Μαραθώνας: «Βουλιάζει» κάθε Σαββατοκύριακο ο Σχινιάς – Εκτακτα μέτρα για την ανεξέλεγκτη στάθμευση

Σε ένα κυκλοφοριακό χάος βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο η περιοχή του Σχινιά. Εκατοντάδες αυτοκίνητα σταθμεύουν καθ’ όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου, ακόμη και μέσα στο δάσος, καθιστώντας από δύσκολη έως αδύνατη την επέμβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ και την ομαλή απομάκρυνση των λουομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο να επιτρέπεται η στάθμευση μόνο σε ένα σημείο.

Η σύσκεψη διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, της Αστυνομίας και του δασαρχείου. Οπως διαπιστώθηκε από φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν οι φύλακες της μονάδας διαχείρισης του εθνικού πάρκου, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή υπάρχει σοβαρό κυκλοφοριακό ζήτημα, με την παράνομη παρόδια στάθμευση να δημιουργεί μια επικίνδυνη (σε περίπτωση λ.χ. πυρκαγιάς) κατάσταση.

Επικίνδυνη η κατάσταση για τους λουομένους σε περίπτωση πυρκαγιάς – Τοποθέτηση μπαρών, φύλαξη, απομάκρυνση παράνομα σταθμευμένων οχημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη Κυριακή. Στον παραλιακό δρόμο προκλήθηκε ατύχημα μεταξύ αυτοκινήτου και μηχανής – ακολούθησε καβγάς που κατέληξε στο σπάσιμο μπουκαλιών και στην εκτόξευση πετρών. Ειδοποιήθηκαν το αστυνομικό τμήμα και το πυροσβεστικό σώμα Νέας Μάκρης (καθώς κάποιος έριξε φωτοβολίδα), όταν όμως έφθασε το πυροσβεστικό όχημα δεν μπορούσε να προσεγγίσει λόγω των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Αττικής για ημερήσια εκδρομή. Οι οδηγοί των λεωφορείων αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των φυλάκων του εθνικού πάρκου και σταθμεύουν κυριολεκτικά οπουδήποτε, ακόμη και μέσα στο δάσος.

«Επειδή ο Σχινιάς είναι μια από τις λίγες ελεύθερες παραλίες της Αττικής, έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα», λέει ο Γιάννης Μητσόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ. «Ομως δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες στην περίπτωση που χρειαστεί η επέμβαση ενός μεγάλου οχήματος ή απαιτηθεί η εκκένωση του χώρου». Οπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, θα τοποθετηθούν μπάρες και θα υπάρχει φύλαξη καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο στα σημεία εισόδου στο δάσος (λ.χ. στο Στόμι, όπου σταθμεύουν εκατοντάδες οχήματα), ενώ τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα στον δρόμο θα απομακρύνονται με γερανό. Οι οδηγοί θα ενημερώνονται από την Τροχαία ότι μπορούν να σταθμεύσουν σε χώρο πριν από το κωπηλατοδρόμιο, ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναζητάει λεωφορεία προς μίσθωση, ώστε να παρέχει τοπικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των λουομένων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι εδώ και μερικά χρόνια η προσέγγιση αυτοκινήτων στον παραλιακό χώρο απαγορεύεται όταν οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι των 4 μποφόρ. Οσον αφορά, τέλος, τα αυθαίρετα που χτίστηκαν σε οικόπεδο στο άκρο του εθνικού πάρκου (βλ. «Κ», 19/6/2023), σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ κλιμάκιο της δασικής υπηρεσίας βεβαίωσε την παρανομία και κήρυξε τις κατασκευές κατεδαφιστέες.

kathimerini.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.