπάρχουν σενάρια εκλογών για το Μαξίμου» ξεκαθαρίζουν στο newpost.

«Οι σκέψεις του Μαξίμου για πρόωρες εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα μιας συγκυριακής και λόγω της κρίσης συσπείρωσης των πολιτών σε τέτοιες συνθήκες στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά προκύπτουν από τις δυσκολίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και το σχέδιο που ετοιμάζει για την οικονομία την επόμενη μέρα» εκτιμούν στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα κομματικές πηγές θεωρούν, «στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που στην παρούσα φάση δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης». Μάλιστα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι τα σενάρια προώρων εκλογών έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη και ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης να ενεργοποιηθούν ώστε να καρπωθεί τα όποια κέρδη η κυβέρνηση και όλα αυτά πριν την εφαρμογή το σχεδίου αναδιάρθρωσης της οικονομίας σε βάρος των μικρομεσαίων και των εργαζόμενων με ένα νέο μνημόνιο. Μάλιστα κάνουν λόγω για τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας που απέρριψε τις εισηγήσεις για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας και απομόνωσε τους ακραίους επιλέγοντας χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορωνοϊού, αλλά με κριτική και κυρίως, εποικοδομητικές προτάσεις, όπου διαπιστώνει «κενά» στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Δεν θα συμβεί το ίδιο στο πεδίο της οικονομίας που ετοιμάζεται για σφοδρή αντιπαράθεση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπέρβαση της κρίσης. Θα πρόκειται για εμπροσθοβαρές πακέτο, περί τα 30 δισεκατομμύρια (15% του ΑΕΠ), κατ’ αντιστοιχία με την αντίδραση άλλων κρατών.

Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει τρία σκέλη:

Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.
Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.
Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.