Κύκλωμα trafficking: Ελεύθεροι και οι 8 κατηγορούμενοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα trafficking που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια.

Από τους οχτώ κατηγορουμένους, οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι τρεις χωρίς περιοριστικούς όρους. Ο 37χρονος που περιγραφόταν στη δικογραφία ως αρχηγικό μέλος αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ, εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής του και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οι τέσσερις άντρες συγκατηγορούμενοί του με τον όρο της εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής τους και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ οι τρεις «τηλεφωνήτριες» του κυκλώματος αφέθηκαν ελεύθερες χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο Σπύρος Ρομποτής, δικηγόρος των κατηγορουμένων, δηλώνει στο ieidiseis ότι «η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της και αποφάσισε χωρίς να λάβει υπόψη το κλίμα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, με τις φιέστες περί δήθεν κυκλώματος trafficking. Το αρχηγικό μέλος υποστήριξε ότι κανένας εξαναγκασμός δεν υπήρξε, ότι οι γυναίκες ήταν επαγγελματίες εκδιδόμενες που έρχονταν στην Αθήνα και παρέμεναν για 14 μέρες και στη συνέχεια έφευγαν, ενώ έκαναν αυτή τη δουλειά και σε άλλες χώρες. Αυτό που έκανε ο πελάτης μου ήταν να μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδιδόμενη και τον πελάτη, όπως κάνουν εκατοντάδες γραφεία ερωτικών ραντεβού».

Η εξάρθρωση του κυκλώματος
Υπενθυμίζεται ότι για την εξάρθρωση του κυκλώματος έλαβε χώρα αστυνομική επιχείρηση σε τρία ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ συνολικά έγιναν οχτώ συλλήψεις (τεσσάρων αντρών και τριών γυναικών αλβανικής καταγωγής και ενός Αιγύπτιου).

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απελευθέρωσαν συνολικά 15 γυναίκες, εκ των οποίων οι εννιά με καταγωγή από τη Βραζιλία, τρεις από την Κολομβία, δύο από τη Βενεζουέλα και μία από το Μαρόκο.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 μετά από πληροφορίες για δράση κυκλώματος που εκμεταλλευόταν γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις οποίες μετέφεραν στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της περιοχής των Αθηνών, όπου διέμεναν υπό άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους.

Εν συνεχεία, τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» έναντι χρηματικής αμοιβής, τα οποία (ραντεβού) κανονίζονταν μέσω «γραφείου» που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, προβαίνοντας με τον τρόπο αυτό στην κατ’ επάγγελμα γενετήσια εκμετάλλευσή τους.

Οι «τηλεφωνήτριες»
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει τηλεφωνικό κέντρο (call center) στην Αθήνα και επί της οδού Αλκιβιάδου. Εκεί εργάζονταν οι «τηλεφωνήτριες» της οργάνωσης, κάθε μέρα και σε βάρδιες από την 11:00 ώρα έως την 06:00 ώρα της επομένης. Προς τούτο, χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις αποκλειστικά για να κανονίζουν ερωτικά ραντεβού μεταξύ υποψήφιων «πελατών» και μεγάλου αριθμού εκδιδομένων γυναικών, που διαφημίζονταν μέσω «ροζ» ιστοσελίδας.

Οι «τηλεφωνήτριες» επικοινωνούσαν με στέλεχος του κυκλώματος προς λήψη οδηγιών και κατευθύνσεων σχετικά με θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του γραφείου, τους οδηγούς-μεταφορείς των εκδιδόμενων γυναικών, σχετικά με τις μεταφορές των εκδιδόμενων γυναικών στα προκαθορισμένα ραντεβού με τους «πελάτες», την παρακράτηση από αυτές της εκάστοτε αμοιβής του γραφείου και άλλα θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και τον ιδιοκτήτη του κεντρικού ξενοδοχείου ή τους εξουσιοδοτημένους υπάλληλους του, σχετικά με τα ζητήματα διαμονής των εκδιδόμενων γυναικών, πληρωμής του ξενοδοχείου και χρήσης των δωματίων αυτού για ερωτικά ραντεβού των γυναικών με τους «πελάτες».

Στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους «πελάτες», οι «τηλεφωνήτριες» τους ενημέρωναν για την «ροζ» ιστοσελίδα στην οποία μπορούσαν να δουν τα προφίλ των εκδιδόμενων γυναικών, τα οποία (προφίλ) περιελάμβαναν ημίγυμνες φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση, την καταγωγή, τις τιμές και τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Επιπλέον, οι «τηλεφωνήτριες» τους εξηγούσαν τις επιλογές συνεύρεσης με τις εκδιδόμενες γυναίκες τόσο στο ξενοδοχείο όπου αυτές διέμεναν, όσο και σε δικό τους χώρο ή άλλο ξενοδοχείο που αυτοί θα επέλεγαν.

Το κύκλωμα είχε υπεύθυνο για την εν γένει λειτουργία του γραφείου ερωτικών ραντεβού και είχε συντονιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του γραφείου.

Επίσης, είχε επιφορτίσει τις «τηλεφωνήτριες» να ενεργούν για λογαριασμό του γραφείου σε θέματα πληρωμών εξωτερικών συνεργατών και επίλυσης ζητημάτων με υποψήφιους «πελάτες».

Μετά τη χαρτογράφηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τη διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής εκάστου μέλους και την εξακρίβωση των επίδικων χώρων (ξενοδοχείο, τηλεφωνικό κέντρο, κατοικίες κλπ), εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών, αφετέρου τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση
Βραδινές ώρες της 17-02-2023, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και την παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, κανονίστηκαν ερωτικά ραντεβού με εκδιδόμενες του «γραφείου» σε ξενοδοχεία των Νοτίων και Βορείων Προαστίων, καθώς και εντός του ξενοδοχείου όπου ήταν εγκατεστημένες οι εκδιδόμενες. Οι αστυνομικοί προσποιούμενοι τους πελάτες μετέβησαν σε δωμάτια των ξενοδοχείων όπου τους παρουσιάστηκαν οι εκδιδόμενες. Αφού αυτές παρέλαβαν τα συμφωνηθέντα (προσημειωμένα) χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ερωτικών συνευρέσεων, τους γνωστοποιήθηκε η ιδιότητα των Αστυνομικών και προσήχθησαν στην Υπηρεσία μας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και την παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.