Μεταλλάξεις, κόπωση, χαλάρωση: Οι τρεις λόγοι που επιμένει η πανδημία του κορονοϊού

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση την πορεία της πανδημίας που δείχνει να αντιστέκεται, παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως στα επόμενα 24ωρα η επιδημιολογική εικόνα θα είναι καλύτερη, ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία, που είναι και το ζητούμενο, θα αργήσει να ομαλοποιηθεί.

Οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, όταν οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν τα πρώτα δεδομένα στα χέρια τους για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή. Στο Μαξίμου επιθυμούν το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και της εκπαίδευσης από τις 16 Μαρτίου, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογικά κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα.

Οι τρεις λόγοι της έξαρσης

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην έξαρση της πανδημίας, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, είναι κατά κύριο λόγο οι μεταλλάξεις της νόσου, οι οποίες διασπείρουν τον κορονοϊό ταχύτατα και απαιτείται ακόμη περισσότερη προσοχή στα μέτρα προστασίας.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία που βρίσκεται σε καραντίνα περίπου ένα χρόνο, με ένα σύντομο διάλλειμα που υπήρξε την περίοδο του καλοκαιριού, και δυσκολεύεται να ακολουθήσει πιστά τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες για να προφυλαχθούν από τη νόσο.

Απόρροια της κούρασης, είναι η χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από αρκετούς πολίτες, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα ,χωρίς να τηρούν τους περιορισμούς που απαιτούνται για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και για αυτό τον λόγο το επιδημιολογικό φορτίο.

Λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως δύσκολη την εξίσωση που έχει δημιουργηθεί, καθώς οι μεταλλάξεις απαιτούν μεγαλύτερη πειθαρχία στα μέτρα ατομικής προστασίας σε μια χρονική στιγμή, όμως, που υπομονή των πολιτών έχει αρχίσει να εξαντλείται. Δεν τυχαίο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στη δήλωση του με αφορμή το 1 εκ εμβολιασμούς αναφέρθηκε στην κόπωση που έχει επέλθει στην κοινωνία.

“Καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση. Ίσως και να φοβόμαστε λιγότερο, ελπίζοντας στο εμβόλιο. Όμως, αυτό είναι λάθος για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται κοντά στο να αφήσει πίσω της την πανδημία, ωστόσο χρειάζεται ακόμα ιδιαίτερη προσοχή.

Το πρώτο τείχος ανοσίας

Τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από τους εμβολιασμούς αρχίζουν σταδιακά να φαίνονται στην πράξη. Η μείωση κρουσμάτων στους ηλικιωμένους που ένα σημαντικό ποσοστό έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, δείχνει πως δημιουργείται ένα μικρό αλλά σημαντικό τείχος ανοσίας στην κοινωνία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου: “Από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Αυτό είναι ένα πολύ ευοίωνο μήνυμα, το οποίο παρακολουθούμε στενά”.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με τις δόσεις που αναμένονται από την Pfizer και την Johnson & Johnson τον Απρίλιο ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί θα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομύρια, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ένας στόχος, που, αν επιτευχθεί, θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, λόγω καλοκαιριού, που η διασπορά του κορονοϊού δεν είναι τόσο ισχυρή.

Προ των πυλών το “πράσινο” πιστοποιητικό

Την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό” στις 17 Μαρτίου 2021, προανήγγειλε με επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των “27” στην τελευταία τηλεδιάσκεψη.

“Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης τους, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους, ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί”, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίηση του γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς ήταν μια πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κέρδισε τελικά την θετική ψήφο της Ε.Ε: “Να ευχαριστήσω την Επιτροπή και την Πρόεδρο για το γεγονός ότι αγκάλιασε την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ως ενός εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν βγήκαμε πρώτοι να θέσουμε το ζήτημα αυτό, ήμασταν σίγουροι ότι θα καταλήγαμε τελικά σε μία τέτοια λύση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή στηρίζει ανοιχτά αυτή την πρωτοβουλία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο έλληνας επίτροπος εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο ζήτημα της πανδημίας, όσο και του ταμείου ανάκαμψης. “Ως έλληνας επίτροπος, αντιπρόεδρος με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε δύο εργοτάξια που είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία. Το δεύτερο εργοτάξιο είναι το ταμείο ανάκαμψης, όπου το ελληνικό προσχέδιο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους”.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.