Κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά: «Περνάω μια κόλαση» – Mαρτυρίες από παρένθετες μητέρες

«Περνάω μια κόλαση από τότε που έχουν γίνει όλα αυτά. Δυσκολεύομαι. Όταν ήταν η 42χρονη μαζί μας, νιώθαμε ασφαλείς, φρόντιζε για τα πάντα, νοίκια, ψώνια, γιατρούς».

«Εδώ και δέκα μέρες έχω σταματήσει τα χάπια, φοβάμαι ότι θα αποβάλω. Δεν έχω γιατρό να με κοιτάξει. Μετά τις συλλήψεις μας παράτησαν σαν σκυλιά», λέει η 39χρονη Ιρίνα από τη Μολδαβία που βρίσκεται στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της ως παρένθετη μητέρα στο πρόγραμμα της κλινικής των Χανίων που έχει βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών.

Μητέρα τεσσάρων παιδιών η ίδια, ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Το zarpanews.gr την συνάντησε μαζί με άλλες δύο γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και με την παρουσία διερμηνέα, στο συγκρότημα παραθαλάσσιων κατοικιών όπου φιλοξενούνταν μέσω του προγράμματος, μαζί με άλλες γυναίκες, της οποίες είχε υπ’ ευθύνη της η 42χρονη ρουμανικής καταγωγής που έχει προφυλακιστεί ως «μεσίτρια».

Οι γυναίκες ήταν αφημένες στην αποκλειστική φροντίδα της κλινικής που στις συγκεκριμένες παρεχόταν μέσω της 42χρονης ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα φάρμακα και τα σκευάσματα τα λάμβαναν με προφορικές οδηγίες του γιατρού και του εμβρυολόγου προς την 42χρονη που ήταν υπεύθυνη γι’ αυτές.

Η ίδια φρόντιζε ακόμα για τα ψώνια, το φαγητό, την προσωπική φροντίδα, τις βόλτες αλλά και την διασκέδαση των ίδιων και των παιδιών τους και όλες μιλούν με τα θερμότερα λόγια γι’ αυτήν ενώ θεωρούν ότι συμμετείχαν σε μια καθόλα νόμιμη διαδικασία. Λάμβαναν μηνιαία αποζημίωση περίπου 1.000 ευρώ και ένα ποσό μετά τη γέννα το οποίο κυμαίνεται από 10.000 – 15.000 ευρώ.

«Περνάω μια κόλαση»
Η Ιρίνα έχει αφήσει τα τέσσερα παιδιά της στην Μολδαβία λέγοντας πως πάει στην Ελλάδα για δουλειά. «Περνάω μια κόλαση από τότε που έχουν γίνει όλα αυτά. Δυσκολεύομαι. Όταν ήταν η 42χρονη μαζί μας, νιώθαμε ασφαλείς, φρόντιζε για τα πάντα, νοίκια, ψώνια, γιατρούς» λέει.

Δεν ξέρει κάποιον γιατρό για να πάει πλην του 73χρονου γυναικολόγου – φερόμενου ως εγκέφαλου που την παρακολουθούσε, ενώ δεν ξέρει καν τη δόση από τα σκευάσματα που λάμβανε ούτε μπορεί να πει με σιγουριά αν ήταν φάρμακα ή βιταμίνες.

«Μου έδιναν κάποιο χάπι για τις συσπάσεις, για να μην αποβάλω, ήταν μια δύσκολη εγκυμοσύνη» μας λέει. «Δεν υπήρξε καμία κοινωνική μέριμνα. Είμαστε παρατημένες σαν τα σκυλιά. Ανησυχώ για μένα αλλά και για τα τέσσερα παιδιά μου» συμπληρώνει.

Η Ιρίνα πιστεύει ακράδαντα ότι όλη η διαδικασία έχει γίνει νόμιμα, αφού έχει υπογράψει την σχετική δικαστική απόφαση. Έχει γνωρίσει τον πατέρα του παιδιού, όπως μας λέει, όταν εκείνος ήρθε στα Χανιά για να προχωρήσει σε δωρεά σπέρματος. Ωστόσο δεν γνωρίζει ούτε για την ύπαρξη μητέρας, ούτε από πού προήλθε το ωάριο που γονιμοποιήθηκε.

«Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας προσέχουν αλλά μόλις έγιναν αυτά, μας έχουν παρατήσει» λέει ενώ φοβάται πολύ και για την ίδια αλλά και για το εάν θα τηρηθεί η συμφωνία η οποία είναι στον «αέρα» καθώς έχει ανάγκη τα χρήματα και επίσης δεν είναι σε θέση να μεγαλώσει ένα πέμπτο παιδί.

«Περιμένω τον πατέρα, δεν το θέλω το παιδί αυτό. Πώς να το μεγαλώσω, αφού έχω τα δικά μου και ήδη περνάνε άσχημα. Αυτό που περιμένω είναι να έρθει σε επαφή μαζί μου ο πατέρας, να γεννήσει και να του το δώσω» λέει.

Στο μεταξύ σκέφτεται και τα δικά της παιδιά στη Μολδαβία που δεν ξέρει αν θα μπορεί από εδώ και πέρα να τα βοηθάει. Στη Μολδαβία δεν έχει σταθερή δουλειά, η ζωή είναι πολλή δύσκολη, γι’ αυτό μπήκε στο πρόγραμμα, θέλει να αγοράσει ένα σπιτάκι για τα παιδιά της εκεί.

Μετά τις αποκάλυψη της υπόθεσης, από τις επτά συνολικά παρένθετες που είχε στην ευθύνη της η 42χρονη, οι τρεις έφυγαν ενώ οι τέσσερις που έμειναν στα Χανιά έχουν μεταφερθεί σε σπίτι που τους υπέδειξε η αστυνομία μαζί με τα παιδιά τους.

«Δεν κάναμε κάτι με το ζόρι»
Με καταγωγή από τη Ρουμανία, η Έλενα έχει έρθει από παιδί στην Ελλάδα με την οικογένειά της ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στο Λονδίνο. Είναι φίλη με την 42χρονη και αυτούς τους μήνες είχε έρθει στα Χανιά για να μπει στο πρόγραμμα. Ήταν ήδη στο παρελθόν δότρια ωαρίων ενώ έχει ξαναγίνει παρένθετη μητέρα. Έχει δύο παιδιά, εκ των οποίων το μικρό είναι μαζί της στα Χανιά.

«Η Π. έχει καλή καρδιά. Αυτά που λένε δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Τα είπαμε στην αστυνομία αλλά δεν τα κατέγραψαν. Στην προανάκριση δεν υπήρχε μεταφραστής. Πολλά πράγματα μπήκαν που δεν τα είχαμε πει. Και υπογράψαμε στα ελληνικά, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι γράφει. Ποτέ δεν μας είπε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε, ποτέ δεν μας έβαλε να κάνουμε κάτι με το ζόρι» λέει.

Η Έλενα είχε αρχίσει το πρόγραμμα, είχε πάρει τις ορμόνες, είχε γνωρίσει τους βιολογικούς γονείς είχε γίνει η εμβρυομεταφορά, είχε μείνει έγκυος αλλά απέβαλε.

«Είμαι σοκαρισμένη που ακούω όλα αυτά που λένε για την 42χρονη γιατί εμείς ξέρουμε την αλήθεια. Αυτά είναι όλα ψέματα. Είναι μια γυναίκα καλή, ένας καλός άνθρωπος που του έχουν συμβεί κακά πράγματα. (…) Εμείς θα σταθούμε όλες στο πλευρό της και θα πούμε την αλήθεια», αναφέρει.

«Περνούσαμε ωραία, δεν κάναμε κάτι παράνομο»
Μητέρα ενός κοριτσιού 5,5 ετών η Μαρία ήρθε στα Χανιά αποκλειστικά για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.

Όπως μας λέει, ήδη είχε προχωρήσει η λήψη του ωαρίου της και ήταν σε αναμονή για εμβρυομεταφορά. Και η 22χρονη παρένθετη μητέρα αναφέρεται με τα θερμότερα λόγια στην 42χρονη προφυλακισμένη, στην αγάπη και την φροντίδα που τους έδειχνε και είναι πεπεισμένη ότι συμμετείχε σε μια καθόλα νόμιμη διαδικασία παρόλο που δεν έχει λάβει κάποια έγγραφη γνώση για τις λεπτομέρειες.

«Είχαμε ό,τι χρειαζόμασταν. Εξάλλου αν υπήρχε κάτι που δεν μας άρεσε δεν θα το συνεχίζαμε. Θα έφευγα αν δεν μου άρεσε. Συμφώνησα και μου άρεσε. Ζούσαμε σε αυτό το ωραίο σπίτι, κάναμε βόλτες στο λιμάνι, πηγαίναμε σε κλαμπ» μας λέει. Η Μαρία ως γνήσια εκπρόσωπος της γενιάς της, διατηρεί έναν πολύ δραστήριο λογαριασμό στο tik tok όπου ανεβάζει βίντεο από τη ζωή της στα Χανιά, με βόλτες στο λιμάνι, ψώνια, ακόμα και νυχτερινές εξόδους σε κλαμπ.

Τα ονόματα των γυναικών δεν είναι τα πραγματικά για λόγους προσωπικών δεδομένων

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.