Κορονοϊός: Τα συμπτώματα ανάλογα με τα εμβόλια που κάνατε

Οι λοιμώξεις από κορονοϊό συνοδεύονται από δεκάδες διαφορετικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από ήπια κόπωση έως αρκετά πιο παράξενα όπως η «γλώσσα Covid» (σ.σ. σημάδια στη γλώσσα). Το ερώτημα είναι ποια από αυτά θα αντιμετωπίσετε αν μολυνθείτε σύντομα;

Τελικά, αυτό, εξαρτάται από το προφίλ του εμβολιασμού σας, υποστηρίζει η μελέτη ZOE Health Study, ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ της εταιρείας επιστημών υγείας ZOE και ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ένας ενημερωμένος κατάλογος με τα κορυφαία συμπτώματα του κορονοϊού που αναφέρθηκαν από τους περισσότερους από 4 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής ZOE Covid Study, η οποία παρακολουθεί τα συμπτώματα του ιού με βάση τα καθημερινά δεδομένα που εισάγονται από τους χρήστες από το 2020.

Τα συχνότερα συμπτώματα ανάλογα με το «προφίλ» εμβολιασμού

Ακολουθούν τα συμπτώματα Covid που αναφέρθηκαν συχνότερα μεταξύ τριών ομάδων εμβολιασμού – άτομα που ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση των εμβολιασμών τους, άτομα με ένα εμβόλιο (από το εμβόλιο δύο δόσεων) και άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί – ταξινομημένα με βάση το πόσο συχνά αναφέρθηκαν.

Συνήθη συμπτώματα του Covid-19 με βάση την κατάσταση εμβολιασμού.

Έχουν ολοκληρώσει την αρχική φάση του εμβολιασμού:

Πονόλαιμος
Καταρροή από τη μύτη
Αποφραγμένη μύτη (μπούκωμα)
Επίμονος βήχας
Πονοκέφαλος
Έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου:

Πονοκέφαλος
Καταρροή από τη μύτη
Πονόλαιμος
Φτέρνισμα
Επίμονος βήχας
Είναι ανεμβολίαστοι:

Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Καταρροή από τη μύτη
Πυρετός
Επίμονος βήχας

Τέσσερα από τα πέντε πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου, της καταρροής, του επίμονου βήχα και του πονοκεφάλου, εμφανίστηκαν και στις τρεις ομάδες – αλλά η κατάταξή τους με βάση τη συχνότητα τους διέφερε. Οι ανεμβολίαστοι εμφάνιζαν συχνότερα πυρετό, ο οποίος δεν εμφανιζόταν στα πέντε πρώτα συμπτώματα των άλλων ομάδων.

Αλλά η κατάσταση εμβολιασμού θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζετε ταυτόχρονα. Τα άτομα που ολοκλήρωσαν το αρχικό σχήμα εμβολιασμού ή έλαβαν μία δόση εμβολίου ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα σε «μικρότερο χρονικό διάστημα» σε σύγκριση με τα ανεμβολίαστα άτομα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε μια μελέτη του 2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι συμμετέχοντες με μία ή δύο δόσεις εμβολίου Covid είχαν περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων όπως ο πυρετός σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους ανθρώπους. Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες πέρασαν κατά μέσο όρο δύο έως έξι λιγότερες ημέρες ασθένειας στο κρεβάτι σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους, διαπίστωσε επίσης η μελέτη.

Η μελέτη επεσήμανε ένα κοινό εύρημα και στις τρεις ομάδες: μια αξιοσημείωτη μείωση των «παραδοσιακών» συμπτωμάτων της Covid-19 από το αρχικό στέλεχος του ιού, όπως η δύσπνοια και η απώλεια όσφρησης.

Η δύσπνοια κατατάχθηκε ως το 29ο πιο συχνό σύμπτωμα μεταξύ εκείνων που ολοκλήρωσαν το αρχικό σχήμα του εμβολιασμού και το 30ό μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό: Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η νεότερη παραλλαγή είναι λιγότερο πιθανό από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού να προκαλέσει συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της ποια παραλλαγή του κορονοϊού προκάλεσε τις λοιμώξεις, πόσες λοιμώξεις αφορούν άτομα που μολύνθηκαν για πρώτη φορά, αν ένας χρήστης έλαβε αναμνηστικές δόσεις, δημογραφικά στοιχεία των ασθενών και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων των ατόμων.

Η συμπερίληψη των δεδομένων των αναμνηστικών δόσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τον κατάλογο των συμπτωμάτων της μελέτης και την πιθανή διάρκειά τους για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη σειρά εμβολίων.

Η προστασία από την τελευταία δόση εμβολίου φθίνει σημαντικά καθώς περνάει ο καιρός, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα άτομα σε αυτή την κατηγορία της μελέτης μπορεί να είναι καλά προστατευμένα, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο κοντά σε εκείνους που είναι μόνο μερικώς εμβολιασμένοι ή εντελώς ανεμβολίαστοι.

Η αποτελεσματικότερη προστασία σας έναντι του ιού περιλαμβάνει τώρα μια νέα αναμνηστική δόση ειδικά για την Όμικρον.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.