Μπ. Ζαφειρόπουλος: Μου σφίγγουν το χέρι που δεν ψήφισα για Δήμαρχο τον κ. Μπουρνού

Φυσικά και δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία” η ανεξαρτητοποίηση του Μπάµπη Ζαφειρόπουλου.

Το “γυαλί είχε σπάσει” από καιρό στις σχέσεις του µε τον δήµαρχο Ραφήνας – Πικερµίου Βαγγέλη Μπουρνού και τo µεγάλο µυστήριο είναι ένα: Αυτή η ανεξαρτητοποίηση θα είναι η πρώτη κλωστή που “φεύγει” για το “ξήλωµα του πουλόβερ” και πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες ή το θέµα τελειώνει εδώ “αναίµακτα” για τον κ. Μπουρνού;

Κι ενώ το πολιτικό survivor της Ραφήνας βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Ζαφειρόπουλος αποκλειστικά στην “ανατολική ακτή” απαντά σε επτά καθοριστικές ερωτήσεις, που θα ήθελε να του υποβάλει κάθε πολίτης του δήµου µετά τον θόρυβο που προκλήθηκε.

Με λίγα, απλά και καθαρά λόγια γιατί δεν ψηφίσατε γιά δήµαρχο τον κ.Μπουρνού;

∆ιαπίστωσα ότι ο τρόπος που λειτουργεί πολιτικά και ηθικά δεν µου ταιριάζει. ∆εν κινούµαστε στο ίδιο µήκος κύµατος. Με βάση αυτά που διαπίστωσα επί δυόµισι χρόνια ο κ. Μπουρνούς δεν είναι κατάλληλος γιά δήµαρχος. Αλλά επισηµαίνω, ότι µακάρι να κάνω λάθος. Η µόνη αλήθεια – και το οµολογώ – είναι πως έκανα λάθος εκτίµηση γιά τον πολιτικό χαρακτήρα του κ. Μπουρνού.

∆ιαφωνώ πλήρως πολιτικά µαζί του. Τον στήριξα, κατάλαβα ότι δεν άξιζε έστω και αργά, αλλά επαναλαµβάνω, µακάρι να διαψευστώ. Να ξέρετε ότι πολίτες µου σφίγγουν το χέρι που δεν ψήφισα τον κ. Μπουρνού, κάτι που είναι ενδεικτικό γιά το τι πιστεύει η κοινωνία.

Σας κατηγορούν ότι φύγατε επειδή δεν γίνατε αντιδήµαρχος παρά τις προσδοκίες σας.
Απαντήστε µου µε το χέρι στην καρδιά, αυτός είναι ο λόγος;

Ο αντιδήµαρχος δεν είναι τίτλος. Σε ορίζει ο δήµαρχος. Είναι η µεγαλύτερη τιµή. Εµένα µε τίµησε η Ραφήνα και το Πικέρµι µε προσωπικές ψήφους, γιατί δεν ανήκωσε κανένα “σόι” ή “τζάκι”. ∆εν ήταν ποτέ αυτοσκοπός µου η αντιδηµαρχία. Μιά θεµιτή φιλοδοξία µου ήταν, όπως και κάθε ανθρώπου µε την προσφορά και την εµπειρία µου τόσα χρόνια. Το ότι ο κ. Μπουρνούς θεώρησε ότι δεν το αξίζω, διαφωνώ µαζίτου, αλλά δεν έχει σχέση µε την αποφασή µου να ανεξαρτητοποιηθώ.

Η µόνη µου επιθυµία είναι να προσφέρω στον τόπο µου. Πάντα ψήφιζα και θα ψηφίζω µε βάση το καλό των συµπολιτών µου, έχω αποδείξει ότι ψηφίζω µε σθένος και αγάπη γιά τον δήµο. Το ίδιο θα συνεχίζωνα κάνω.

Γιατί επιλέξατε να παραµείνετε στο δηµοτικό συµβούλιο και να µην παραιτηθείτε;

∆εν έχω µάθει στη ζωή µου να τα παρατάω ή να κάνω πίσω. ∆εν το έκανα ποτέ, θα το έκανα τώρα? Σέβοµαι την επιλογή των εκατοντάδων συµπολιτών µου, οι οποίοι µε εµπιστεύτηκαν µε την ψήφο τους και προσπαθώ να τους τιµώ. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες που µε ψήφισαν µε στηρίζουν και τώρα. Γιατί η πορεία µου είναι έντιµη και καθαρή, µακριά από συναλλαγές. Το ονοµά µου έφερε προσωπικές ψήφους στον συνδυασµό και όχι το αντίθετο.

Ήσασταν από τους ανθρώπους που στηρίξατε θερµά το εγχείρηµα της συνεργασίας των κυρίων Μπουρνού-Πιστικίδη. Το µετανιώσατε;

Το ρωτάτε; Μα φυσικά και το µετάνιωσα. Ήµουν από τους πρωτεργάτες του εγχειρήµατος της συνεργασίας των κυρίων Μπουρνού και Πιστικίδη. Ο τέως δήµαρχος µάλιστα ισχυρίστηκε στη δηλωσή του ότι έχω πάρει λάθος δρόµο και είµαι “µοναχικός λύκος”. Θα του έλεγα πως εγώ τουλάχιστον ακολουθώ µε συνειδητή επιλογή έναν δρόµο, έστωκι αν είναι µοναχικός πλέον. Το ίδιο κάνει και ο κ. Μπουρνούς, δηλαδή ακολουθεί έναν δικό του δρόµο.

Ο κ.Πιστικίδης τι δρόµο ακολουθεί; Μάλλον είναι το παρακολούθηµα του κ. Μπουρνού. Έχει επιλέξει την ανοχή αντί την πολιτική αξιοπρέπεια.

Πιστεύετε ότι ο κ. Μπουρνούς θα είναι ένας καλός δήµαρχος στηθητεία του;

Αν το πίστευα θα τον είχα ψηφίσει. Σας επαναλαµβάνω γιατί έχει σηµασία. Ο κ. Μπουρνούς θέλω να πετύχει, άσχετα µε την πολιτική µου διαφωνία µαζί του. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τα “χαλάει” όλα µε τον συγκεντρωτισµό και την αυταρχική συµπεριφορά του. Νοµίζει ότι µπορεί να κοροϊδεύει πολύ κόσµο για µρεγάλο διάστηµα. Αυτό δεν είναι δυνατόν. ∆υστυχώς ό,τι κάνει το κάνει για προσωπικό όφελος.

Απόδειξη τούτου είναι ότι δεν χρησιµοποιεί τη γνώση του (και ως πρώην δηµοτικός υπάλληλος) για το κοινό καλό, αλλά για να χειραγωγεί. Η περυσινή περίπτωση µε τη σύγκρουση µε τους 28 εργαζοµένους του δήµου, οι οποίοι µμετά από πιέσεις απέσυραν την ανακοίνωσή τους για τον κ. Μπουρνού δείχνει το πώς αντιλαµβάνεται τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ξέρω ότι είναι νωρίς, αλλά δεν µπορεί να µην σκέπτεστε αν θα είστε ξανά υποψήφιος το 2019; 

Μέχρι το τέλος της θητείας µου σας διαβεβαιώνω ότι θα είµαι – όπως πάντα – παρών και µε άποψη στις συνεδριάσεις των δηµοτικών συµβουλίων. ∆εν συναλλάσσοµαι και δεν επηρεάζοµαι από κανέναν. Όσο για τις εκλογές του 2019 – αν υποθετικά έπρεπε να αποφασίσω τώρα – θα έλεγα ότι θα αφήσω τον κόσµο να µε κρίνει. Αν πρόσφερα ή όχι αυτά τα πέντε χρόνια.Θα είναι το πιο έντιµο.

∆εν θέλω να µου δώσετε “διπλωµατική” απάντηση. ∆εν θέλω όνοµα, απλώς βλέπετε κάποιον γιά καταλληλότερο δήµαρχο στον δήµο µας την πενταετία 2019 – 2024; 

Από όσους έχουν διατελέσει δήµαρχοι προφανώς κανένας δεν είναι κατάλληλος γιά το µέλλον. Αλλά επειδή “δεν µασάω τα λόγιά µου” ναι υπάρχει ήδη κάποιος, ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία που µε εκφράζουν και πιστεύω θα “αγκαλιάσει” ο κόσµος και κυρίως οι νέοι. Θα τον στήριζα, αν θελήσει να είναι υποψήφιος. Είµαι βέβαιος πως είναι άνθρωπος που σέβεται και αφήνει την ελευθερία της έκφρασης. Γνωρίζει καλά τα προβλήµατα της πόλης και θα είναι ο πιό κατάλληλος να “οδηγήσει”τον δήµο.

Συνέντευξη: Στον Αργύρη Κωστάκη
Πηγή: Εφημερίδα “ανατολική ακτή”