Νέα δεδομένα για την εστίαση: Ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις – Πόσο αυξήθηκε το σουβλάκι

Ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων στα καταστήματα εστίασης αναμένεται να δουν οι καταναλωτές από τον ερχόμενο μήνα, τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανατιμήσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%-10%, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό σε μερίδα καταστημάτων οι αυξήσεις των τιμών να κυμανθούν γύρω στο 3%, προκειμένου να μη μειωθεί ο κύκλος εργασιών.

Να σημειωθεί ότι σε κάποια ψητοπωλεία έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται ανατιμήσεις στα σουβλάκια και στα άλλα κρεατικά, ωστόσο, αυτές μέχρι στιγμής, κατά τον κ. Καββαθά, δεν ξεπερνούν τα 0,10 λεπτά ανά προϊόν.

Στον αντίποδα, σε μπαρ, καφέ και σε άλλα καταστήματα διασκέδασης που απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό, δεν αναμένεται, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, να δουν ανατιμήσεις οι καταναλωτές, διότι η πλειοψηφία των νέων είναι ανεμβολίαστοι και κατά συνέπεια θα είναι ούτως ή άλλως λιγότερη η πελατεία στα συγκεκριμένα καταστήματα, μόλις κρυώσει ο καιρός και λειτουργούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα οι εσωτερικοί χώροι.

Κατά τον κ. Καββαθά, αρνητικό είναι το γεγονός ότι σε κάποιες πόλεις της περιφέρειας, κυρίως της κεντρικής Ελλάδας, έχει γίνει ήδη μία προσπάθεια από επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης να προχωρήσουν από κοινού και σε συνεννόηση μεταξύ τους σε αυξήσεις τιμών, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να βρουν τον μπελά τους, σε περίπτωση που επιληφθεί του θέματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Θα μετακυλιστούν στον καταναλωτή οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, υπάρχει ήδη μία τάση ανατίμησης στις τιμές κυρίως των κρεάτων, των λαχανικών, των χαρτικών και των συσκευασιών, καθώς και σε αυτές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι οποίες σταδιακά θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

«Ο κλάδος μας χτυπήθηκε πάρα πολύ σκληρά από την πανδημία και είναι αδύνατο να απορροφήσει τις αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Είχαμε για περισσότερους από έξι μήνες lockdown, ενώ κάποιες περιοχές της χώρας μπήκαν ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου σε μίνι lockdown. Όλα αυτά σημαίνουν τεράστια μείωση του κύκλου εργασιών. Από τον Οκτώβριο θα δούμε ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία και στους άλλους χώρους εστίασης, οι οποίες, όμως, δε θα είναι εξωφρενικές. Πιστεύω ότι δε θα ξεπεράσουν το 5% ή 10%, ενώ μπορεί και να φτάσουν μέχρι το 3% ανά προϊόν, δηλαδή λίγα δεκαδικά, σε κάποιες επιχειρήσεις, ώστε να μη φανεί άσχημα στον καταναλωτή. Αυτό μαθαίνω από συναδέλφους, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική που θα θελήσει να ακολουθήσει η κάθε επιχείρηση. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση τα χαμηλά εισοδήματα των καταναλωτών αποτελούν ένα σοβαρό θέμα…», αναφέρει ο κ. Καββαθάς.

Κατά τον ίδιο, στα μπαρ και στους άλλους χώρους διασκέδασης με νεανικό κοινό, οι οποίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα το διάστημα της πανδημίας, δεν αναμένεται να παρατηρηθούν ανατιμήσεις, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα. «Αυτοί οι χώροι απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό, το οποίο σε ποσοστό τουλάχιστον 55% είναι ανεμβολίαστο. Άρα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν ούτως ή άλλως μικρότερο κύκλο εργασιών, οπότε βλέπω δύσκολο να σημειωθούν στα συγκεκριμένα καταστήματα ανατιμήσεις», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.