Μετάλλαξη Μ: Πόσο καλυμμένοι είναι οι εμβολιασμένοι – Τι γνωρίζουμε

Στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αποδίδει ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ο κ. Γώγος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι η μετάλλαξη Μ ενδεχομένως να επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη Δέλτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, πρόσθεσε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας πως «θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Όσο για το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε όλο τον κόσμο, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Πόσο καλυμμένοι είναι οι εμβολιασμένοι

Για τους εμβολιασμένους και αν πρέπει να ανησυχούν για τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο με σιγουριά για τη μετάλλαξη Μ.

Ίσως, όμως, τόνισε να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιοαφρικανικό και το Βραζιλιάνικο).

Όπως δήλωσε ο κύριος Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ », πρόσθεσε.

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ’, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.