Μύθοι και αλήθειες για τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»: Τελικά ο Πάουελ πήγε να αυτοκτονήσει;

Κτυπήθηκε τελικά και ο Ρόμπερτ Πάουελ από την «κατάρα» όσων υποδύονται τον Ιησού Χριστό; Αλήθειες και… μύθοι γύρω από το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι, ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Μεγαλόπρεπο, μεγαλειώδες, επικό… Το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι, ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», με τον Ρόμπερτ Πάουελ έχει καθηλώσει εκατομμύρια στον κόσμο και την εορτή του Πάσχα το παρακολουθούμε ξανά και ξανά.

Δεν ήταν καθόλου εύκολη παραγωγή και πέρασε από αρκετά στάδια προκειμένου να έρθει στις οθόνες μας. Έγιναν πολλά κάστινγκ, γυρίσματα για να βγει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν βγει και πολλοί… μύθοι προς τα έξω για τη σειρά και δη τον πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Πάουελ.

Ο κυριότερος; Για το αν «κτυπήθηκε» κι αυτός από την «κατάρα» όσων υποδύονται τον Ιησού Χριστό.

Τι λέει αυτός ο μύθος; Οι πρωταγωνιστές των σειρών/ταινιών που υποδύθηκαν τον Χριστό, δεν ξαναέπαιξαν κάποιον ρόλο, άλλο έχασαν τη λογική, κλείστηκαν σε μοναστήρι ή πήγαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Η «κατάρα» όσων υποδύθηκαν τον Χριστό

Πάρα πολλά γράφτηκαν στα βρετανικά ταμπλόιντ και για τον Ρόμπερτ Πάουελ, τον ηθοποιό αυτόν που ενσάρκωσε ίσως καλύτερα από όποιον άλλον τον Ιησού Χριστό και έχουμε οι περισσότεροι την εικόνα του, όταν σκεφτόμαστε με μία ανθρώπινη μορφή τον θεάνθρωπο.

Οι συμπατριώτες του λοιπόν έγραφαν για χρόνια, πως είχε χάσει τα λογικά του, ότι είχε μείνει άστεγος, έκαναν αναφορές για σκέψεις αυτοκτονίας κτλ, ωστόσο τίποτα από όλα αυτά (ευτυχώς) δεν ισχύει και δεν συνέβη ποτέ. Ο Πάουελ, δεν έγινε αστέρας του Χόλιγουντ, που θα μπορούσε μετά το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι, αλλά συνέχισε να παίζει ρόλους που επέλεγε προσεκτικά και συνετά συνεχίζοντας την καριέρα του στην υποκριτική.

Για τον ρόλο του Ιούδα

Ένα ακόμη αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο είναι η επιλογή του Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ο παραγωγός, της ακριβότερης σειράς για την εποχή (και για πολύ περισσότερο στη συνέχεια)- με μπάτζετ 16-18 εκατομμυρίων, είχε άλλωστε 7 ηθοποιούς με Όσκαρ- ήθελε αρχικά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ντάστιν Χόφμαν ή τον Αλ Πατσίνo. Η σύζυγός του, ήταν αυτή που του πρότεινε έναν βρετανό ηθοποιό που είχε δει σε μια σειρά του BBC. Της είχαν κάνει εντύπωση τα μπλε του μάτια.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι συμφώνησε να τον περάσει από οντισιόν αλλά για τον ρόλο του Ιούδα. Τελευταία στιγμή σκέφτηκε όμως να τον δοκιμάσει ως Ιησού Χριστό, καθώς κάτι είχαν τα μάτια του, τον μαγνήτισε το βλέμμα του. Του είπε να βάλει μανδύα και ένα στεφάνι και αμέσως μόλις τον είδε η γυναίκα του μακιγιάζ έκανε τον σταυρό της…

«Όταν τον είδαμε, νομίζαμε όλοι πως μπροστά μας είχαμε τον Ιησού Χριστό», είχε πει ο δικός μας, Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Ιωσήφ. Παρά το γεγονός βέβαια, ότι μιλάει αγγλικά, τελικά τον είχε ντουμπλάρει ένας Βρετανός ηθοποιός.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ έμοιαζε τόσο με τη μορφή του Ιησού που κάθε φορά που έβγαινε από το δοκιμαστήριό του, όλοι έκαναν τον σταυρό τους, γιατί νόμιζαν πως τον είχαν εκεί μπροστά τους, ενώ σταματούσαν τις βρισιές και τις βλαστήμιες σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του.

Η δίαιτα και ο γάμος

Ο Πάουελ, ο οποίος πριν τη σειρά δεν πίστευε ιδιαίτερα, αλλά μετά άλλαξε αυτό, υποβλήθηκε σε εξοντωτική δίαιτα 12 ημερών για τις ανάγκες των σκηνών της Σταύρωσης, ώστε να φαίνεται σκελετωμένος από τα μαρτύρια που είχε βιώσει.

Δεν ήταν βέβαια όλα εύκολα μέχρι να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, καθώς είχε μαθευτεί πως διατηρούσε σχέση με μία χορεύτρια την Barbara Lord. Χριστιανικές ομάδες αντέδρασαν και έκαναν λόγο για αμαρτία και έτσι ο Ρόμπερτ Πάουελ την παντρεύτηκε πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της σειράς το 1975! Μέχρι σήμερα είναι μαζί.

Ρόλοι που… άλλαξαν

Όσο για τον ρόλο του Ιούδα, που τελικά δεν πήρε ο Ρόμπερτ Πάουελ, καπαρώθηκε από τον Πίτερ Ο’Τουλ, ωστόσο στη συνέχεια εγκατέλειψε τον ρόλο, λόγω ασθένειας. Ακόμη ένας ρόλος που δεν προχώρησε, ήταν αυτός της Μαρίας Μαγδαληνής, που ο Τζεφιρέλι ήθελε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά εκείνη δεν μπορούσε να δεσμευτεί για τόσο μεγάλο διάστημα και τελικά τον ρόλο τον ήρε η Αν Μπάνκροφτ, που ήταν εξαιρετική. Επίσης, ο Τζεφιρέλι ήθελε διακαώς τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι για τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αλλά οι δυο πλευρές δεν τα βρήκαν στο οικονομικό κομμάτι.

Στους «μύθους και αλήθειες» ανήκουν και να μέρη όπου στήθηκε η σύγχρονη Ναζαρέτ το 1975. Αυτή στήθηκε λοιπόν στα βουνά του Μαρόκου, ενώ πολλά γυρίσματα έγιναν και στην Τυνησία.

Παρά το γεγονός, ότι επιστρατεύτηκαν πολλοί ιστορικοί και μελετητές και ο Φράνκο Τζεφιρέλι, δεν ήθελε να αποκλείσει καμία θρησκεία, εν τέλει η σειρά απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο, καθώς οι θρησκευτικοί ηγέτες της δεν εκτίμησαν ανάλογα το περιεχόμενό της!

gazzetta.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.