Μαραθώνας: Απίστευτο! Έβαλε τα πρόβατα για βοσκή μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο! (φωτό)

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η εικόνα προβάτων που βοσκούσαν μέσα στον περιφραγμένο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Μαραθώνα

Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που έστειλε αναγνώστης στο irafina.gr, ολόκληρο κοπάδι βρισκόταν χθες το απόγευμα εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα βρίσκεται στη θέση Βρανά και αποτελεί στολίδι ιστορικής κληρονομιάς για την πόλη. Ωστόσο, η γέννησή του μοιάζει με ένα απίθανο παζλ μικρών ανθρώπινων ιστοριών που ξεκινά το 1969.

Τότε ο Μαραθώνας ήταν ένα μικρό χωριό και οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Στην περιοχή Τσέπι ζούσε η οικογένεια Μπουκουβάλα, τα μέλη της οποίας έψαχναν καθημερινά να βρουν νερό στη γη για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μια μέρα, κι ενώ έσκαβαν σε βάθος πέντε μέτρων, ανακάλυψαν μια μικρή σπηλιά που τους προξένησε μεγάλη εντύπωση. Άρχισαν να… ξετρυπώνουν περίεργα πετρώματα, φώναξαν συγγενείς και φίλους και μετά από λίγες ώρες κατάλαβαν ότι είχαν ανακαλύψει έναν αρχαίο τάφο.

Τα μέλη της οικογένειας ενημέρωσαν άμεσα το αστυνομικό τμήμα της μικρής κοινότητας με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί ο καθηγητής Σπυρίδων Μαρινάτος (γνωστός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός της εποχής), ο οποίος προχώρησε στην αποκάλυψη σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων με τις ανασκαφές να διαρκούν τρία ολόκληρα χρόνια (από το 1970 έως το 1973).

Ο Μαραθώνας άρχισε να γίνεται ξαφνικά επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα του Μαρινάτου απασχολούσαν καθημερινά τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αθήνας και πολλοί επισκέπτες έφταναν στο Μαραθώνα για να τα θαυμάσουν από κοντά.

Ένας από τους επισκέπτες που έφτασαν στο Μαραθώνα το 1973, ήταν ο Ελληνοαμερικανός, Ευγένιος Παναγόπουλος, Έφεδρος Ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού που διακρινόταν για την άσβεστη φιλοπατρία του, την οποία εξέφραζε με διάφορες δωρεές προς την πατρίδα.

Εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα του Μαραθώνα ο Παναγόπουλος διέθεσε μια μικρή περιουσία για να παραμείνουν στον τόπο τους και να μη μεταφερθούν σε κάποιο μουσείο της Αθήνας.

Με δικές του χορηγίες στεγάστηκαν το πρωτοελλαδικό και το μεσοελλαδικό νεκροταφείο, ο Τύμβος των Πλαταιέων, ο μυκηναϊκός τάφος του Αρνού, ενώ το 1975 κατασκευάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα.

Με χρήματα του μεγάλου ευεργέτη του Μαραθώνα, προχώρησαν οι απαλλοτριώσεις των οικοπέδων, τοποθετήθηκε άσφαλτος στο χωμάτινο δρόμο που συνέδεε τη λεωφόρο Μαραθώνος με τους πρόποδες του λόφου Αγριλίκι και έτσι ο Μαραθώνας απέκτησε ένα μουσείο για να στεγάσει την ανεκτίμητη ιστορική του κληρονομιά.

Τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίζεται σε έξι μεγάλες αίθουσες, στις οποίες εκτίθενται σπάνια ευρήματα.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΟΠΑΙΟΥ: Στην αίθουσα δεσπόζει τμήμα του Τροπαίου που στήθηκε στην πεδιάδα του Μαραθώνα για να θυμίζει τη νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών το 490 π..Χ.

ΑΙΘΟΥΣΑ 1: Περιέχει εκθέματα κεραμικής των τελευταίων φάσεων της νεολιθικής περιόδου (4000 – 3200 π.Χ.) και της πρώτης εποχής του χαλκού (3200-2700 π.Χ.). Τα περισσότερα αγγεία προέρχονται από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2: Περιέχει κεραμική και μικρά αντικείμενα από το νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του χαλκού στη θέση Τσέπη. Επίσης ο επισκέπτης συναντά κτερίσματα της μεσοελλαδικής και υστεροελλαδικής περιόδου από το νεκροταφείο του Βρανά.

ΑΙΘΟΥΣΑ 3: Περιέχει αγγεία της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής περιόδου από νεκροταφεία στη περιοχή του Μαραθώνος, το Κάτω Σούλι και τον Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι.

ΑΙΘΟΥΣΑ 4: Περιλαμβάνει μαρμάρινα έργα, όπως επιγραφές, προτομές του Ηρώδη Αττικού και των μαθητών του, ολόγλυφα αγάλματα καθώς και ναόσχημες επιτύμβιες στήλες των ρωμαϊκών χρόνων.

ΑΙΘΟΥΣΑ 5: Όλη η αίθουσα είναι αφιερωμένη στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.