Μητσοτάκης για Μάτι: Οι ποινές δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες

Στην ολομέλεια της Βουλής αυτήν την ώρα η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πρέπει να χάνεται η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, καθώς διαθέτει, όπως τόνισε, τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της. Αυτό έδειξε η αντίδραση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Οι ποινές για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που τόνισε επίσης πως τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν κρίνονταν με βάση τον ποινικό κώδικα της Νέας Δημοκρατίας, τότε οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.

Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση πως η γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης είναι διαρκές ζητούμενο για κάθε κοινωνία. «Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%. «Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν παρότι η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών. «Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α ‘ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας ανίσης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοικές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

lifo.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.