Κορονοϊός: Το παράξενο σύμπτωμα της Covid-19 που μπορεί να διαρκέσει 5 μήνες!

H “μακρά COVID” ή “COVID-19 μακράς διαρκείας” είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί, αλλά όχι όλοι, οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όπου ορισμένα από τα συμπτώματά τους –μερικά εκ των οποίων είναι εντελώς παράξενα και φαινομενικά ανεξήγητα- καταλήγουν να διαρκούν για μήνες αφότου υποτίθεται ότι έχουν απαλλαγεί από τον ιό.

Τώρα, μια νέα μελέτη για τα άτομα που εκδηλώνουν “μακρά COVID” διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός προκαλεί σε κάποιους ένα ιδιαίτερα παράξενο σύμπτωμα, που μπορεί να επιμείνει για μήνες.

Κορονοϊός: Το παράξενο κι επίμονο σύμπτωμα που ονομάστηκε «δάχτυλα ποδιών COVID»

“Όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, είδαμε ορισμένοι από τους ασθενείς έχουν απίστευτα μακροχρόνια συμπτώματα”, δήλωσε η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια του τμήματος Global Health Dermatology στο Massachusetts General Hospital της Βοστώνης. «Συγκεκριμένα, κάποιοι ασθενείς COVID-19 εκδηλώνουν δερματικά συμπτώματα στα δάχτυλα των ποδιών για περισσότερες από 60 ημέρες».

Η δρ. Freeman είναι επίσης επικεφαλής ερευνήτρια στο μεγαλύτερο στον κόσμο Διεθνές Μητρώο Δερματολογίας επί θεμάτων COVID-19 για ασθενείς με δερματολογικά συμπτώματα. Το φαινόμενο ονομάστηκε “δάκτυλα ποδιών COVID”. Αφορά άτομα που τα έχει προσβάλλει ο κορονοϊός και έχουν επηρεαστεί στα πόδια από συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνος στα δάχτυλα και αποχρωματισμός των ποδιών για πολλούς μήνες. Μάλιστα, ένας άντρας είχε “δάχτυλα ποδιών COVID”για σχεδόν έξι μήνες!

Παράδειγμα από «δάχτυλα ποδιών COVID»

Τι έδειξε η έρευνα

Συνολικά, η ανάλυση περιελάμβανε περίπου 1.000 ασθενείς COVID-19 από 39 χώρες, πολλοί εκ των οποίων εκδήλωσαν διάφορα δερματολογικά προβλήματα. Για μερικούς, τα προβλήματα διήρκεσαν μερικές εβδομάδες, ενώ για άλλους το χρονικό πλαίσιο ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι επειδή ο κορονοϊός έχει συνδεθεί με γενική φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων βασικών οργάνων όπως η καρδιά, τα παράξενα προβλήματα που σχετίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να σχετίζονται με αυτήν τη φλεγμονή.

“Αυτά τα δεδομένα προσθέτουν στις γνώσεις μας σχετικά με το πώς ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα οργάνων, ακόμη και αφότου ο ασθενής αναρρώσει από την οξεία μόλυνση”, δήλωσε η δρ. Freeman σε δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης. «Το δέρμα μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο στο είδος της φλεγμονής που μπορεί να συμβαίνει αλλού στο σώμα», πρόσθεσε.

Πηγές: https://bgr.com, https://www.nbcboston.com, https://www.today.com, iatropedia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.