Μαραθώνας: «Η σπουδαιότητα συμμετοχής των πολιτών στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών»

Οι Πολίτες Εν Δράσει, μετά την επιτυχημένη και επίκαιρη ημερίδα για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και της περιοχής NATURA, συνεχίζουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας με την ομιλία του δρα. Μιλτιάδη Αθανασίου, ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, με θέμα «Η σπουδαιότητα συμμετοχής των πολιτών στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών» την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 16:30 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.

Ο κος Αθανασίου είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, έχει MSc στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και είναι πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Είναι εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, με αντικείμενο τις δασικές πυρκαγιές. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, περιλαμβάνονται η τεκμηρίωση και ανάλυση της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, η μέτρηση, μοντελοποίηση και διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης και ο αντιπυρικός σχεδιασμός. Έχει σημαντική εμπειρία στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην εκπόνηση μελετών διαχείρισης φυσικών καταστροφών και έχει επίσης εργαστεί ως μέλος πληρώματος πυροσβεστικού ελικοπτέρου για 5 αντιπυρικές περιόδους.

Επίσης, πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις σχετικές με τις δασικές πυρκαγιές σε επαγγελματίες και εθελοντές πυροσβέστες, σε στελέχη υπηρεσιών και πολίτες κατόπιν σχετικών προσκλήσεων, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισής τους, την μείωση της διακινδύνευσης κατά τη δασοπυρόσβεση, την υποστήριξη της αποτελεσματικής και αποδοτικής καταστολής και την προστασία του γενικού πληθυσμού. Είναι Ειδικευμένος Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας (Α.Μ.: 41), καθώς και συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Πιλοτική εφαρμογή προδιαγεγραμμένου πυρός για τη διαχείριση της καύσιμης ύλης και τη μείωση της έντασης των δασικών πυρκαγιών», με στόχο την εισαγωγή, υιοθέτηση και αξιοποίηση της μεθόδου της προδιαγεγραμμένης καύσης στην Ελληνική πραγματικότητα.

Η ενεργός συμμετοχή φορέων και πολιτών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για να διαφυλάξουμε την ζωή και το περιβάλλον ενόψει ενός πολύ θερμού καλοκαιριού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.