Μαραθώνας: Τι συμβαίνει με τις παιδικές χαρές

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν εδώ και λίγο καιρό οι παιδικές χαρές στον δήμο Μαραθώνα και αιτία είναι – μεταξύ άλλων – ένα χαρτί που έχει τοιχοκολληθεί στο εξωτερικό τους, σύμφωνα με το οποίο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και η χρήση τους γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γονέων.


Ξεκινώντας από τα βασικά, για να λειτουργούν οι παιδικές χαρές χρειάζονται πιστοποιητικά και ελέγχους συντήρησης, μια διαδικασία που γίνεται μαζικά για το σύνολο των συγκεκριμένων χώρων ψυχαγωγίας που παρέχει ο δήμος στους πολίτες. Αυτή τη στιγμή, στον δήμο Μαραθώνα λειτουργούν 22 νέες παιδικές χαρές, σε αρκετές από τις οποίες κατά καιρούς παρατηρούνται βανδαλισμοί, πέρα από τις λογικές φυσικές φθορές.

Το θέμα σηκώθηκε από την αντιπολίτευση όταν διαπιστώθηκε ότι εδώ και κάποιο διάστημα οι παιδικές χαρές του δήμου λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικά καταλληλότητας. Όπως προκύπτει από την παράταξη «Εμείς», η τελευταία σχετική σύμβαση σε ισχύ μας γυρίζει στα τέλη του του 2024 και έχει πλέον λήξει.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο πιστοποιητικό, στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε απόφαση του δημάρχου, Στέργιου Τσίρκα, σύμφωνα με την οποία οι παιδικές χαρές πρέπει να σφραγιστούν.

Περί τα μέσα του περασμένου Μαρτίου η απόφαση αυτή άρχισε να τοιχοκολλείται στις παιδικές χαρές, οι οποίες ωστόσο παραμένουν διαθέσιμες για τα παιδιά, με την υποσημείωση ότι οι γονείς μπαίνουν με δική τους ευθύνη.

Η αντιπολίτευση φωνάζει και όπως τονίζει η δημοτική σύμβουλος Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη «για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να σφραγιστούν και να μην υπάρχει πρόσβαση για κανέναν, μέχρι να ανανεωθούν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας και να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν. Υπάρχουν πολλές παραφωνίες στη λογική ‘να τοιχοκολλήσουμε απλώς ένα χαρτί’.

Ξεκινάμε από το βασικό, ότι είναι εκτός νόμου. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να μην το δει, όπως επίσης να μην γνωρίζει τη γλώσσα για να το καταλάβει. Και πάμε και στην ουσία που λέει ότι η δημοτική αρχή αδράνησε. Κι επειδή γνώριζε ότι αν κάνει αυτό που οφείλει, να σφραγίσει δηλαδή τις παιδικές χαρές, ο κόσμος θα αντιδρούσε μαζικά, προτίμησε το μικρότερο πολιτικό κόστος αποποιούμενη των ευθυνών της».

Καυστική είναι και η τοποθέτηση του Βασίλη Αχλάδη, επικεφαλής των Πολιτών εν Δράσει, ο οποίος λέει στη MP ότι «ο δήμος επιλέγει τη μέση οδό για να μην πληρώσει το πολιτικό κόστος. Κρατά ουσιαστικά ανοικτές τις παιδικές χαρές και με ένα χαρτί ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στους πολίτες. Αυτό δεν έχει καμία λογική και σίγουρα καμία πολιτική ευθύνη».

Η απάντηση του δήμου

Το ότι οι παιδικές χαρές πρέπει πρωτίστως να είναι ασφαλείς για τα παιδιά, αποτελεί το βασικό επιχείρημα του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Ευάγγελου Σωτηρίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο οι ζημιές που υπάρχουν σε κάποιες από τις 22 παιδικές χαρές δεν συνεπάγονται ανασφάλεια στη χρήση τους και το θέμα της πιστοποίησης είναι καθαρά τυπικό.

«Οι παιδικές μας χαρές πρέπει να είναι ασφαλείς και είναι. Λόγω συχνών βανδαλισμών και φυσιολογικής φθοράς και επειδή η αναγκαία συντήρηση συνέπεσε με τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού, υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση στην έκδοση των πιστοποιητικών.

Το πρόβλημα είναι τυπικό και θεωρώ ότι είναι υπερβολικό να αποκλείσουμε την πρόσβαση από τους χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών, που τονίζω, παραμένουν ασφαλείς όπως για παράδειγμα η καινούρια παιδική χαρά στην Αμπελούπολη που δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα αλλά αναγκαζόμαστε να την έχουμε κλειστή.

Άλλωστε, όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως παιχνίδια που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αυτά ξηλώνονται άμεσα. Ήδη η συντήρηση έχει ξεκινήσει και από ό,τι μας έχει ενημερώσει ο ανάδοχος, η πιστοποίηση των παιδικών χαρών θα ολοκληρωθεί άμεσα».

marathonpress.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.