Μάθε τα πάντα για την τάση των Charcuterie Boards!

Βήμα 1ο¨Επιλύουμε το γλωσσοδέτη. Το σαρ-κιου-τε-ρί δεν είναι άλλο από το πλατό, στη διεθνώς αναγνωρίσιμη και πιο επίσημη ονομασία του. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία γαστρονομική πρόταση που παρατηρούνταν ακόμη και κατά την αρχαιότητα, σε λιγότερο εξελιγμένη μορφή συνδυασμών, και σίγουρα λιγότερο δημιουργική παρουσίαση. Η νέα τάση λοιπόν,  δεν αφορά τόσο την ίδια την ιδέα συνδυασμού αλλαντικών, τυριών και άλλων συνοδευτικών όπως φρούτων, σε πλατό, αλλά την έμφαση που δίνεται στη λεπτομέρεια για τη για ένα οπτικά ελκυστικό αποτέλεσμα, και το ευρύτερο φάσμα συνδυασμών, που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες γευστικής απόλαυσης.

Τα αίτια που συντέλεσαν στη μαζική και ελαφρώς απότομη διάδοση των charcuterie boards εντοπίστηκαν από τους αρθρογράφους το irafina.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αισθητική που διαδίδουν, στη μεγαλύτερη έμφαση που δίνεται από τις βιομηχανίες τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, και τέλος στην αυξανόμενη τόλμη των πολιτών να εξερευνήσουν περισσότερες γαστρονομικές επιλογές. 

Αυτό που μένει λοιπόν, είναι να δούμε μερικές παραλλαγές σερβιρίσματος, με όσα κάθεμία περιλαμβάνει, αλλά και με την ποικιλία κρασιού που την αναδείξει για να στείλεις εγκαίρως την παραγγελία σας στην online κάβα Wine outlet και κάθε κατάστημα που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

  • Το Κλασσικό

Η πιο διαδεδομένη και διαχρονική επιλογή αποτελείται από προσούτο, σαλάμι και κόπα στα αλλαντικά, και μπρί, τσένταρ και γκούντα στα τυριά. Τα συνοδευτικά που επιλέγονται είναι συνήθως κρακεράκια, φέτες μπαγκέτας, ελιές και σταφύλι. Για το κρασί, προσφέρονται 2 επιλογές με διαφορετική επίδραση στο τελικό σύνολο. Συγκεκριμένα, Pinot Noir, πλούσιο σε νότε κόκκινες φρούτων, με οξύτητα που ενισχύει τις υπόλοιπες γεύσεις, ή Chardonnay, μια διακριτική δρύινη επιρροή που δημιουργεί αντιθέσεις.

  • Το Μεσογειακό / Του Μεζέ

Όλη η ουσία της μεσογειακής κουζίνας, αιχμαλωτισμένη σε ένα ζωντανό και γευστικό σύνολο. Μία γκάμα γεύσεων από, αλμυρές ελιές, πικάντικη μαριναρισμένη φέτα και καπνιστή ψητή κόκκινη πιπεριά, με προσθήκες αναζωογόνησης όπως τραγανές φέτες αγγουριού και γλυκά ντοματίνια, μαζί με τριγωνάκια πίτας για να βουτήξεις χωρίς ενοχές στη ντίπ τζατζικιού. Στην επίσκεψή σου σε μια κάβα ποτών όπως η Cava Canava και λοιπά συνοικιακά καταστήματα, αναζήτησε Sauvignon blanc (σοβινιόν μπλαν) ή φρουτώδη ροζέ.

Των θαλασσινών

Βρισκόμενοι στην καρδιά του καλοκαιριού, δε θα μπορούσαμε παρά να αδράξουμε την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πλατό θαλασσινών για όλη την παρέα, που να αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του ωκεανού. Μοναδικές υφές όπως ο καπνιστός σολομός, ο παστωμένος γαύρος και τα μαριναρισμένα μύδια, συναντούν το τυρί κρέμα και το κατσικίσιο τυρί. Απαραίτητα είναι τα κρακεράκια για θαλασσινά, και για τους πιο τολμηρούς η κάππαρη μούρων. Απογείωσε την εμπειρία συνοδεύοντας με αφρώδη οίνο.

  • Το Επιδόρπιο

Ποιος είπε ότι ένα charcuterie board πρέπει να περιορίζεται μόνο στις αλμυρές γεύσεις; Δώσε σε κάθε περίσταση ένα γλυκό φινάλε, μπερδεύοντας μια ποικιλία από σοκολάτες, μπισκότα και καραμέλες, φρέσκα μούρα και φέτες μήλου. Αν ψάχνεις μια “σάλτσα” ώστε οι καλεσμένοι σου να βουτάνε τις διάφορες λιχουδιές, η καταλληλότερη επιλογή είναι το φοντί σοκολάτας. Τέλος, ποτά που χαρακτηρίζονται ως επιδόρπια, όπως το Πόρτο, αποτελούν εξαιρετικά συνοδευτικά, εναλλακτικά μπορείς να παίξεις με την αντίθεση που δημιουργεί ο καφές και το τσάι.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.