«Μετά την πρώτη Κυριακή του Μάρτη, ο δήμαρχος δεν θα λέγεται Πιστικίδης»

Συνέντευξη του Δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου στον Δημ. Πνευματικάτο.

Διατηρώντας την παράδοση, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς χοροστατούντως του μητροπολίτη κ. Νικόλαου, προέβη στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης Πίτας του.

Όμως, το ενδιαφέρον των θεατών που είχαν ασφυκτικά γεμίσει την αίθουσα του δημαρχείου, εστιάστηκε στο σύντομο και μεστό απολογισμό που έκανε, ο αποχωρών σε περίπου δύο μήνες, Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Β. Πιστικίδης.

Ο κ. δήμαρχος, αναφέρθηκε στα έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και σε όσα «τρέχουν» προς ολοκλήρωση στα δύο χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης.

Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του Εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού, χαρακτηρίζοντάς το ως το «μεγαλύτερο σύγχρονο έργο πολιτισμού και ανάπτυξης της περιοχής». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες,

Σύμβουλους και τους εργαζόμενους στο Δήμο, που έδωσαν όπως είπε: «τον καλύτερο εαυτόν τους και με αυταπάρνηση βοήθησαν στην υλοποίηση των στόχων της διοίκησής του».

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα την τελευταία διετία στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι τα «όπλα» της διοίκησης που έφεραν τα πιο πάνω αναφερόμενα αποτελέσματα τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα του δημότη, ήταν και είναι: η θέληση, η γνώση, η αποφασιστικότητα σε συνδυασμό με την ομαδικότητα. Επί προσθέτως να τονίσουμε, παράλληλα με την υλοποίηση των έργων, δόθηκε μεγάλη έμφαση στον Πολιτιστικό Τομέα καθώς οι αξιόλογες και επιτυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις η μία διαδεχόταν την άλλη.

Κλείνοντας το λόγο του ο κ. Πιστικίδης, «έσπασε» το πολυκαιρίτικο ταμπού μικροπρέπειας που οι διοικούντες επεδείκνυαν απέναντι στους πολιτικούς τους αντίπαλους. Κάλεσε τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, να απευθύνουν χαιρετισμό. Κάτι που οι παλαιότεροι λένε, δεν είχε συμβεί ποτέ.

Επίσης, ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τον μητροπολίτη κ. Νικόλαο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρο Φιλίππου, τους συνεργάτες του, τους Δημοτικούς Συμβούλους, και φυσικά τους δημότες.

Το γεγονός, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρχές Μαρτίου, θα έχουμε αλλαγή σκυτάλης, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (κυρίως αμφισβήτηση) γι αυτή την αλλαγή, καθώς και η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, την οποία ο κ. Πιστικίδης καλωσόρισε –λίγο πριν τα Χριστούγεννα – με σκωπτικό τρόπο από μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, μας οδήγησε να θέσουμε στον κ. Πιστικίδη διάφορα ερωτήματα, ώστε οι αναγνώστες-δημότες να πάρουν απαντήσεις από… «πρώτο» χέρι.

Η συζήτηση-συνέντευξη θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα Δημότης σε δύο συνέχειες.

Το πρώτο μέρος που αναφέρεται στην πολιτική που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της «εξουσίας» του, ενώ στο επόμενο, οι σχέσεις Δήμου και ΟΛΡ.

Η συνέντευξη

Το πρωτοφανές και συνάμα πρωτοποριακό για την αυτοδιοίκηση πείραμα της μοιρασιάς της εξουσίας έδωσε στην παράταξή σας τη νίκη στις εκλογές. Κατά την άποψη σας πέτυχε εν συνεχεία στην άσκηση της διοίκησης;

Κύριε Πνευματικάτε, σας εύχομαι κατ΄ αρχήν Χρόνια Πολλά με υγεία και δημοσιογραφικές επιτυχίες. Εσείς μιλάτε για “μοιρασιά εξουσίας” και για “πειράματα”… Δηλαδή κάνετε μια ερώτηση και ήδη την φορτίζεται με λέξεις που εμπεριέχουν αρνητισμό. Μάλλον χρειάζεται να τα πούμε άλλη μια φορά.

Είναι θετικό άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου να συστρατεύονται ώστε να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα για το συμφέρον των συμπολιτών τους. Ξεκινήσαμε χώρια αλλά στη πορεία και με τις συζητήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών -μάλιστα σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί μίλησαν με τους άλλους συνδυασμούς- φάνηκε ότι τα προγράμματα μας είχαν πολλά κοινά στοιχεία.

Έτσι αποφασίσαμε την συνένωση των συνδυασμών και για πολλοστή φορά θα σας πω ότι για το θέμα του υποψηφίου Δημάρχου, και οι δύο ο κ. Μπουρνούς και εγώ προτείναμε ο ένας τον άλλον για όλη την πενταετία εφ΄όσον κερδίζαμε. Οι συζητήσεις δεν ήταν κρυφές ήταν παρόντα στελέχη και των δύο συνδυασμών, που αυτά θα έλεγα θεώρησαν δίκαιο, να έχει ο καθένας τη μισή θητεία και έτσι αποφασίσθηκε μεταξύ πολλών στελεχών και ανακοινώθηκε και δημόσια.

Θα το συνιστούσατε και σε άλλους Δήμους;

Τι να σας πω; Παίζουν τεράστιο ρόλο τα πρόσωπα. Να σας θυμίσω ότι ένα τέτοιο μοντέλο διοικεί σήμερα την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), από τρεις μάλιστα παρατάξεις, όπου έχει γίνει ήδη η πρώτη εναλλαγή χωρίς κανένα αρνητικό περιστατικό. Αν λοιπόν αποτελέσουμε το θετικό παράδειγμα για άλλους Δήμους θα είναι κάτι το ευχάριστο.

Στους ψιθύρους που ακούγονται ότι δεν θα γίνει η αλλαγή προσώπων, όπως όλοι γνωρίζουμε, στα μισά της θητείας σας, τι απαντάτε;

Μάλλον μιλάτε για θέσεις ευθύνης στον Δήμο -όπως συνήθως λέγεται- δηλ αντιδημάρχους, προέδρους νομικών προσώπων κα. Είμαστε δυο μήνες πριν την μέση της θητείας και είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε στο αμέσως προσεχές μέλλον. Αν θέλετε, έτσι για να ακούσετε μια αλλαγή, θα σας πώ ότι μετά την πρώτη Κυριακή του Μάρτη ο Δήμαρχος δεν θα λέγεται Πιστικίδης!

Η απόφασή σας να διαμοιράσετε χρονικά το δημαρχιακό αξίωμα συνάντησε τις ενστάσεις όχι μόνο των αντιπάλων σας αλλά και πολλών πολιτών. Κάποιοι μάλιστα έθεσαν ζήτημα πολιτικής ηθικής. Τις τελευταίες μέρες του περασμένου Δεκέμβρη υπήρξε δικαστική τιμωρία για παρόμοια συμφωνία σε δήμο της Αττικής με βαριές μάλιστα ποινές. Έχετε λάβει υπόψη το ενδεχόμενο αυτό;

Αν είναι δυνατόν να αμφισβητείται η πολιτική ηθική και των δύο μας. Έχουμε αποδείξει μετά από χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και μετά τις επανειλημμένες τιμητικές μας εκλογές ως δημοτικοί σύμβουλοι και σήμερα στο πηδάλιο του Δήμου, ότι αυτά είναι συκοφαντικά και πάντα “δήθεν” λέγονται ως κουτσομπολιά. Είστε σοβαρός δημοσιογράφος και μάλιστα με χρόνια πετυχημένη καριέρα σε ελληνικά έντυπα των ΗΠΑ, θα το πω λοιπόν “αμερικάνικα” μην δίνεται βάση στις μεθόδους της Λεωφόρου Μάντισσον.

Όσο για την δικαστική απόφαση που λέτε είναι μια άλλη εντελώς διαφορετική περίπτωση. Έχει σχέση με γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ των δύο Κυριακών των εκλογών και για συνδυασμούς που είχαν κατέβει στις εκλογές αυτόνομα και που είχαν ήδη καταφέρει να εκλέξουν από την πρώτη Κυριακή Δημοτικούς Συμβούλους. καμία σχέση με την δική μας περίπτωση που οι συνδυασμοί πριν την πρώτη Κυριακή συμφώνησαν κοινή κάθοδο και κατέβασαν ένα ψηφοδέλτιο. Μην ψάχνεται δράκους, δεν υπάρχουν…

Μήπως η πιθανότητα δικαστικής εμπλοκής ανατρέψει την υπάρχουσα συμφωνία με τον κ. Μπουρνούς;

Σας απάντησα ήδη.

Ισχύει αυτό που ακούγεται: ότι ο ένας, ο Μπουρνούς, τρέχει και ο άλλος, ο Πιστικίδης, συγκρατεί;

Πάλι στο ακούγεται; Πάλι στο αόριστο; Ναι λοιπόν και οι δύο τρέχουν και οι δύο συγκρατούν και ανταλλάσσουν και απόψεις και συμφωνούν ή διαφωνούν με επιχειρήματα μαζί με όλη την ομάδα. Μια αξιόλογη δυνατή ομάδα που έχει σηκώσει τα μανίκια και προσφέρει μέσα σε ένα γενικότερο δυσμενέστατο οικονομικό κλίμα για τις οικογένειες των συμπολιτών μας, για τις δικές μας αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου.

Υπήρξε, ομολογουμένως, τα δύο τελευταία χρόνια μια ολοκλήρωση μικρών ή, μεγάλων έργων. Ποιοι συνετέλεσαν να ξεπεραστούν οι γνωστές «αγκυλώσεις» και προχώρησαν τόσο γρήγορα τα έργα;

Προφανώς συνετέλεσε μια αποφασισμένη πλειοψηφία που έχει στόχο να βγάλει τον τόπο από την στασιμότητα. Δεν είχε γίνει τίποτε την προηγούμενη δημοτική περίοδο και είχαμε βαρύ έργο να δώσουμε ζωή σε ένα πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στους πολίτες και να φανούμε συνεπείς. Σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας είναι των εργαζόμενων του Δήμου που κατάλαβαν γρήγορα την αγωνία μας για πρόοδο και ανάπτυξη μέσα σε μια ομάδα που ο ένας δεν υπέσκαπτε τον άλλον όπως κάποιοι άλλοι στο πρόσφατο παρελθόν.

Ακόμα για να είμαι δίκαιος πρέπει να μιλήσω και για τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου και για την Περιφερειάρχη κα Δούρου. Είναι πράγματι δύο πολιτικοί που στηρίζουν τους Δήμους και έχουν όραμα για την Αττική.

Ψηφίσατε να γίνει ο βιολογικός στο Πλατύ Χωράφι. Μήπως ήρθε η ώρα να πιέζετε να γίνει μια ώρα αρχύτερα;

Ξέρετε πάρα πολύ καλά πότε το ψηφίσαμε, δηλ. στις 15 Απριλίου 2016. Σας διαβεβαιώνω ότι από τότε, η παρουσία μου στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ και οι συζητήσεις με τους διοικούντες την εταιρεία είναι συνεχείς και προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αποκτήσουμε οι δύο Δήμοι ένα έργο στην αιχμή της τεχνολογίας, ένα έργο που η ποιότητα του θα είναι κατά πολύ ανώτερη από ήδη λειτουργούσες μονάδες επεξεργασίας, που θα σηματοδοτεί το πέρασμα από την εποχή των βόθρων στην εποχή της επανάχρησης του νερού. Μέσα στα ζητούμενα, πέρα από την ποιότητα του έργου, είναι βέβαιο πως μας ενδιαφέρει, ο χρόνος ολοκλήρωσης του. Η κατάσταση με τους λειτουργούντες βόθρους είναι πραγματικά σε οριακό επίπεδο πρώτα από όλα για την υγεία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Το «δίδυμο» θα διεκδικήσει και τις επόμενες εκλογές;

Αυτό θα κριθεί όταν πρέπει. Σήμερα θα σας έλεγα γιατί όχι;

Ο Δήμος αλλάζει προς το καλύτερο με έργα και δράσεις από άκρη σε άκρη. Ο χρόνος των εκλογών είναι ο Μάιος του 2019 και μέχρι τότε θα έχουμε καταφέρει ακόμα περισσότερα πράγματα. Μη επιμένετε “σώνει και καλά” να δημιουργήσετε προεκλογική περίοδο σχεδόν 32 μήνες πριν τις εκλογές!

Περιληπτικά ποια μεγάλα έργα νομίζετε ότι θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας διοίκησης;

Πρώτα από όλα θα έλεγα ότι θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο τμήμα των έργων της αποχέτευσης είτε αφορά δίκτυα είτε το Κέντρο επεξεργασίας. Ακόμα θα πρόσθετα την πρώτη φάση του γηπέδου στην Αρίωνος, τον παιδικό σταθμό Πικερμίου και την ολοκλήρωση του Πνευματικού μας Κέντρου. Υπάρχει ακόμα μια σειρά έργων που σίγουρα θα φθάσουν στο τελικό στάδιο όπως οι παιδικές χαρές, η γέφυρα στη Βελανιδιά και άλλα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών όπως συντηρήσεις οδικών δικτύων αφού έχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια μετά την κατάθεση των απαραίτητων μελετών.

Είστε ευχαριστημένος από τους συνεργάτες σας; Ξεχωρίζετε κάποιον;

Σε ένα σύνολο 26 εκλεγμένων, 16 Δημοτικών Συμβούλων και 10 Τοπικών Συμβούλων από Ραφήνα και Πικέρμι είναι βέβαιο ότι κάποιοι αφιέρωσαν πολύ περισσότερο παραγωγικό χρόνο από κάποιους άλλους. Αυτό έχει σχέση με την εργασία του καθενός και γενικότερα με τις υποχρεώσεις που έχει ως άτομο και ως οικογενειάρχης. Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορώ να πω, στα μισά σχεδόν της θητείας της παράταξης στο τιμόνι του Δήμου, είναι ότι όλοι μοχθούν, νοιάζονται για το μέλλον του Δήμου και σίγουρα δεν θα μπω στον πειρασμό να ξεχωρίσω κάποιον.

Δημήτρης Πνευματικάτος

  • Στο επόμενο φύλλο, το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του κ. Πιστικίδη με τίτλο: «Λιμάνι: ο καημός των διοικήσεων του Δήμου».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.