Μαγιορκίνης: Θα χρειαστούν νέα μέτρα αν ξεπερνάμε σταθερά τα 200 κρούσματα

Δυναμική δεύτερου κύματος υπάρχει τη δεδομένη στιγμή με τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα, όπως δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ωστόσο εκτίμησε ότι μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι επιστήμονες περιμένουν ότι με τα μέτρα που πάρθηκαν το τελευταίο διάστημα και με δεδομένο ότι οι πολίτες θα συμμορφωθούν, ο αριθμός των κρουσμάτων θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

«Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».

Όπως, βέβαια, τόνισε, αν κάτι τέτοιο δε συμβεί και τα κρούσματα συνεχίσουν να έχουν αυξητική τάση, τότε θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Δείτε ακόμα:  Αναδρομικά συνταξιούχων: Ειδική εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για τα ποσά των δικαιούχων

«Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα».

Κατά τον κ. Μαγιορκίνη, σημαντική παράμετρος στο πώς οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

«Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.

Δείτε ακόμα:  Εφιαλτική πρόβλεψη Λινού: «Τα κρούσματα θα διπλασιαστούν ή θα τριπλασιαστούν»

Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».

Κλείνοντας, ο καθηγητής εξήγησε και τη λογική του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων:

«Περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν κάποιες φορές και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως για τρίτη συνεχόμενη μέρα!

Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες».