Την Κυριακή 18/12 πραγματοποιήθηκε η επιμορφωτική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου με θέμα «Αριστοτέλης: Λύκειο και Ποιητική».
Το καλωσόρισμα έγινε από τον πρόεδρο του ΑΣΚ κ .Σταμάτη Γεωργάκη. Στη συνέχεια η Βάσω Κιούση διευθύντρια του ΕΚΤ&Π παρουσιάζοντας τους εισηγητές ανέφερε ότι «ο πολιτισμός είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια …είναι ανάγκη να μελετήσουμε τα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων γιατί είναι επίκαιροι ακόμη και σήμερα και γιατί μέσα από αυτά βρίσκουμε λύσεις σε σημερινά προβλήματα.
Η κα Αναστασία Μαργέτη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας αναφέρθηκε σ΄ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής του Αριστοτέλη και των έργων του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην Τέχνη κατά τον Αριστοτέλη και πόσο σημαντική είναι στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του νου του ανθρώπου.
Ο κ. Παύλος Κλιματσάκης ,Δρ. Φιλοσοφίας, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι όταν λένε «ο Φιλόσοφος» εννοούν τον Αριστοτέλη,τόσο σημαντικό και ολοκληρωμένο είναι το έργο του.Επίσης αναφέρθηκε και ανέλυσε τις έννοιες Φιλοσοφία και Μεταφυσική.
Η κα Αντωνία Κακαβελάκη, Δρ .Φιλοσοφίας-συγγραφέας μίλησε για την λειτουργία του νου ,την ανάλυση των εννοιών και τι συμβαίνει στο νου και την ψυχή μας κατά τον Αριστοτέλη.
Στην συνέχεια προβλήθηκαν γλυπτικές και εικαστικές απεικονήσεις του Αριστοτέλη ενώ διαβάστηκαν ποιήματα από την ποιητική συλλογή της Αντωνίας Κακαβελάκη «Στον ίσκιο του 21ου αιώνα: από την εφηβεία…στη σοφία» και της Αναστασίας Ν. Μαργέτη από την ποιητική συλλογή «Τρίτοι από της Αληθείας» τα οποία απήγγειλαν ο Αλκιβιάδης Κούσης εκπαιδευτικός, συγγραφέας και η Ντένια Παπαδάτου ειδική παιδαγωγός .
Τέλος η αρχαιολόγος κα Μαρία Σκαλιά μας ξενάγησε στην έκθεση φωτογραφίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής «Η Αρχαιολογία “δικτυώνει” τα Μεσόγεια».
Το αρχαίο πατητήρι, που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της έκθεσης και εντοπίστηκε στην περιοχή ΝΑ του Αεροδρομίου, στο κέντρο της πεδιάδας των Μεσογείων, μαρτυρεί την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού στην περιοχή ήδη κατά τους αρχαίους χρόνους. Με την απόσπαση και τη μεταφορά του στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου επιτυγχάνεται η άμεση σύνδεση της αρχαίας αμπελουργίας και οινοπαραγωγής με το παρόν.
Η έκθεση περιλαμβάνει ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από τις πρόσφατες ανασκαφές της ΕΦΑΑΝΑΤ που εκτελούνται στο πλαίσιο του αρχαιολογικού υποέργου «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες». Η διενέργεια 160 σωστικών ανασκαφών (2013-2016) στα 120 χλμ. που εκτείνεται το έργο ΕΣΠΑ «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου-Παιανίας», έφερε στο φως πλήθος αρχαιολογικών θέσεων και ευρημάτων, τα οποία έρχονται να εμπλουτίσουν σημαντικά τις γνώσεις μας για την πεδιάδα των Μεσογείων, μια περιοχή με συνεχή κατοίκηση από την 6η χιλιετία έως και τον 16ο αιώνα μ.Χ.
Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός κ. Απόστολος Σταύρου, η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Κορωπίου κα Αθηνά Κιούση και ο δημ. σύμβουλος κ. Διονύσης Κερασιώτης, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Πουλάκης ,η δημ. σύμβουλος κα Αγγελική Μαρκαντώνη ,η καθηγήτρια του 1ου Λυκείου Κορωπίου κα Δήμητρα Σπυροπούλου, η εικαστικός κα Αγγελική Τσεβά και ο κ. Δημήτρης Μακρής ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου και συνεργάτης του ΕΚΤ&Π.
Φωτορεπορτάζ :Άντζυ Χούντα