«Κόβουν-ράβουν» ψηφοδέλτια λόγω απογραφής και νέων εδρών – Τι συμβαίνει στην Ανατολική Αττική

Φρένο στα σχέδια των κομματικών επιτελείων να παρουσιάσουν, εν μέσω εορτών, μεγάλο τμήμα των υποψηφίων τους που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογές, βάζει η απογραφή του πληθυσμού.

Εάν οι εκλογές γίνουν, όπως όλα δείχνουν, μετά την 1η Μαρτίου, τότε θα ισχύει ο νέος χάρτης των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια. Μάλιστα χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που θα δώσει η ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να τερματίσει την προεκλογολογία.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα αποτελέσματά της φέρνουν τα πάνω-κάτω σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, καθώς άλλες χάνουν από μία έως δύο έδρες και άλλες τις κερδίζουν, κατ’ αντιστοιχία.
Αυτό σημαίνει ότι σε μία τριεδρική, για παράδειγμα, περιφέρεια, τα κόμματα πρέπει να ανακοινώσουν τέσσερις υποψηφίους, ωστόσο εάν αυτή γίνει διεδρική, οι υποψήφιοι που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να είναι τρεις.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις περιφέρειες που θα γίνουν μονοεδρικές, όπως για παράδειγμα η Θεσπρωτία, όπου οι υποψήφιοι θα είναι τρεις, αλλά το βάρος θα πέσει, αντικειμενικά, σε έναν. “Με κλήρωση θα βγάλουμε αυτόν που θα περισσεύει;”, είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν οι επιτελείς, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο μεταθέτουν χρονικά τις ανακοινώσεις.

Για παράδειγμα, η έγκριση των ψηφοδελτίων από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, τον προγραμματισμό δουλειάς και την κατάληξη σε ορισμένες “ώριμες” υποψηφιότητες.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα κόμματα, αν και στο κυβερνών οι πληροφορίες θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς (φέρεται ότι) έχουν πλήρη εικόνα για τις ανακατατάξεις.

Πλην απροόπτου, τα αποτελέσματα της απογραφής θα γίνουν γνωστά την Παρασκευή, οπότε το “κόψε-ράψε” θα ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους ώστε να γίνουν οι ανακοινώσεις.

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, των οποίων η κατάρτιση αποτελεί “προνόμιο” του αρχηγού του κόμματος και, ως είθισται, η δημοσιοποίηση τους γίνεται στην έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου – τουλάχιστον, στο σύνολο τους.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι “χαμένες” περιφέρειες είναι η Α’ Αθηνών, η Α΄ Πειραιά, η Άρτα, η Κοζάνη, η Λακωνία, η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, ενώ η Θεσπρωτία, η Καστοριά και η Χίος από διεδρικές γίνονται μονοεδρικές.

Ως “κερδισμένες” περιφέρειες φέρονται η Ανατολική Αττική (έως και συν δύο), ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας της Β΄Αθηνών, καθώς και οι δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Και πρόβλημα… «εξωτερικού»

Πονοκέφαλο για το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι προκαλεί η πολύ μικρή συμμετοχή εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Παρά τις αρχικές προσδοκίες (για… εξαψήφιο αριθμό) οι αιτούντες δεν ξεπέρασαν τους 4.000 και, από αυτούς, έχουν εγκριθεί λίγο παραπάνω από τους μισούς.

Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά από την κυβέρνηση προβάλλουν τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεσε ο νόμος (σ.σ. χρονικό διάστημα συνεχούς απουσίας από τη χώρα και φορολογική “παρουσία” κυρίως ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα).

Τους εν λόγω περιορισμούς τους αποδέχθηκε η ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, προκειμένου το νομοσχέδιο του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου να υπερψηφιστεί από την αντιπολίτευση και να συγκεντρώσει τα 200 “ναι” που απαιτεί το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι ψήφοι των αποδήμων θα κατέληγαν σε τρεις από τους συνολικά 15 υποψηφίους του Επικρατείας. Οι κυβερνητικές διαρροές των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να βολιδοσκοπεί τα κόμματα ώστε οι τρεις “απόδημες” έδρες του Επικρατείας να μειωθούν σε μία, λόγω του χαμηλού αριθμού εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Ως φαίνεται όμως, η αντιπολίτευση δεν θα δώσει συναίνεση. “Πώς γίνεται η ΝΔ να διατείνεται ότι προηγείται κατά οκτώ μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, να ‘παζαρεύει’ δύο έδρες τις οποίες, κατά την ίδια, ‘δεν έχει ανάγκη’;”, ρωτούν σκωπτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μάλιστα, ανακοίνωσε και επισήμως χθες την άρνησή του να αποδεχτεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τους απόδημους. “Παραμονές των εκλογών, η Κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη. Δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε”, τονίζεται στη ανακοίνωση του κόμματος.

Ως “πρώτο λάθος” εννοεί τις προϋποθέσεις/περιορισμούς που αναφέραμε, τις οποίες χρεώνει “στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης”, εννοώντας το ΚΚΕ που πρωτοστάτησε στη συμπερίληψή τους.

Σημειώνεται ότι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που αφορά τους απόδημους απαιτούνται 200 “ναι” ανεξαρτήτως αριθμού εκλογικών αναμετρήσεων. Εν προκειμένω, δηλαδή, δεν αρκεί να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία για να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

euro2day.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.