Μητσοτάκης: Να γίνεται νωρίτερα η τρίτη δόση εμβολίου – Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Να γίνεται νωρίτερα η τρίτη δόση εμβολίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε η Επιτροπή Εμβολιασμού εξετάζει το αίτημά του να γίνεται η τρίτη δοση στους 4 μήνες από τη δεύτερη. Την ανακοίνωση την έκανε από τη Βουλή.

Σήμερα η τρίτη δόση εμβολίου γίνεται στους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μπορούν να μπουν στο emvolio.gov.gr για να κλείσουν την τρίτη δόση ή για να δουν πότε ανοίγει το ραντεβού τους.

Η αναμνηστική δόση προσφέρει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεγάλα ποσοστά ανοσίας έναντι του κορονοϊού και μάλιστα μέσα σε 2-3 μέρες από τη στιγμή που γίνει η τρίτη δόση.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr με τον ΑΜΚΑ και τους κωδικούς taxis, θα βγει αυτόματα η ημερομηνία που μπορείτε να κάνετε την τρίτη δόση. Ωστόσο, εφόσον δεν έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού, παρά μόνο να ενημερωθείτε για να κάνετε τον προγραμματισμό σας.

Το σύστημα, για παράδειγμα, θα σας ενημερώσει:

«Η επόμενη σας δόση μπορεί να γίνει από τις 10/01/2022. Θα μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας 15 ημέρες πριν».

Οι επίσημες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τρίτη δόση

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου είναι όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών. Πιο συγκεκριμένα:

Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από 6 μήνες.

Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.

Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α’ δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική».

Ανήμερα της ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου από την Ελληνική Βουλή – αναλογική απάντηση το χαρακτήρισε σε σχέση με τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εμβολιασμού – ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, συμπληρώνοντας δε, πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Ερωτηθείς, σχετικώς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid – 19.


ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.