Λιτό αλλά… «αλμυρό» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Λιτό στα εδέσματα, πολυτελές στο κόστος.

Το φετινό εορταστικό τραπέζι δεν θα είναι πολύ πλούσιο, καθώς οι καταναλωτές έχουν ήδη ξοδέψει μισθό και δώρο στα απολύτως απαραίτητα της καθημερινότητας.

Οι τιμές σε γαλοπούλα, αμνοερίφια και χοιρινό, που παραδοσιακά αποτελούν το κυρίως πιάτο των γιορτών, έχουν επιδοθεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κρεοπωλών Καταστηματαρχών, οι παραγγελίες κρέατος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν πέσει κατά 30%.

Έως και 20% λιγότερα

Το Iνστιτούτο Kαταναλωτών έχει ήδη υπολογίσει ότι το χριστουγεννιάτικο γεύμα θα είναι ακριβότερο κατά 20% από πέρσι, ενώ και το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας προβλέπει ότι η αύξηση στο συνολικό κόστος θα ξεπεράσει το 11,4%.

Τα περασμένα Χριστούγεννα ένα εορταστικό γεύμα 6 έως 8 ατόμων κόστισε 92,55 € έως 127,07 €, φέτος θα κοστίσει από 103,10 € έως 140,76€.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα προϊόντα που θα απαρτίσουν το τραπέζι έχουν αυξηθεί. Το ελαιόλαδο κατά 62%, τα μήλα κατά 36,6%, τα αμνοερίφια κατά 22,9%, οι πατάτες κατά 21,5% το κρασί κατά 21,2%, η νωπή γαλοπούλα κατά 21,1%, η φέτα κατά 13,3%.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παραμένουν στις περσινές τιμές, απλησίαστες για τα φετινά πορτοφόλια με τιμή από 9,70 μέχρι 17,90 ευρώ το κιλό.

Με… αγκομαχητά η αγορά δώρων

Με τα νοικοκυριά να δίνουν μάχη για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς, τα… σπασμένα πληρώνει το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που διαθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, οι καταναλωτές επιλέγουν μικρά, φτηνά, συμβολικά αντικείμενα για τα δώρα των Χριστουγέννων.

megatv.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.