«Λόγος & Έργα»: Μαμά βαριέμαι!

Η χειρότερη στιγμή των μικρών παιδιών είναι όταν πρέπει να περιμένουν και τότε είναι που κάνουν δύσκολη τη ζωή των γονιών τους.

Είτε πρόκειται για την αναμονή στο εστιατόριο και την τράπεζα είτε ακόμη και στο σπίτι, η αναμονή και ο κενός χρόνος κάνει τα παιδιά να βαριούνται και να νυστάζουν.

Αν και είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν σταδιακά να απασχολούν μόνα τους τον εαυτό τους και να αντέχουν τον κενό χρόνο ωστόσο είναι σημαντικό να έχουν οι γονείς κάποιες ιδέες για ώρα ανάγκης. Ας δούμε μερικά απλά παιχνίδια για να γεμίσουμε τις αναμονές μας:
• Τρεις λέξεις για μία ιστορία: Αποφασίζει το παιδί τρεις λέξεις, όσο άσχετες μεταξύ τους θέλει, και προσκαλεί το γονιό να φτιάξει μία ιστορία με αυτές. Στη συνέχεια διαλέγει ο γονιός λέξεις.
• Παιχνίδι μνήμης: Διαλέγει ο γονιός 8-10 αντικείμενα από την τσάντα του και τια δείχνει στο παιδί. Ύστερα τα αντικείμενα μπαίνουν στην τσάντα και το παιδί προσπαθεί να τα ανακαλέσει.
• Λέξεις λέξεις λέξεις: Ο γονιός διαλέγει κατηγορία και τα παιδιά έχουν 10 δευτερόλεπτα για να ονομάσουν όσο περισότερες λέξεις της κατηγορίας μπορούν. Για παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά κατηγορία μπορεί να είναι τα ζώα ενώ για τα πιο μεγάλα παιδιά λέξεις που αρχίζουν από φα-.
• Στίψε το νόμισμα: Τα νομίσματα ενδείκνυνται για διάφορα παιχνίδια όπως κορώνα ή γράμματα. Ένα κινητικό παιχνίδι με νόμισμα είναι να ρίχνουμε το νόμισμα και να προσπαθούμε να σταθεροποιηθεί στο πόδι μας χωρίς να πέσει.
• Ποιος θα γελάσει πρώτος: Παιχνίδι παλιό και αγαπημένο όπου κοιταζόμαστε στα μάτια ωσότου κάποιος γελάσει. Μια ομαδική παραλλαγή είναι να προσπαθεί ένας να κάνει τους άλλους να γελάσουν χωρίς να τους ακουμπήσει.
• Δαχτυλομαχίες: Άλλο ένα κλασικό παιχνίδι που τα παιδιά δεν βαριούνται ποτέ. Πιανόμαστε με το παιδί ή τα παιδιά πιάνονται μεταξύ τους από τα δάχτυλα των δεξιών χεριών με τους αντίχειρες προτεταμένους. Ο αντίχειρας που θα “φυλακίσει” τον αντίπαλο κερδίζει.
• Οι 10 ερωτήσεις: Βάζουμε στο μυαλό μας ένα πρόσωπο και ο άλλος προσπαθεί να το μαντέψει. Μπορεί να κάνει 10 ερωτήσεις προκειμένου να μαντέψει το πρόσωπο. Για τα πιο μεγάλα παιδιά οι ερωτήσεις απαντιούνται με ναι ή όχι.
Καλό παιχνίδι!

Ζωή Μαργέλη
Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια
Συνεργάτης του Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού
«Λόγος & Έργα»
 2294304643, 6944310900
[email protected]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.