Κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: «Εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε» για την πώληση των F35

Σε πολύ καλό κλίμα, στο οποίο, όπως φαίνεται συνέβαλε και η απόρριψη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ΗΠΑ του αιτήματος Ερντογάν να πάνε «πακέτο τα F-16 με τα F35» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Προς επίρρωση του παραπάνω κλίματος, κυβερνητικές πηγές σημείωναν αργότερα ότι σε ό,τι αφορά την έγκριση πώλησης των F-35 ανέφεραν μάλιστα ρητά ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

«Εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε» από τις συνομιλίες έλεγαν επίσης οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και εξηγούσαν ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα της ατζέντας» στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών. Ανέφεραν επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω θετικά βήματα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο αμερικανός αξιωματούχος έφτασε νωρίς το απόγευμα στα Χανιά από την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Φιντάν μέσα σε ένα κλίμα μάλλον δύσκολο, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι οι δύο ΥΠΕΞ δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα στην κατ ιδίαν συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, οι κ. Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη

ieidiseis.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.