Μάτι: Την απόσυρση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου ζητούν 1.500 κάτοικοι της περιοχής

Την απόσυρση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για το Μάτι ζητούν από τον πρωθυπουργό 1.500 κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στον κατακερματισμό των ιδιοκτησιών για τη δημιουργία οδών και πεζοδρόμων και την αναδιανομή ιδιοκτησιών. Επίσης, οι 250 ιδιοκτήτες των κτιρίων του παραλιακού μετώπου διαμαρτύρονται, καθώς τους απαγορεύεται να περιφράξουν τα οικόπεδά τους, μεγάλο κομμάτι αυτών τίθεται σε κοινοχρησία, ενώ τους δίνεται δυνατότητα χρήσης ενός πολύ μικρού τμήματος, χωρίς το υπόλοιπο να απαλλοτριώνεται.

Ομάδα κατοίκων παρέδωσε προχθές στο γραφείο του πρωθυπουργού επιστολή, την οποία υπογράφουν 1.500 άτομα. Όπως υποστηρίζουν, το προτεινόμενο ρυμοτομικό σχέδιο μετατρέπει την περιοχή τους «από κηπούπολη σε αστική τσιμεντούπολη». Τα κύρια σημεία διαφωνίας, όπως αναφέρονται στην επιστολή, είναι τα ακόλουθα:

Γίνεται «κατακερματισμός» των ιδιοκτησιών με σκοπό να χαραχθούν δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, πάρκινγκ, πεζόδρομοι. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα δαιδαλώδες δίκτυο οδών και πεζοδρόμων αμφίβολης χρησιμότητας, σημαντικής όμως επικινδυνότητας σε περίπτωση εκκένωσης, με τη χάραξη ακόμη και δύο δρόμων στο ίδιο οικόπεδο. Και να δημιουργούνται δεκάδες “χώροι καταφυγής”, οι οποίοι είναι άσκοποι και παράλογοι», αναφέρουν.

Δημιουργούνται πολλές γραμμικές φυτεύσεις, «που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, δεν είμαστε στην Κυψέλη που δεν υπάρχει πράσινο και προσπαθείς να το δημιουργήσεις πάνω στην οδό. Καταστρέφονται περιφράξεις κατάφυτες με φυτά και δένδρα για μόλις 1 μέτρο ρυμοτόμηση και τελικά ο δρόμος δεν διαπλατύνεται αλλά στενεύει, άρα δεν διευκολύνεται η δήθεν προβληματική κυκλοφορία».

Με την αναδιανομή των ιδιοκτησιών και τη δημιουργία μικρών οικοπέδων, «το Μάτι θα χάσει τον παραθεριστικό του χαρακτήρα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε πυκνοκατοικημένο αστικό προάστιο».

Στο παραλιακό μέτωπο δεν δίνεται η δυνατότητα να επισκευασθούν τα κτίρια, δεν τους επιτρέπεται καμιά περίφραξη, καθιστώντας έτσι τον περίβολό τους κοινόχρηστο χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση μόνο έναν χάρτη της περιοχής, ενώ αρνήθηκε στους κατοίκους να τους παράσχει τις υποστηρικτικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε ο χάρτης για να τις εξετάσουν. Στην απάντησή του το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει τις υπό διαβούλευση μελέτες γιατί δεν είναι εγκεκριμένες από τη διοίκηση (κάτι που βέβαια… θα ακύρωνε την έννοια της διαβούλευσης), ενώ επικαλείται και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του μελετητή.

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.