Μαραθώνας: Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των τοπικών φορέων για το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά (φωτό)

Την Πέμπτη 14/3/2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η Διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς της περιοχής του Σχινιά που αφορούσε στο πάρκο.

Οι περισσότεροι τοπικοί φορείς ήταν παρόντες δείχνοντας ενδιαφέρον. Παρευρέθηκαν επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των δημοτικών παρατάξεων. Από τον Δήμο Μαραθώνα προσήλθαν ο Αντιδήμαρχος Ασφάλειας, Αστυνόμευσης, Προστασίας παραλιών και αιγιαλού και Κοιμητηρίων, Χρήστος Στάμος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και κατά τόπον Μαραθώνα, Κωνσταντίνος Λάσκος. O Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας, κ. Ευάγγελος Κυπαρίσσης, αρμόδιος για τα θέματα της πυροπροστασίας, δυστυχώς έλαμψε δια της απουσίας του.
Στην Διαβούλευση συζητήθηκε το θέμα της προστασίας της περιοχής Natura και τα μέτρα που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν λάβει για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι Πολίτες εν Δράσει διαμοίρασαν σε όλους τους συμμετέχοντες, για να λάβουν γνώση, τόσο την επιστολή που έχει αποσταλεί στους φορείς, όσο και την απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Κοινή παρατήρηση ήταν ότι η επιστολή του ΟΦΥΠΕΚΑ υποδεικνύει με σαφήνεια τον υπεύθυνο φορέα για το κάθε μέτρο που θα ληφθεί (π.χ. για την πυροπροστασία υπεύθυνη είναι η ΕΤΑΔ, για τη Λεωφόρο Σχινιά ο Δήμος Μαραθώνα, για την υπογειοποίηση των καλωδίων η ΔΕΔΔΗΕ, κλπ) χωρίς όμως να αναλαμβάνει την ευθύνη για κανένα μέτρο πυροπροστασίας.

Σημειώνεται ότι ακόμη και για τον καθαρισμό του δάσους αναφέρει ότι είχε γίνει το 2022.

Συμφωνήθηκε ότι ακόμα δεν υπάρχει κανένα μέτρο πυρόσβεσης στην περιοχή Natura εκτός από μια δεξαμενή με 80m3 νερό και ένα μικρό φορτηγάκι του ΟΦΥΠΕΚΑ με έναν υπάλληλο που περιπολεί 6 π.μ. – 10 μ.μ. από Δευτέρα έως Σάββατο και 10 π.μ. – 6 μ.μ. τις Κυριακές.

Οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν, πρώτον απέναντι στην ανάγκη για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας που αφορούν κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού, και δεύτερον για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης προστασίας της περιοχής Natura για τα επόμενα καλοκαίρια. Άμεσα μέτρα προτάθηκαν από όλους, ενώ για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, υποδείχθηκε να υλοποιηθούν το ΠΔ του 2000 και το Σχέδιο Προστασίας του 2002, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Ζητήθηκε από την διοίκηση του Δήμου να πιέσει τους υπεύθυνους του Εθνικού Πάρκου αλλά και την Κυβέρνηση για να εφαρμοστεί επιτέλους ότι περιγράφει το ΠΔ και το Σχέδιο Προστασίας. Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν το Δήμο Μαραθώνα για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Τέλος, έγινε αναφορά και στο νέο ΠΔ που περιλαμβάνει απαράδεκτα για την περιοχή σχέδια «ανάπτυξης» που μας βρίσκουν αντίθετους (π.χ. αιολικά πάρκα, ξενοδοχεία μέχρι 140 κλίνες μέσα στην περιοχή Natura, πλωτές υποδομές, κλπ).

Η Διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς θα συνεχιστεί στις 28/3 στην αίθουσα «Δια λόγου…τέχνης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης. Ελπίζουμε τούτη τη φορά ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας να μας τιμήσουν με την παρουσία τους αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Συντονιστικό των Πολιτών Εν Δράσει

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.