Μήτρος Μερκούρης: Ο πρώτος Δήμαρχος Αραφήνος – Περιελάμβανε Ραφήνα, Σπάτα, Μαρκόπουλο & Κορωπί

Ο Μήτρος Μερκούρης από τον Κουρσαλά μεταξύ 1835-38 υπήρξε πρώτος δήμαρχος του δήμου Αραφήνος που περιελάμβανε τα χωριά Κουρσαλά (Κορωπί),Σπάτα, την Μπάλα, τον Βρουβά, Βελανδίτσα, Πετρίτσα, Νταού Πεντέλης ,Βαθύ Πηγάδι, Βάρη , Ραφήνα και το Μαρκόπουλο που ήταν πρωτεύουσα του Δήμου .

Ο Μήτρος Μερκούρης δώρησε έκταση 2.030 πήχεων για την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού Κορωπίου, για να πραγματοποιηθεί το Τάμα των Κορωπιωτών, εάν απελευθερωνόταν η πατρίδα από τον Τουρκικό ζυγό, να χτίσουν μεγαλοπρεπή ναό.

Η δωρεά έγινε με Πράξη δωρεάς 9 Μαρτίου 1858.Συμβολαιογράφος Ιωάννης Γ. Λάσκαρης (αρ. εγγράφου 5419).Μάρτυρες Ιωάννης Ν.Βάσσης παντοπώλης, κάτοικος Αθηνών και Εμμανουήλ Μαντός, παντοπώλης κάτοικος Κορωπής.

Γιός του Μήτρου Μερκούρη υπήρξε ο Γεώργιος Μερκούρης, ιερέας.
Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού. Η ανοικοδόμησή του άρχισε στις 8 Μαρτίου 1858 και τελείωσε στις 15 Δεκεμβρίου 1864 με τη συνδρομή όλων των κατοίκων. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κωνσταντή και Μαρινάκη. Η διακόσμησή του ανήκει στο ζωγράφο Νικόλαο Λούβαρη και στον κοσμηματογράφο Ιωάννη Χρυσοχόο.

Πολύ αργότερα (1935 – 1937) χτίστηκε το καμπαναριό σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Ορλάνδου. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ωραιότερους ναούς της Ελλάδας μετά το 1821.

Είναι υποχρέωση όλων μας ,να προβάλλουμε την τοπική μας ιστορία και τους σημαντικούς ανθρώπους του τόπου μας ,ώστε να είναι παράδειγμα προς μίμηση στις επόμενες γενιές. Σε μια εποχή που όλα ανατρέπονται ,ας κρατήσουμε την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό μας για να τον μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.

Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού αρκετά χρόνια τιμά τον Μήτρο Μερκούρη.
Κι αυτό, γιατί διαπιστώσαμε ότι οι πλειονότητα των κατοίκων του Κορωπίου δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μνήματος στον αύλιο χώρο του Ι.Ν.Αναλήψεως Κορωπίου.

Βάσω Κιούση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.