“Lightyear” & “Το γεγονός”! Δύο ταινίες στο Σινέ Αελλώ (Πέμπτη έως και Κυριακή 19/6)

Aπό Πέμπτη 16 του μηνός έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε δύο ταινίες στο Σινέ Αελλώ.  Το “Lightyear” στις 21.00 και “Το γεγονός” στις 22.50.

LIGHTYEAR
Σκηνοθεσία: Άνγκους ΜακΛέιν.

Διάρκεια: 96 λεπτά

Ώρα έναρξης: 21.00 (Μεταγλωττισμένο)

Το διαστημικό ταξίδι του θρυλικού αστροναύτη Μπαζ Λάιτγιαρ με το πολυπληθές πλήρωμά του καταλήγει, από δικό του σφάλμα, με το διαστημόπλοιό τους καθηλωμένο σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Όσο τα χρόνια περνάνε, ο Μπαζ αναζητά έναν τρόπο να διορθώσει το λάθος του. Όμως, ο χρόνος περνάει για τον καθένα διαφορετικά…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
L’EVENEMENT
Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιγουάν.

Δείτε ακόμα:  "Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός" & "Μετρητής Καρτών", στο Σινέ Αελλώ στη Ραφήνα

Πρωταγωνιστούν: Αναμαρία Βαρτολομέι, Κέισι Μότετ Κλάιν, Λουάνα Μπαϊραμί.

Διάρκεια: 100 λεπτά

Ώρα έναρξης: 22.50

Στη Γαλλία του 1963, η Αν είναι μια νέα, έξυπνη, πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια, που βλέπει τις πανεπιστημιακές σπουδές της ως τη μόνη διέξοδο από την εργατική τάξη στην οποία γεννήθηκε. Όταν συνειδητοποιήσει ότι έχει μείνει έγκυος, τα όνειρά της μοιάζουν καταδικασμένα, εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κάτι που όμως είναι ακόμη παράνομο και κοινωνικά κατακριτέο εκείνη την εποχή. Καθώς οι εβδομάδες περνούν, με την εξεταστική να πλησιάζει και την κοιλιά της να φουσκώνει, η Αν αποφασίζει να αναλάβει δράση, χωρίς να έχει καμιά βοήθεια -αντίθετα ο περίγυρός της κατακρίνει την επιθυμία της-, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή της.

Δείτε ακόμα:  "Το Τέλειο Αφεντικό", από Πέμπτη έως Κυριακή, στο Σινέ Αελλώ στη Ραφήνα

Εστιάζοντας στο γυναικείο σώμα και στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, η Ντιγουάν κινηματογραφεί την απελπισμένη προσπάθεια μιας νεαρής κοπέλας να ζήσει όπως εκείνη θέλει, αποτυπώνοντας με ωμό ρεαλισμό, άλλοτε την ηδονή της όταν κάνει έρωτα, αλλά κυρίως την οδύνη της, όταν επιχειρεί αβοήθητη σχεδόν να κάνει την έκτρωση, που για εκείνη είναι η μόνη δυνατή επιλογή.

Σε έναν κόσμο -από τον οποίο δεν εξαιρείται η κινηματογραφική βιομηχανία- εχθρικό προς το γυναικείο σώμα και τη θηλυκή ύπαρξη γενικότερα, η Ντιγουάν με μια ανατρεπτική προσέγγιση, τολμάει να θίξει ένα ζήτημα ταμπού -τη μητρότητα δηλαδή, που εκτός από δώρο μπορεί να γίνει και φυλακή, αλλά και την άμβλωση που η απαγόρευσή της είναι μάλλον το μεγαλύτερο έγκλημα- και υπογράφει μια επίκαιρα φεμινιστική ταινία, θίγοντας ταυτόχρονα την υποκρισία μιας συντηρητικής κοινωνίας, που μπορεί να θεωρεί τον πολιτισμό και την παιδεία ύψιστα αγαθά, αλλά δεν ανέχεται κάποιος να ορίζει τον εαυτό του, με την νεαρή Αναμαρία Βαρτολομέι να δίνει μια ερμηνεία γεμάτη αποφασιστικότητα κι υπόκωφο πόνο, συμπυκνώνοντας στις συσπάσεις του κορμιού της την έννοια της γυναικείας οντότητας.

Δείτε ακόμα:  O Κακλέας σκηνοθετεί τον Οδυσ. Παπασπηλιόπουλο στο "Μισάνθρωπο"