Κορονοϊός: Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη – 67 νέα κρούσματα στην Ανατολική Αττική

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αποτελούν έναν από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η ίδια ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια και το 60-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αττική και την Κρήτη, όπου μέχρι και το 90% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.

Δείτε ακόμα:  Νίκος Μουτσινάς: Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η εκπομπή του λόγω Covid - Φόβοι για μεγάλη διασπορά

“Οι μεταλλάξεις μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφορποιημένο”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου για να προσθέσει στη συνέχεια πως εξαιτίας αυτών των μεταλλάξεων ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, η καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας. Σημείωσε, επίσης, πως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που έχουν αναπτυχθεί, προφυλάσσουν και έναντι των μεταλλάξεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για “την κυτταρική ανοσία” σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό “μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων”.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 1.718 νέα κρούσματα - 52 νέοι θάνατοι, 780 διασωληνωμένοι

Τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα μεταλλάξεων

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις μεταλλάξεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης, επιβεβαιώθηκαν 702 νέα στελέχη, εκ των οποίων τα 677 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και 21 στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού. Η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί, με συνολικά 1.667 θετικά κρούσματα έως σήμερα στη χώρα μας, ενώ στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής, που θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική. Η τελευταία έχει εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη (41 κρούσματα), στα Ιωάννινα (2) και στην Αττική (5).

Δείτε ακόμα:  Τζανάκης: Έως 20.000 τα πραγματικά κρούσματα – Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές όπου εντοπίζονται τα νέα κρούσματα των μεταλλάξεων, στην κορυφή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 174 νέες μολύνσεις, το Ηράκλειο με 87, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 69, η Ανατολική Αττική με 67 και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 63. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών εντοπίζονται 55 νέα στελέχη, στη Θεσσαλονίκη 29, στο Ρέθυμνο 27 και στη Λάρισα 22.