Κορoνοϊός: Το λάθος που κάνουν οι ηλικιωμένοι που εμβολιάζονται

Τι αποκαλύπτει νέα μεγάλη έρευνα στη Βρετανία. Πως αντιδρούν οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών όταν αρχίζουν να εμβολιάζονται εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Τι αλλάζει στη συμπεριφορά τους.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός δοκιμάζει τα ψυχικά όρια των ανθρώπων και αυτό αποτυπώνεται σε μία ακόμα έρευνα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, όμως, η νέα έρευνα εξέτασε τι αλλάζει στη συμπεριφορά των ανθρώπων που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο φονικός ιός.

Οι άνθρωποι που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα παγκοσμίως είναι οι ηλικιωμένοι. Όπως λοιπόν αποκαλύπτει η νέα έρευνα, πολλοί από αυτούς μόλις εμβολιαστούν, αρχίζουν να αγνοούν τα βασικά μέτρα προστασίας από το νέο ιό.

Συγκεκριμένα, η έρευνα σε περισσότερους από δύο χιλιάδες εθελοντές έδειξε ότι δύο στους πέντε 80άρηδες «σπάνε» την αποφυγή των επισκέψεων. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τουλάχιστον μόλις εμβολιαστούν πλήρως (με τις δύο δόσεις του εμβολίου), αλλά από την πρώτη.

Δείτε ακόμα:  Κορoνοϊός: Συναγερμός για πάνω από 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστους ενήλικες

Επιπλέον, πολλοί συναντούν άτομα εκτός του στενού κύκλου τους μέσα σε 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν περάσουν τρεις εβδομάδες, τα εμβόλια δεν αρχίζουν να παρέχουν προστασία.

Ο ρόλος της μοναξιάς

Την έρευνα πραγματοποίησε η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στην Αγγλία μεταξύ 15 και 20 Φεβρουαρίου 2021. Συμμετείχαν συνολικά 2.070 άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω.

Το 41% από αυτούς είπαν ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση είχαν συναντηθεί σε κλειστό χώρο με άτομο εκτός της προστατευτικής «φούσκας» τους. Δηλαδή το άτομο αυτό δεν ανήκε σε εκείνα με τα οποία συμβίωναν ή/και τους φρόντιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η στάση αυτή παραβαίνει μία βασική αρχή προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Και αυτό διότι όσο αυξάνονται οι επαφές με άλλα άτομα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τον επικίνδυνο ιό.

Δείτε ακόμα:  Ενέκρινε τον εμβολιασμό εφήβων με Moderna ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ωστόσο, η μοναξιά είναι μεγάλος εχθρός των ηλικιωμένων, οι οποίοι πραγματικά υποφέρουν όταν δεν μπορούν να δουν τα εγγόνια και τους φίλους τους. Είναι επομένως αναμενόμενο να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια μόλις εμβολιαστούν και να σπεύδουν να δουν όσους αγαπούν. Δυστυχώς, το εμβόλιο δεν συνεπάγεται αυτομάτως προστασία από το νέο ιό.

Επαρκής προστασία θα υπάρξει μόνο όταν εμβολιαστεί επαρκώς ποσοστό του πληθυσμού, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό τον λόγο, όσοι κάνουν το εμβόλιο πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν έως τότε όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας. Δηλαδή να φορούν μάσκα, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και, φυσικά, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.

Δείτε ακόμα:  Νέα έρευνα: Πόσο αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα εμβόλια Pfizer και Astrazeneca

Οι ιατρικές επισκέψεις

Τα καλά νέα από την έρευνα είναι ότι πολλοί ηλικιωμένοι δήλωσαν πως μετά το εμβόλιο ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια για να πάνε στο νοσοκομείο για ιατρικούς λόγους. Το ποσοστό αυτό ήταν:

  • 25% για όσους είχαν κάνει μία δόση από το εμβόλιο
  • 33% για όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως πριν από τον εμβολιασμό μόνο το 49% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι ο κορωνοϊός τους απειλεί ιδιαιτέρως. Ωστόσο το ποσοστό αυτό μειωνόταν σε:

  • 25% μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο
  • 5% μετά και από τις δύο δόσεις

Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά, διότι υποδηλώνουν πως οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών θεωρούν το εμβόλιο σχεδόν πανάκεια. Και αυτό είναι επικίνδυνο αφού τους ωθεί να υιοθετούν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Πηγή: iatropedia.gr