Lockdown: Άρση… με δόσεις για τα Χριστούγεννα – Οι παράμετροι- κλειδιά και ο οδικός χάρτης έως τον Μάρτιο

Με… δόσεις θα γίνονται οι ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown. Μια φράση – κλειδί του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας ότι δηλ. “οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας” δίνει το στίγμα για την επόμενη ημέρα.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η άρση του lockdown θα γίνει βήμα – βήμα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών που φτάνουν στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελούν τις κρίσιμες παραμέτρους για τις όποιες αποφάσεις.

Δείτε ακόμα:  Σοκάρει η υπόθεση παιδεραστίας με θύμα 8χρονο μαθητή από 62χρονο εκπαιδευτικό (βίντεο)

Μια “χαραμάδα” αισιοδοξίας αφήνει η σταθεροποίηση των αριθμών των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ανησυχία εξακολουθεί να υφίσταται για τα αυξημένα επίπεδα αριθμών σε νεκρούς και διασωληνωμένους. Έτσι, οι όποιες ανακοινώσεις γίνουν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες για ολόκληρο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Το μόνο που είναι πιο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα ανοίξουν τα σχολεία – μάλλον πρώτα τα Δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί- στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου προκειμένου να κινηθεί η αγορά ενόψει και των εορτών. Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εστίαση.

Δείτε ακόμα:  Πέθανε υπάλληλος του Σκλαβενίτη από κορονοϊό – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Υπάρχουν εισηγήσεις πιο “σκληρές” ώστε να μην ανοίξει καθόλου την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ υπάρχουν και οι εισηγήσεις να ανοίξει μεν, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα, όπως τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τις αποστάσεις και την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το σερβίρισμα φαγητού και ποτού. Οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν ληφθεί σχετικά με τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης τα οποία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινά θέρετρα για να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού. Αυτό άλλωστε θα είναι επιτακτικό δεδομένου ότι δεν θα “απελευθερωθούν” οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Οδικός χάρτης

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση έως την ερχόμενη άνοιξη. Θα αναφερθεί δηλ. στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown, όπως για παράδειγμα η χρήση των sms για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας έπειτα από μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ. Παράλληλα θα αναφερθεί και στους αριθμούς εκείνους που θα μας κάνουν να αφήσουμε οριστικά πίσω την κρίση του κορονοϊού. Για παράδειγμα, στο πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κάτι που κατά πληροφορίες πρέπει να αγγίξει το 70%.

Δείτε ακόμα:  Κατάθεση-φωτιά για Λιγνάδη: «Μου είπε: Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»

ενικοσ.γρ