Κώστας Ταταράκης: “Στην παράσταση είμαι ο ρεμπέτης, ο μάγκας και ο φονιάς άμα χρειαστεί”

Ο Κώστας Ταταράκης στην παρασταση “Ηλίας Πετρόπουλος ο Λαογράφος του Άστεως” που θα παίζεται μέχρι τις 24 Μαρτίου στο θεατρο NOUS. Ο αγαπημένος ηθοποιός μίληστε στο irafina.gr για τον ρόλο του, την παράσταση και το ρεμπέτικο…

Ποιο ρόλο υποδύεσαι;

Υποδύομαι τον Ρεμπέτη αλλά στην πραγματικότητα αποτελώ το σύνολο της κάστας των Ρεμπέτηδων. Είμαι ο «Ρεμπέτης» ο εργάτης, ο φυλακόβιος, ο χασικλής, ο μάγκας ο έξυπνος, ο νταής, ο τολμηρός, ο επιθετικός και φονιάς άμα χρειαστεί, ο γκομενιάρης, ο πονηρός, ο δίκαιος, ο δεξιοτέχνης, ο ανεξάρτητος και ο ανένταχτος…

Αυτός που σέβεται τους γεροντότερους και εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους. Αυτός που το τραγούδι δεν είναι ούτε διασκέδαση ούτε ξεχωριστή δραστηριότητα από τη ζωή του, είναι η ίδια του η ΖΩΗ.

Έχεις κάτι που σου έδωσε έμπνευση για τη διεκπεραίωση του ρόλου αυτού;

Πέρα από την προσωπική ερευνα που έκανα και πέρα από τις όμορφες αναμνήσεις που έχω στα κουτούκια των Σουρμένων και της Καισαριανής, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε για μένα η ανάγνωση του βιβλίου του Ηλία Πετροπούλου «Ρεμπέτικα Τραγούδια» το οποίο έχω στην κατοχή μου, όπως επίσης και οι κινηματογραφικές ταινίες «Το Ρεμπέτικο» , «Το Μινόρε της Αυγής» «Ευτυχία» και «Ουζερί Τσιτσάνης».

Τι σημαίνει για σένα ρεμπέτικο και ρεμπέτης;

Έζησα και μεγάλωσα στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στο Ελληνικό/Αργυρούπολη. Μια περιοχήπου ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες. Ο Βράχος, Το Λαδοφάναρο, Η Φωλιά του Κούκου… μικράμαγαζάκια σε στενάκια των Σουρμένων, αποτελούσαντόποσυνάντησης τα βράδια. Εκεί παρέες με μια κιθάρα ένα μπουζούκι και ένα μπαγλαμαδάκι , με κρασάκι και μεζέ,με τραγούδι και χορό, κρατάγανε ζωντανές τις μνήμες και διασκέδαζαν μέχρι το πρωί. Ήταν σχεδόν αδύνατο να μην βρεθώ κι εγώ σε αυτά τα μικρά συμπαθητικά μαγαζάκια και να ανακαλύψω από πολύ μικρός το ρεμπέτικο τραγούδι.

Από τότε μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι το Ρεμπέτικο μιλάει για τον έρωτα, τα ναρκωτικά, τους τεκέδες, τη φυλακή, για το θάνατο, τη ξενιτιά, για τη φτώχεια, την πορνεία, για τις μικρές λύπες και καημούς των ανθρώπων με μια μοναδική αλήθεια και με ένα μαγικό τρόπο απαλύνει όλα τους βάσανα.

Τι θεωρείς ότι συνεισεφέρε ο Ηλίας Πετρόπουλος στο ρεμπέτικο τραγούδι ;

Ο Ηλίας Πετρόπουλος έκανε την ιστοριογραφία μιας σημαντικής περιόδου της ρεμπέτικης μουσικής και του κοινωνιολογικού της γίγνεσθαι σε μια εποχή που ήταν ανεπίτρεπτο να μιλάς για ρεμπέτες και ρεμπέτικα τραγούδια. Μας παρουσίασε μέσα από τα βιβλία του, μία διαφορετική ματιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τις επιπτώσεις της στο περιθωριακό κόσμο των ρεμπετών και τον καταγωγίων.

Πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχεις σε μια παράσταση που έχει βιογραφικό θέμα;

Έχω πάρει μέρος σε διάφορα θεατρικά έργα και μέχρι στιγμής πίστευα ότι το δυσκολότερο είδος είναι κωμωδία. Η συμμετοχή μου σε αυτή την παράσταση με βιογραφικό χαρακτήρα, ήρθε αυτή την άποψη μου να την αναθεωρήσει. Και αυτό γιατί καλείσαι να ζωντανέψεις την ιστορία και φέρεις στις πλάτες σου αυτή την ευθύνη της πιστής αναπαράστασής της, με ένα ταξίδι στο χρόνο, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όσο πιο πιστικά και αντικειμενικά γίνετε. Ο «Ήρωες» εδώ δεν είναι φανταστικοί, είναι υπαρκτά πρόσωπα της ιστορίας και πρέπεινα κάνεις αρκετή ερευνά, να αναλύσεις τους χαρακτήρες τους και περισσότερο απ όλα να τους σεβαστείς.!

Ποιος είναι ο Κώστας Ταταράκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Άτομο δραστήριο και πολυτάλαντο, που ξεκίνησε να ασχολείται με το χορό από νεαρή ηλικία. Μεγαλώνοντας όμως το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε στο θέατρο και αξιοποίησε το ταλέντο του αποκτώντας στην πορεία και θεωρητική αλλά και πρακτική κατάρτιση. Έχει παρακολουθήσει σημαντικά σεμινάρια γύρω από την υποκριτική τέχνη, τη μουσική και το χορό από εξέχουσες φυσιογνωμίες του χώρου.

Στο θέατρο, τον είδαμε πρόσφατα στην παράσταση «Μικρές Ιστορίες Φόνων» του Παν. Μπρατάκου στο θέατρο REX, με την θεατρική ομάδα των εργαστηριών του Εθνικού Θεάτρου.
Παράλληλα συμμετέχει με μικρούς ρόλους σε επιτυχημένες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές όπως Άγριες Μέλισσες , Σασμός, Παγιδευμένοι … σε κινηματογραφικές ταινίες και διαφημίσεις, αποσπώντας πολύ καλά σχόλια.

Η ταυτότητα της παράστασης “Ηλίας Πετρόπουλος ο Λαογράφος του Άστεως”

Η θεατρική παράσταση (φωτό, επάνω) είναι βασισμένη στα βιογραφικά του Ηλία Πετρόπουλου και δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, που δεν δίστασε να κάνει τις ατυχίες του ευκαιρίες.
Δεν αγαπάμε τον Ηλία μόνο για το έργο του αλλά κυρίως για την βαθιά σοφία και την τέχνη του στο να μεταμορφώνει τα ”μικρά” σε ”τεράστια”….

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ηθοποιοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκορη Μαρία Μπακάλη Κώστας Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος Στυλιαν.Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος και στη φωνή του Δικαστή: Κυριάκος Σάμιος
Σκηνικά/κοστούμια: Λύτρα Κρυσταλλία
Βοηθός σκηνογράφος-γραφιστηκά: Ρουχίτσα
Στήριξη παράστασης : Κωνσταντίνος Σπηλιώτης
Σκηνοθεσία: Λύτρα Στέβη

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.