Κορωπί: Από τον κίνδυνο λουκέτου σε καθαρά κέρδη 67 εκατ. ευρώ!

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim Hellas. Πέρυσι τα έσοδά της ανήλθαν σε 1,11 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) αυξήθηκαν κατά 67% φτάνοντας τα 94 εκατ. ευρώ και τέλος τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48%.

Η εταιρεία το 2022 κατέβαλε φόρους 26,7 εκατ. ευρώ, έναντι 11,9 εκατ. ευρώ το 2021 και παράλληλα θα διανείμει μέρισμα στον μοναδικό μέτοχό της την γερμανική Boehringer Ingelheim ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία τόσο το 2021, όσο και το 2022 δεν είχε διανείμει μέρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η εταιρεία είχε έσοδα από εξαγωγές ύψους 1,02 δισ. ευρώ και μόλις 90 εκατ. ευρώ στην εσωτερική αγορά. Δηλαδή το 92% των πωλήσεων της απευθύνεται στη διεθνή αγορά με κύριο προορισμό τις άλλες Boehringer ανά τον κόσμο.

Η επίδοση αυτή της Boehringer Hellas αντιστοιχούσε το 0,5% του ΑΕΠ και στο 38% του συνόλου των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο κορυφαίος βιομηχανικό κλάδος της Ελλάδας σε εξαγωγές (ακολουθεί εκείνος του αλουμινίου) και πέρυσι είχε εξαγωγές ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Το 2022 , στην εσωτερική αγορά η Boehringer αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,5% και στο εξωτερικό με ρυθμό 22,8%. Ο τελευταίος, καθώς αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία του κύκλου εργασιών, διαμόρφωσε και το συνολικό +21,7 στον κύκλο εργασιών του 2022. Για το 2023 η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει νέα ανάπτυξη κατά 8%.

Η Boehringer Hellas, για να καταφέρει αυτές τις αξιοσημείωτες επιδόσεις, χρειάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της, πίσω στο 2013, η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας έπρεπε να αποφασίσει αν θα στήριζε ή όχι το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο έπνεε τα λοίσθια καθώς μέχρι τότε παρήγαγε συμβατικά φάρμακα, χαμηλής προστιθέμενης αξίας και η βιωσιμότητα του είχε περιέλθει σε μεγάλο κίνδυνο.

Η διοίκηση της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας, βλέποντας ίσως μπροστά, πήρε την αντίθετη απόφαση από εκείνη που έλαβε ακριβώς την ίδια περίοδο η επίσης γερμανική BSH. Η τελευταία αποφάσισε να κλείσει ένα από τα πιο ιστορικά εργοστάσια της χώρας μας, μεταφέροντας μάλιστα την παραγωγή του στην Τουρκία. Πρόκειται για το εργοστάσιο της Pitsos που βρίσκονταν στου Ρέντη στον Πειραιά από το 1959 και το οποίο τελικά έκλεισε η BSH στο τέλος του 2020.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Albert Boehringer στο Ingelheim της Γερμανίας, αποφάσισε ακριβώς το αντίθετο από την διοίκηση της BSH. Και όχι μόνον διατήρησε το εργοστάσιο που λειτουργούσε στο Κορωπί από το 1975, αλλά το ενίσχυσε έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράγει υψηλής προστιθέμενης αξίας φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα για χρόνιες παθήσεις π.χ. διαβήτη, άσθμα, καρδιά κ.λπ. Έτσι η εταιρεία, από 244 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και κέρδη 13 εκατ. ευρώ το 2012, πέρυσι ξεπέρασε το 1,1 δις. ενώ τα συσσωρευμένα κέρδη (προ του μερίσματος), ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, όπως αναφέρουν στελέχη της ήδη τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ και μόνον πέρυσι οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Σήμερα απασχολεί 650 άτομα, και διαθέτει εγκαταστάσεις 11.000 τ.μ. στρεμμάτων σε έκταση 52 στρεμμάτων στο Κορωπί. Τέλος να σημειωθεί ότι η μονάδα αυτή έχει λάβει έγκριση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που θα εξάγονται απευθείας από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.

powergame.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.