Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες για τα έργα σε Ραφήνα, Πικέρμι & Νέα Μάκρη

Με πολλούς διαγωνισμούς να τρέχουν ταυτόχρονα αυτή την εποχή και την κατασκευαστική πίτα να δείχνει πως μεγαλώνει, το ενδιαφέρον στρέφεται που θα καταλήξουν αυτά τα συμβόλαια.

Στον τομέα των δημόσιων έργων, έχουμε τα σιδηροδρομικά έργα που υπόσχονται μεγάλα συμβόλαια ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι μονάδες απορριμμάτων με τους διαγωνισμούς να είναι αρκετοί.

Στον τομέα των ΣΔΙΤ πάνω από 10 διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται είτε σε αρχική, είτε σε πιο προχωρημένη φάση. Αυτό που δεν έχουμε δει από αυτή τη γενιά ΣΔΙΤ είναι να αρχίζουν να κλειδώνουν τα έργα σε κάποιο σχήμα.

Τον πρώτο λόγο σε όλα τα παραπάνω έχουν οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου που ως επί τω πλείστον συμμετέχουν σχεδόν σε όλα. Από την άλλη υπάρχουν φωνές που μιλούν για καθυστερήσεις ειδικά στις ΣΔΙΤ με έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία για σχεδόν δύο έτη.

Η μάχη στα δημόσια έργα

Αυτή την εποχή τρέχουν 4 νέοι διαγωνισμοί για σιδηροδρομικά έργα με τις προσφορές να δίνονται σταδιακά μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Πρόκειται για έργα πάνω από 320 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.

Η ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει δύο διαγωνισμούς, την ηλεκτροκίνηση στο Λάρισα-Βόλος και τη σηματοδότηση στο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με τα έργα να έχουν καταλήξει σε ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM αντίστοιχα. Προ των πυλών είναι και 6 εργα 3,3 δισ. ευρώ όπου θα γίνουν πεδίο διεκδίκησης.

Στις μονάδες απορριμμάτων αρκετοί διαγωνισμοί είναι επίσης ενεργοί σε: Χερσόνησο, Καβάλα, Καρδίτσα, Κεντρική Μακεδονία, Κέρκυρα, Σητεία, Ναύπακτο, Αγρίνιο, Ηράκλειο και Ρόδο. Παράλληλα θα τρέξουν και οι 3 μεγάλοι διαγωνισμοί της Αττικής σε Γραμματικό, Φυλή και Σχιστό. Σε αυτούς εκτιμάται ότι η μάχη θα είναι μεγάλη μιας και το αντικείμενο (λόγω έκτασης) είναι πολλαπλάσιο από κάθε άλλη μονάδα σε περιφερειακές πόλεις, ακόμα και νομούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και στα έργα της ΕΥΔΑΠ. Τα έργα της που στόχο έχουν να καλύψουν την Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα τις περιοχές της Ραφήνας, του Πικερμίου και της Νέας Μάκρης έχουν προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Κάποιες συμβάσεις επίσης έχουν υπογραφεί όπως πρόσφατα εκείνη με την ΑΚΤΩΡ για δίκτυα σε Ραφήνα-Πικέρμι-Σπάτα-Αρτέμιδα.

Τέλος μια νέα γενιά αντιπλημμυρικών θα γίνει πεδίο διεκδίκησης από εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Αυτή την εποχή τρέχουν διαγωνισμοί σε Λουτράκι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά,Ραφήνα ενώ θα ξεκινήσει σύντομα και αυτός της Νέας Μάκρης.

Οι ΣΔΙΤ

Τα χρυσά συμβόλαια πλέον αποτελούν οι ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις. Ο ΒΟΑΚ είναι θεωρείται αυτή την εποχή η κορωνίδα των έργων. Με κόστος άνω του 1,6 δισ. ευρώ αποτελεί τον πόθο των μεγάλων ομίλων της χώρας. Το 2022 αν δεν έχουμε εκπλήξεις θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια των αναδόχων.

Σούπερ συμβόλαια θεωρούνται και αυτά για το flyover, την υποθαλάσσια Σαλαμίνας και το Καλαμάτα-Μεθώνη. Έργα που πάνω-κάτω είναι στην ίδια κατάσταση. Θεωρητικά αυτά τα τρία έργα θα μπορούσαν να έχουν μέσα στο 2022 αναδόχους και γιατί όχι συμβόλαια. Περίπου το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για το Φράγμα Χαβρία.

Οι κτιριακές ΣΔΙΤ

Εδώ είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα. Τα έργα μισού δισ. ευρώ για φοιτητικές εστίες και κτίρια σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη έχουν μείνει στην πρώτη φάση ενώ διαγωνισμοί τρέχουν για ΣΔΙΤ που αφορούν την Πολιτεία Καινοτομίας, το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών, 17 σχολεία και Δικαστικά Μέγαρα Κ.Μακεδονίας, το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα κ.α.

Τα παραπάνω έργα δημιουργούν μία πίτα 1,2 δισ. ευρώ έργων που θα μεγαλώσει και άλλο με τα κτιριακά ΣΔΙΤ για Δικαστικά Μέγαρα σε Θεσσαλία και Κρήτη, Αστυνομικά Μέγαρα. Η λογική των ΣΔΙΤ που είναι ελκυστική για καθώς ενέχει μικρό ρίσκο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δοθούν μεγάλες μάχες για την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμβολαίων.

Η μάχη του Ελληνικού

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι συμφωνίες με τη ΛΑΜΔΑ θα ξεκαθαρίσουν ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Πληροφορίες μιλούν για την ΑΒΑΞ που θέλει να ξεκινήσει επένδυση στην περιοχή. Επιπρόσθετα αναμένεται η κατάληξη του διαγωνισμού για το καζίνο με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει.

Αυτό που συζητά η αγορά είναι πως το αντικείμενο έχει διογκωθεί σημαντικά, αλλά αυτό που αναμένεται τώρα είναι να κλείσουν οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα που έχουν δημιουργήσει αυτή την αισιοδοξία.

ypodomes.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.