Μπουρνούς για Ξηντάρα: Χτίζει με ψέματα την υποψηφιότητα του – Η Ραφήνα & το Πικέρμι αναβαθμίζονται με την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων

Με αφορμή την ανάρτηση ενός παρολίγον υποψήφιου δημάρχου, που τελικά λιποτάκτησε από την εκλογική μάχη λόγω της χαμηλής αποδοχής της υποψηφιότητάς του, σχετικά με τη δημιουργία στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του μέλλοντος του Δήμου και των παιδιών μας, είναι να επιτρέψουμε και τα επόμενα χρόνια να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα της Ραφήνας και του Πικερμίου, με τον τρόπο που τα διαχειριζόμασταν τον προηγούμενο αιώνα. Το μοντέλο “σκουπίδια στον πράσινο κάδο και στη συνέχεια συλλογή και ταφή, χωρίς επεξεργασία, στη χωματερή της Φυλής”, ή “απόθεση των φυτικών απορριμμάτων στο δρόμο και στη συνέχεια συλλογή απο το Δήμο και ταφή τους “ είναι πια ξεπερασμένο, βλάπτει το περιβάλλον κι επιβαρύνει την ποιότητα ζωής μας και τη δημόσια υγεία. Αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο υπερασπίζεται ο κ. Ξηντάρας . Ευτυχώς, δεν θα γίνει ποτέ Δήμαρχος κι έτσι δεν θα αναγκαστούμε και τα επόμενα χρόνια, στη Ραφήνα και το Πικέρμι να θάβουμε σκουπίδια.

Δεύτερον, η λειτουργία ΜΕΒΑ και χωριστού ρεύματος συλλογής κι επεξεργασίας βιοαποβλήτων, αποτελεί μια “πράσινη”, ευρωπαϊκή πρακτική, που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη λειτουργία χωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης, σε όλη την προηγμένη Ευρώπη. Σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις που σέβονται πραγματικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Άλλωστε αν οι ΜΕΒΑ δεν ήταν πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις, δεν θα χρηματοδοτούνταν από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Προφανώς ο κ. Ξηντάρας, εγκλωβισμένος στα στενά γεωγραφικά όρια του Πικερμίου, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πως οι ευρωπαίοι πολίτες διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Γι’ αυτό και δημιουργεί κλίμα φόβου κι ανασφάλειας στους πολίτες του Πικερμίου και της Καλλιτεχνούπολης, προβάλλοντας ως απειλή τη λειτουργία μιας ΜΕΒΑ στα όρια του Δήμου μας.

Τρίτον, η σημερινή Δημοτική Αρχή της Ραφήνας και του Πικερμίου υλοποιεί με συνέπεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης διαχείρισης των απορριμμάτων, που δίνει βάρος στην ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και φυτικών απορριμμάτων. Είναι ένα πράσινο σχέδιο , που προβλέπει την εγκατάσταση γωνιών ανακύκλωσης κι άλλου αντίστοιχου εξοπλισμού σε όλο το Δήμο μας, καθώς και τη λειτουργία στα όρια του μιας ΜΕΒΑ, για τη διαχείριση των φυτικών αποβλήτων και των αποβλήτων που περιέχονται στους καφέ κάδους. Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ξηντάρας. Αντίθετα, την αναβαθμίζει. Με τη φόρα που έχει πάρει λόγω αντιπολιτευτικού οίστρου ο εν λόγω υποψήφιος , σε λίγο θα μας πει ότι οι κάδοι απορριμμάτων και ο εξοπλισμός ανακύκλωσης επιβαρύνουν κι αυτοί το περιβάλλον.

Τέταρτον , ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά πως στη ΜΕΒΑ που θα λειτουργήσει μελλοντικά στα όρια του Δήμου μας, δεν πρόκειται να γίνει καμία επεξεργασία λυματολάσπης, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο εν λόγω υποψήφιος . Απο πουθενά κι από κανέναν, τελεία και παύλα. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε άλλο πέρα από επεξεργασία πράσινων απορριμμάτων και παραγωγή κομπόστ, τα οποία θα προέρχονται από το Δήμο μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση της δημοτικής αρχής. Εξ’άλλου είναι πασίγνωστο ότι η ΕΥΔΑΠ έχει υποβάλλει και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση , το δικό της σχέδιο διαχείρισης της λυματολάσπης του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και αυτό αναφέρει ότι η διαχείριση θα γίνεται στο ξηραντήριο της Ψυττάλειας.
Αν έχει κάτι διαφορετικό εις γνώση του, τον προκαλούμε να το δώσει στη δημοσιότητα.

Πέμπτον, προκαλούμε επίσης τον κ. Ξηντάρα να παρουσιάσει αν έχει, έγκυρα επιστημονικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η λειτουργία μιας ΜΕΒΑ θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Καλλιτεχνούπολης, του Πικερμίου , της Ραφήνας. Διαθέτει κάποια μελέτη, που μπορεί να αποδείξει όσα λέει; Αν τη διαθέτει, ας την παρουσιάσει, αλλιώς ας σωπάσει και να σταματήσει να τρομοκρατεί χωρίς λόγο τους κατοίκους για μια απειλή που υπάρχει μόνον στη φαντασία του. Ως εδώ με την ανευθυνότητα. Αν αναζητά σωσίβιο επιβίωσης στο πολιτικό του ναυάγιο, ας το βρει αλλού και να μην βάζει σε κίνδυνο το πράσινο μέλλον του τόπου μας.

Έκτον Οποιαδήποτε μεταγενέστερη επικαιροποίησητου Περιφερειακού Σχεδιασμού της Διαχείρισης των πάσης φύσεως απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) (Απρίλιος 22) προφανώς δεν αφορά προηγούμενες αποφάσεις και μάλιστα τη συγκεκριμένη ΜΕΒΑ, για την οποία τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων (Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων Αρτέμιδας, Παιανίας και Μαρκοπούλου) έχουν λάβει δεσμευτικές αποφάσεις για διαχείριση αποκλειστικά φυτικών υπολειμμάτων και συλλογής του καφέ κάδου (βιοαπόβλητα).
Ας μην αγνοούν οι νεόκοποι ενδιαφερόμενοι – οι οποίοι πριν λίγο καιρό τύρβαζαν περί άλλων τινών- ότι οι δήμοι -μέτοχοι συμμετέχουν με εκπρόσωπο τους στο διοικητικό συμβούλιο του υπό σύσταση νέου φορέα που θα γίνει, ακριβώς για να διασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις των συμβουλίων τους.Εκτός και αν, ο πρόσφατα ανησυχούντας κ. Ξηντάρας, υποβασταζόμενος από συμβουλάτορες, μπορέσει να προσκομίσει αποφάσεις των εν λόγω δήμων που αλλάζουν το αρχικό πλαίσιο λειτουργίας που έχει συμφωνηθεί και δεν περιλαμβάνει προφανώς καμία άλλου είδους διαχείριση.

Έβδομον, η μόνη εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στο Δήμο και τους κατοίκους του, είναι η διασπορά fakenews σχετικά με τη ΜΕΒΑ και η εμμονή σε πρακτικές του χθες. Ότι δηλαδή συνειδητά κάνει ο κ. Ξηντάρας τις τελευταίες ημέρες, στην απέλπιδα προσπάθειά του να στερήσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Στις 8 Οκτωβρίου , ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου προχωρά μπροστά, με σιγουριά.
Με υπευθυνότητα κι αποτελεσματικότητα.
Με αποτελεσματικό Δήμαρχο, που μπορεί να κάνει τη διαφορά και τη ζωή μας καλύτερη.
Με ισχυρή και αποτελεσματική ομάδα.
Με νέο σχέδιο και πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης , με πρόβλεψη για καταβολή χαμηλότερων ανταποδοτικών τελών, αφού πλέον με τη λειτουργία της νέας ΜΕΒΑ και με την ανακύκλωση που θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, ο Δήμος μας θα στέλνει λιγότερα σκουπίδια στη Φυλή κι άρα, θα πληρώνουμε σημαντικά χαμηλότερα ποσά στο ΧΥΤΑ και τον ΕΔΣΝΑ.

Για μια ακόμη φορά, καλούμε τους συμπολίτες μας ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα που διακινούνται , να μην πέφτουν στην παγίδα αυτών που προσπαθούν να τους χρησιμοποιήσουν, για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και φιλοδοξίες.

Δυστυχώς, οι δυνάμεις του χθες, το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν είναι να ανακυκλώνουν υποψήφιους δημάρχους και πρόσωπα που απέτυχαν να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς, κοιτάμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση , χωρίς φοβίες για το σύγχρονο, γυρνώντας την πλάτη σε ξεπερασμένες πρακτικές.

Με τη στήριξη των πολιτών, με αλήθειες , έργο και πρόγραμμα, από την επομένη των εκλογών συνεχίζουμε την προσπάθεια για να καταστήσουμε τη Ραφήνα και το Πικέρμι, Δήμο πρότυπο “πράσινο Δήμο”, μία πραγματική Σύγχρονη Πολιτεία.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.