Μαραθώνας: 59 διαφορετικά είδη πτηνών στο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά!

Το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής συμμετείχε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), που διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με υπεύθυνο για την περιοχή τον Δρ Χαράλαμπο Αλιβιζάτο.

Λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι φετινές καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από ολιγομελή ομάδα, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων προφυλάξεων.

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης πληθυσμών πουλιών στην Ελλάδα και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας μας.

Τα δεδομένα, που συλλέγονται στις ΜΕΚΥΠ, χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των πληθυσμών και την γεωγραφική εξάπλωση των υδρόβιων πτηνών, με τελικό στόχο του προγράμματος την αποτελεσματική
διαχείριση και προστασία τόσο των πουλιών όσο και των βιοτόπων τους.

Δείτε ακόμα:  Κτηματολόγιο: Παρατείνεται η ανάρτηση για περιοχές των Δήμων Μαραθώνα και Ωρωπού

Παρά τo δριμύ ψύχος και τη διαρκή βροχή, που επικρατούσαν στα 10 προεπιλεγμένα σημεία, όπου πραγματοποιήθηκε η καταμέτρηση, παρατηρήθηκαν 59 διαφορετικά είδη πτηνών, με πιο πολυάριθμα τις φαλαρίδες, τους σπίνους, τα ψαρόνια και τους καστανοκέφαλους γλάρους.

Στα υδρόβια είδη, που παρατηρήθηκαν περιλαμβάνονται πρασινοκέφαλες πάπιες, κιρκίρια, βαλτόπαπιες, χουλιαρόπαπιες και γκισάρια, ενώ σημαντική είναι και η παρατήρηση τριών ατόμων μαυροκέφαλης πάπιας. Επίσης, καταγράφηκαν και αρκετά αρπακτικά πτηνά, με πιο πολυάριθμα είδη τους καλαμόκιρκους, τα βραχοκιρκίνεζα, τα ξεφτέρια και τις γερακίνες.

Δείτε ακόμα:  Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για την ποιότητα του πόσιμου νερού στον Δήμο Μαραθώνα

Ο Σχινιάς αποτελεί τον σημαντικότερο υγρότοπο της Αττικής και το μεγαλύτερο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα. Είναι ο φυσικός χώρος διαβίωσης μεγάλης ποικιλίας φυτών και ζώων, προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία στους γειτονικούς οικισμούς και καλλιέργειες και βελτιώνει την ποιότητα του νερού μέσω της
παγίδευσης ρυπογόνων ουσιών και του φυσικού φίλτρου της υδρόβιας βλάστησης.

Επίσης, είναι ένας από τους ελάχιστους παράκτιους υγροτόπους, που έχουν απομείνει στην νοτιοανατολική ακτογραμμή της χώρας και το γεγονός αυτό τον καθιστά πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.

Δείτε ακόμα:  Νέα Μάκρη: Ανακοίνωση για τις εργασίες υπογειοποίησης

Συνολικά στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 240 είδη πουλιών και ως προστατευόμενη περιοχή, διακρίνεται για την εξαιρετική πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική της αξία, όπως και για τις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρει.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Δρ Γεώργιος Λυριντζής

Κεντρική φωτό: Μαυροκέφαλες πάπιες υπό βροχή στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων
Πουλιών 2021 στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα (Φωτογραφία: Μ. Κωτσάκης)