Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: 150 ζευγάρια Αυστραλών σε “ομηρία” μέσω της κλινικής των Χανίων

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς “ομηρίας” έχουν βρεθεί περίπου 150 ζευγάρια Αυστραλών που είναι σε ενεργή συνεργασία με την κλινική στα Χανιά για την απόκτηση παιδιού. Στο επίκεντρο του σκανδάλου τα μωρά.

Τα φώτα της δημοσιότητας στην Αυστραλία έχει τραβήξει η υπόθεση παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών μέσω κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά καθώς οι αυστραλιανές αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζευγαριών που είναι σε ενεργή συνεργασία με την κλινική για την απόκτηση παιδιού φτάνει τα… 150!

Μάλιστα, τα πρώτα δύο εξ αυτών κατάφεραν μέσα από γέφυρα Πρεσβείας, Εισαγγελίας Πρωτωδικών και Νοσοκομείου Χανίων να παραλάβουν χθες τα μωράκια τους μετά την ταυτοποίηση DNA, ενώ ακόμα ένα ζευγάρι, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr βρίσκεται στα Χανιά και έχει μπει σε διαδικασία ταυτοποίησης.

Μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις γιατρού και εμβρυολόγου, τα ζευγάρια έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς “ομηρίας” καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γεννέσθαι με τα έμβρυά τους, ενώ αρκετοί από αυτούς αναφέρουν ότι “έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά” από τις εξελίξεις. Οι παρένθετες μητέρες είναι με καταγωγή από Γεωργία και Ρουμανία ενώ οι λεχώνες μετά την παράδοση των νεογνών έλαβαν επίσης εξιτήριο από την μαιευτική κλινική.

Στα Χανιά βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες ανταποκριτές από τέσσερα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 10 news first, το 7news Australia και το 9news Australia κανάλια εθνικής εμβέλειας και της εφημερίδας Herald Sun που είναι η πρώτη σε κυκλοφορία στην Αυστραλία.

Τα τηλεοπτικά δελτία καλύπτουν την υπόθεση με εκτενή ρεπορτάζ ενώ παρά την μεγάλη διαφορά ώρας, προχωρούν και σε ζωντανές συνδέσεις τρεις φορές την ημέρα.

Χθες, έξω από την κλινική, ένας εκ των ανταποκριτών μετέδωσε ότι μίλησε με Αυστραλή υπήκοο η οποία προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την κλινική για να παραλάβει τα ωάριά της, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

“Οι γονείς έχουν μείνει μετέωροι μετά τις συλλήψεις και το κλείσιμο της κλινικής. Τα μωρά τους είναι σε ειδική μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων και τους ζητούν ταυτοποίηση DNA ώστε στη συνέχεια με εισαγγελική εντολή να μπορέσουν να τα δουν και μετά να τα πάρουν”, ανέφερε στην ανταπόκρισή της η Ashlee Mullany για το δίκτυο 7.

“Βαθαίνει το σκάνδαλο”
Η Carrie-Anne Greenbank για το 9news σημειώνει πως όσα μωρά ταυτοποιούνται μπορούν άμεσα να παραλαμβάνονται από τους γονείς.

“Τα μωρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου” σημειώνει ενώ την κατάσταση χαρακτηρίζει “μπάχαλο” σε δηλώσεις του ο δικηγόρος των ζευγαριών. Ο ίδιος μεταφέρει την έκπληξή του για την συγκεκριμένη κλινική η οποία όπως λέει λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια.

Ο Sam Everingham, πρόεδρος οργανισμού που λειτουργούσε ενίοτε ως “σύνδεσμος” για την προώθηση της γονεϊκότητας σημειώνει πως πάνω από 100 οικογένειες έχουν επηρεαστεί από το σκάνδαλο ενώ νομικοί υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για τις παρένθετες ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν την διαδικασία στην Αυστραλία.

news247.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.