Εντοπίστηκε ο παραγωγός του αντιβηχικού φαρμάκου, το οποίο συνδέεται με τους θανάτους παιδιών στο Καμερούν.
Μετά τον συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας τη συνεργασία της Ινδίας στον εντοπισμό της προέλευσης επιμολυσμένων παιδικών σιροπιών για το βήχα, ήρθε το τέταρτο «λουκέτο» σε ινδική φαρμακοβιομηχανία.
Η Ινδία εντόπισε παραβιάσεις που σχετίζονται με παρασκευαστικές και εργαστηριακές πρακτικές στην φαρμακευτική εταιρεία Riemann Labs, όπως δήλωσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για την παραγωγό εταιρεία του παιδικού σιροπιού “Naturcold”, στο οποίο είχαν βρεθεί εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης. Η διαιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται ευρέως σε βιομηχανικές εφαρμογές, για παράδειγμα ως αντιψυκτικό ή ως υγρό για τα φρένα. Επίσης, χρησιμοποιείται παράνομα ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη είναι τοξική και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και σε θάνατο.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας επιθεώρησαν τη μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην πολιτεία Madhya Pradesh και διαπίστωσαν σφάλματα, δήλωσε ο ελεγκτής Sudam Khade. «Διαπιστώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις των ορθών πρακτικών παραγωγής και των καλών εργαστηριακών πρακτικών», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ποιες ήταν οι παραβάσεις.
Η απόφαση για αναστολή της παραγωγής στο εργοστάσιο της Riemann Labs, ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη (01/08/2023). Δείγματα όλων των προϊόντων της εταιρείας έχουν σταλεί για εργαστηριακούς ελέγχους και με βάση τα αποτελέσματα, θα αποφασιστούν περαιτέρω κυρώσεις για την εταιρεία.
Απειλή διαρκείας
Το αντιβηχικό σιρόπι “Naturcold” συνδέθηκε με τους θανάτους τουλάχιστον έξι παιδιών -άλλες αναφορές κάνουν λόγο για 12 θανάτους- στο Καμερούν.
Πρόκειται για την τέταρτη ινδική φαρμακοβιομηχανία, της οποίας η παραγωγή αναστέλλεται μετά από έλεγχο σε σχέση με θανάτους δεκάδων παιδιών σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για μια απειλή διαρκείας. Υπενθυμίζεται πως το 2022, επιμολυσμένα παιδικά σιρόπια συνδέθηκαν με το θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών στην Γκάμπια, το Ουζμπεκιστάν και την Ινδονησία.
newsbomb.gr