Λάζαρος Καραούλης: Καταρρίφθηκε το αφήγημα της Κυβέρνησης για το ΕΣΥ

Το αφήγημα της Κυβέρνησης καταρρίφθηκε και αναδείχθηκε ότι το ΕΣΥ που κράτησε τη χώρα όρθια στα χρόνια της πανδημίας δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά από την Κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας κυρίως αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας Λύτρα-Τσιόδρα με την υπογραφή μόνο του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, επιβεβαιώνει δύο συμπεράσματα:

Σχεδόν το σύνολο των ασθενών (97,7%), που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ απεβίωσαν. Η θνησιμότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της περιφέρειας ήταν αυξημένη κατά 64%, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Αττική. Μάλιστα, το διάστημα Σεπτέμβριο του ’21 έως τον Απρίλιο του ’22 που διεξήχθη η έρευνα, τα στοιχεία επιδεινώθηκαν όσον αφορά στην θνησιμότητα στην περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα:

Αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) απεβίωσαν. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 97,7% ασθενών που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σχεδόν όλοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έχασαν τη ζωή τους πέφτει στο 72,7%. Η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Η μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.