Marshall (2017): Η δίκη που σημάδεψε τον πρώτο Αφρο – Αμερικανό δικαστή στην ιστορία των ΗΠΑ

Η βιογραφική δραματική ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες πριν τρία χρόνια και διηγείται την ιστορία του ανερχόμενου τότε δικηγόρου της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP), Θέργουντ Μάρσαλ σε μία από τις δίκες που σημάδεψαν την καριέρα και την μετέπειτα πορεία του στον δικαστικό χώρο όπου θα διοριστεί ως ο πρώτος Αφρο – Αμερικανός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, η ιστορία μας μεταφέρει στο 1940 όπου ο νεαρός δικηγόρος Θ. Μάρσαλ εκπροσωπούσε την Ένωση και υπερασπιζόταν Αφρο – Αμερικανούς σε ολόκληρο το μήκος της χώρας που κατηγορούνταν αδίκως και καταδικάζονταν χωρίς κάποια αξιόλογη νομική εκπροσώπηση. Μια τέτοια νομική υπόθεση θα τον στείλει σε μια μικρή πόλη του Κονέκτικατ όπου ο Αφρο-Αμερικανός Τζόσεφ Σπελ (Στέρλινγκ Κ. Μπράουν) κατηγορείται για τον βιασμό της συζύγου (Κέιτ Χάντσον) ενός πλούσιου αντρός της υψηλής κοινωνίας της εποχής για τους οποίους εργαζόταν εκείνη την περίοδο ως σοφέρ. Εκεί, ο Μάρσαλ θα ζητήσει από τον τοπικό δικηγόρο Σαμ Φρίντμαν, ο οποίος ασχολείται με το ασφαλιστικό Δίκαιο, βοήθεια ώστε να προσαρμοστεί και να προετοιμαστεί καλύτερα για την υπόθεση. Όμως, όταν ο δικαστής απαγορεύσει στον Μάρσαλ να αγορεύσει στο δικαστήριο, ο Σ. Φρίντμαν θα πρέπει να ηγηθεί της νομικής εκπροσώπησης υπό τις οδηγίες του Μάρσαλ, γεγονός που θα δυσκολέψει τον πρώτο να το αποδεχτεί.

Η μεταξύ τους σχέση και η στάση τους απέναντι στην υπόθεση θα αλλάξει ριζικά όταν θα δεχτούν δύο ξεχωριστές ρατσιστικές επιθέσεις από ντόπιους, ο ένας λόγω του χρώματος του δέρματος του και ο άλλος επειδή είναι Εβραίος, συμβάντα τα οποία θα τους συσπειρώσουν και θα κινηθούν ακόμα πιο δυναμικά σε όλη την διάρκεια του δικαστικού αγώνα.

Όσο εξελίσσεται η δίκη τόσο πιο δύσκολη και περίπλοκη αποδεικνύεται η αναζήτηση της αλήθειας με τις απροσδόκητες ανατροπές μα διαδέχονται η μία την άλλη ώστε η υπόθεση να μετατραπεί σε μείζονος σημασίας όχι μόνο για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και για τις καριέρες των δύο πρωταγωνιστών δικηγόρων και της μάχης για δικαιοσύνη στην επικράτεια της Αμερικής.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στον ηθοποιό Τσάντγουικ Μπόζμαν, ο οποίος έφυγε προσφάτως από την ζωή μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο, όμως πρόλαβε να υποδυθεί σπουδαίες προσωπικότητες στην καριέρα του όπως τον Θέργουντ Μάρσαλ στην συγκεκριμένη περίπτωση, τον Τζέιμς Μπράουν στην ταινία «Get on up» και τον Τζάκι Μπράουν στην ταινία «42». Μάλιστα ο ηθοποιός σπούδασε στο ίδιο πανεπιστήμιο (Howard University) με τον Θ. Μάρσαλ τον οποίο και υποδύεται. Μαζί με τον Τζος Γκαντ που υποδύεται τον δικηγόρο Σαμ Φρίντμαν αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο υποκριτικής στην ταινία και αποδίδουν εξαιρετικά τους ρόλους που έχουν αναλάβει, δίνοντας άλλη πνοή στην ιστορία.

Εν κατακλείδι, η ταινία αποτελεί μια πολύ καλή βιογραφική – δραματική ταινία που αποτυπώνει για άλλη μια φορά την κακοποίηση και την αδικία που υφίστανται κάποιοι άνθρωποι μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αμερική αυτή την στιγμή είναι μια ευκαιρία αναλογισμού της στάσης της ανθρωπότητας απέναντι στον οποιοδήποτε είδος ρατσισμού από όπου και αν προέρχεται και στην γνωριμία της σπουδαίας ιστορικής προσωπικότητας που αποτέλεσε ο Θέργουντ Μάρσαλ στον αγώνα για απανταχού επιβολή της Δικαιοσύνης.

Σημεία – σταθμοί στην πορεία του Θ. Μάρσαλ

– Το 1930 το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ τον απέρριψε επειδή ήταν μαύρος. Τον δέχθηκε όμως το Howard University Law School και ξεκίνησε την διαδρομή που άφησε ιστορία.

– Υποστήριξε συνολικά 32 υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως δικηγόρος και κέρδισε τις 29. Έμεινε γνωστός ως ο «Mr. Civil Rights».

– Έγινε διάσημος μετά τη νίκη του στη δίκη «Brown εναντίον του Συμβουλίου Εκπαίδευσης» (Brown vs. Board of Education) το 1954 υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν χωριστά σχολεία για μαύρους και λευκούς αποδεικνύοντας ότι μια τέτοια διάκριση αντίκειται στο αμερικανικό Σύνταγμα.

– Λένε γι’αυτόν ότι αν ο Martin Luther King Jr. ήταν ο ηθικός και πνευματικός αρχηγός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Marshall ήταν ο στρατηγός και ήθελε να κερδίζει μάχες.

Χρήστος Ιωάννου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.